Diskussioner om fredsmedling och vardagens konflikter på Ahtisaaridagen

Ahtisaaridagen 2013

 

I början av november firas Ahtisaaridagen för tredje gången. I år är Kuopio dagens huvudort. President Ahtisaari, utrikesminister Tuomioja samt anställda vid utrikesministeriets och CMI (president Ahtisaaris kontor Crisis Management Initiative) kommer att göra skolbesök.

Hatpropaganda har blivit ett bekant begrepp för finländarna under senaste år. Vi behöver flera metoder för att medla och lösa konflikter i vardagen.

”Att förebygga konflikter och att lösa konflikter på fredlig väg är avgörande för välfärden både internationellt och här i Finland. Försoning uppstår ur vardagliga handlingar, ur respekt för andra och ur viljan att acceptera olikheter. Vi som redan under flera årtionden fått njuta av fred och utveckling har ett stort ansvar när det gäller att hjälpa de 1,5 miljarder människor som lever under pågående våldsamma konflikter”, påminner CMI:s verksamhetsledare Tuija Talvitie.

Det här aktuella ämnet är tema för den tredje Ahtisaaridagens offentliga program på Östra Finlands universitet i Kuopio den 7 november. Det blir en diskussion om konfliktlösning, social rättvisa och hatpropaganda.

Med och diskuterar är förutom president Martti Ahtisaari också professorn i sociologi Juho Saari från Östra Finlands universitet, Jukka Tuononen som är chef för Krishanteringscentret CMC och juristen Kristiina Kouros från Människorättscentret. Diskussionen leds av chefredaktören för Savon Sanomat Jari Touronen. Kuopios stadsdirektör Petteri Paronen öppnar tillställningen. Mot slutet kan också publiken delta i diskussionen.

Utrikesministern diskuterar konflikter med gymnasieelever

Ett av de viktigaste målen med Ahtisaaridagen är att väcka diskussion i skolorna runt om i landet om medling och försoning i vardagen.

President Ahtisaari besöker skolan Martti Ahtisaaren koulu och Lyseon lukio i Kuopio och delar ut pris åt skolornas egna medlarelever. Också anställda vid utrikesministeriet och CMI besöker skolor i Kuopio.

Utrikesminister Erkki Tuomioja besöker Helsingforsgymnasiet Etu-Töölön lukio den 7 november. Gymnasieeleverna diskuterar konflikter och medling tillsammans med ministern.

”Fredsmedling är en prioritet i vår utrikespolitik. Fred och säkerhet är förutsättningar för hållbar utveckling. Jag anser att det är viktigt att de här ämnena diskuteras också i skolan. Det skulle vara fint om så många skolor som möjligt skulle delta i att uppforsta en generation av medlare”, konstaterar minister Tuomioja.

Skolelever runt om i landet kan delta i Ahtisaaridagen på olika sätt. Man kan öva fredsbygge på egen hand genom ett spel på webben eller under ledning av en lärare med hjälp av ett rollspel om konfliktlösning. Olika slag av material finns på Ahtisaaridagens webbplats.

För mera information:

Media är välkomna att följa med seminarierna.

http://www.ahtisaaripaivat.fi(Länk till en annan webbplats.)
https://www.facebook.com/ahtisaaripaiva(Länk till en annan webbplats.)
På Twitter: #Apaiva(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Avsikten med Ahtisaaridagen är att öka kunskapen om fredsmedling på alla plan i samhället. Idén är att göra fredsbygge och medling till en del av allas vardag genom att behandla temat i skolor, i offentliga diskussioner och på expertnivå. Ahtisaaridagen firas varje år i november kring Marttis namnsdag (10.11). Nästa år är Åbo huvudort. Ahtisaaridagen arrangeras av utrikesministeriet.