Kartläggning av skogar i utvecklingsländer hjälper i kampen mot klimatförändringen

Med Finlands stöd har skogsresurser effektivt kartlagts i utvecklingsländer. Information om skogarnas omfattning, hur de förändras och vilka arter som förekommer behövs som grund för beslutsfattande, till exempel när man bekämpar klimatförändringen.

Kring femtio internationella skogsexperter samlades i Helsingfors tisdagen den 1 mars. Under diskussionen framkom särskilt behovet av data. Många ansåg det viktigt att information om skogar finns fritt tillänglig för alla. I många länder är skogsdata inte ens tillgänglig för alla myndigheter. Tillgängligheten förbättras genom tydliga riktlinjer och anvisningar.

Under seminariet presenterade FN:s  livsmedels- och jordbruksorganisations (FAO) och Finlands program ”Hållbart skogsbruk när klimatet förändras”. Projektet genomförs 2009–2016 i Tanzania, Zambia, Vietnam, Peru och Ecuador. Finland finansierar projektet med 16 miljoner euro.

Skogsdata behövs för beslutsfattande som rör förebyggande av klimatförändring och avskogning. Bild: Juho Paavola

I projektet ingår bland annat planering och genomförande av skogsinventering, upprättande av system för skogsdata och utbildning och kompetensutveckling angående dessa för personal i målländerna.

”Det väsentliga är hur informationen används och hur man får tillgång till den”, säger FAO:s skogsexpert Anssi Pekkarinen.

Information om jordens skogstillgångar med hjälp av app som Finland finansierat

Som en del av projektet framställdes en app för smarttelefoner och pekplattor för att följa upp skogens utveckling. Appen Open foris har finansierats med medel för utvecklingssamarbete och är avgiftsfri för användarna.  Appen har redan använts i 30 länder och webbplatsen har besökts av 25 000 unika besökare.

Open Foris innehåller verktyg för insamlande, sparande och analys av terrängdata och verktyg för att tolka satellitbilder och fjärranalysmaterial.

Appen är särskilt utvecklad för utvecklingsländer för att underlätta insamlandet av skogsdata. Utvecklingsländer har sällan tillräckligt med information om sina skogsresurser som hållbart utnyttjande av skogen skulle kräva. Skogsdata behövs också för nationellt och internationellt beslutsfattande som rör förebyggande av klimatförändring och avskogning.

Open Foris baserar sig på finländskt skogskunnande. Bland annat det finländska företagen Arbonaut har varit med och planerat appen.

”Det arbete som redan länge gjorts i Finland för att följa upp och fjärranalysera skogarnas utveckling uppskattas stort i världen. Finland är en stormakt när det gäller skogsdata”, säger utrikesministeriets rådgivare i frågor som rör skogssektorn Vesa Kaarakka.

Nurdin Chamuya från Tanzania och Mindenda Pande från Zambia presenterade i Helsingfors resultaten av sitt arbete. Bild: Hanna Päivärinta

Tanzania, som är tre gånger större än Finland, är det första landet i Afrika som genomfört en omfattande inventering av sina skogsresurser. Arbetet har pågått sedan 1970-talet och i samband med den senaste kartläggningen intervjuades bland annat över tretusen hushåll.

Många orsaker till avskogningen

”Det värsta hotet mot Tanzanias skogar är befolkningstillväxten. Det behövs allt mer land för matproduktion och bostadsområden och trä till energi. Också gruvindustrin hotar skogarna”, berättar Nurdin Chamuya, projektkoordinator vid Tanzanias ministerium för naturresurser och turism.

I grannlandet Zambia håller kartläggningsarbetet på. En viktig del av projektet är att öka deltagarnas kunskaper och kompetens för att arbetet ska fortsätta också efter att det utomstående stödet tar slut vid utgången av 2016. 

”Kartläggningen av skogsresurser hjälper oss att förstå de faktorer som leder till avskogning. Alla drar nytta av det – och med tanke på klimatförändringen är det oundvikligt”, säger Mindenda Pande, tjänsteman vid Zambias miljö- och naturresursministerium.

Seminariet Forest and development arrangerades av utrikesministeriet och Naturresursinstitutet LUKE i samarbete med International Union of Forest Research Organizations (IUFRO), IUFRO:s projekt World Forests, Society and Environment (WFSE) och FAO.

Hanna Päivärinta

Skribenten är informatör vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning.

 

 

Forskning som stöd för beslutsfattande i utvecklingsländer

IUFRO (International Union of Forest Research Organizations) är en internationell takorganisation för skogsforsningsinstitut. IUFRO, som har en erkänd ställning, främjar internationellt samarbete och stöder forskningsinstitut och forskare i utvecklingsländer.

Syftet med samarbetet mellan utrikesministeriet och IUFRO är att effektivera det internationella forskarsamfundets inflytande på politiska processer som rör skogar. Det vetenskapliga perspektivet kan öppna låsta förhandlingslägen genom att erbjuda nya infallsvinklar.

Programmet för granskning av skogar, samhälle och miljö WFSE (World Forests, Society and Environment) har startats i Finland och har visat sig kunna framställa multinationella och tvärvetenskapliga forskningsresultat som är till verklig samhällelig nytta i utvecklingsländer och som stärker det politiska beslutsfattandet. Tio internationella partnerorganisationer deltar i WFSE. Samarbetet erbjuder en möjlighet att garantera arbetets utvecklingspolitiska relevans.

WFSE utför inte själv någon forskning utan analyserar och sammanfattar redan utförd vetenskaplig forskning. På det viset kan projektet presentera resultat på bara 1–2 år. WFSE:s arbetssätt har väckt mycket intresse och lockat över 200 forskare som frivilligt deltar i arbetet.

Vesa Kaarakka

Skribenten arbetar som rådgivare på utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning.

 

FAO
hållbar utveckling
klimatförändringar
miljö
skogsbruk