Etelä-Afrikka ja Covid-19 virus

Etelä-Afrikka ja Covid-19 virus

Etelä-Afrikassa alkaa lockdown 26.3. klo 23:59. Lockdownin odotetaan päättyvän 16.4. klo 23:59. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vain pakollinen liikkuminen mm. lääkäriin, ruokakauppaan tai apteekkiin sallitaan. Muu ulkona liikkuminen on kiellettyä. Kaupallinen lentoliikenne lopetetaan lockdownin ajaksi.

Suomen hallituksen tiistaina 24.3. tekemä periaatepäätös kotiutuslentojen tukemisesta mahdollistaa sen, että ulkoministeriö voi suunnitella ja tarvittaessa toteuttaa kotiutuslentoja kohteista, joista ei enää ole mahdollisuutta palata Suomeen kaupallisilla yhteyksillä. Mahdolliset kotiutuslennot ovat maksullisia ja niiden toteuttamisessa otetaan huomioon kokonaistilanne, kaikkialle ei lentoja voida järjestää. Toteutettavista kotiutuslennoista tiedotetaan erikseen matkustusilmoituksen tehneille, ulkoministeriön verkkosivuilla um.fi sekä edustuston sosiaalisen median kautta.

Koronaviruksen saaneille potilaille tarjotaan Etelä-Afrikassa tarvittaessa sairaalahoitoa julkisen ja yksityisen sektorin sairaaloissa. Kaikki sairaalat eivät ota koronaan sairastuneita potilaita hoitaakseen. Virukseen sairastuneiden hoidon koordinointi tapahtuu valtion toimesta keskitetysti. Tämänhetkisten tietojen valossa on epäselvää, voivatko yksityiset sairaalat itse päättää, kenet ottavat hoidettavakseen. Katso alla lista lääneittäin nimetyistä koronatapauksia hoitavista sairaaloista.

 

Maahan jääneiden matkailijoiden odotetaan pysyvän maassa lockdownin päättymiseen saakka. Suomalaisia turisteja kehotetaan:

  • Tarkistamaan hotellinsa/majapaikkansa toiminta lockdownin aikana;
  • Tarkistamaan matkustajavakuutuksensa kattavuuden erityisesti sairastapauksissa;
  • Toimimaan Etelä-Afrikan valtion antamien ohjeistusten mukaisesti lockdownin aikana
  • Vastaamaan suurlähetystön tekstiviestitse lähettämään kyselyyn, joka on lähetetty matkustusilmoituksen tehneille suomalaisille. Sen avulla kartoitetaan avuntarvitsijoiden tämänhetkinen tilanne.

Jos ette ole vielä tehneet matkustusilmoitusta, teettehän sen nyt netissä www.matkustusilmoitus.fi, jotta saamme teihin yhteyden. Ilmoittakaa viipymättä suurlähetystölle, mikäli olette poistunut maasta.

COVID-19:n aiheuttama tilanne aiheuttaa huolta suomalaisissa matkailijoissa ympäri maailmaa. Suomen lähetystö Pretoriassa tekee kaikkensa auttaakseen Etelä-Afrikassa parhaillaan olevia suomalaisia. Pretorian suurlähetystö sulkee kansliansa 26.3., mutta palvelee entiseen tapaan samojen  puhelinnumeroiden ja sähköpostiosoitteiden kautta. Yhteystiedot löytyvät kotisivuiltamme. Kaikki Suomen suurlähetystöt ovat keskeyttäneet viisumi-, oleskelulupa- ja passihakemusten käsittelyn toistaiseksi. 

Lisätietoa Suomen ja Etelä-Afrikan viranomaislähteistä:

-DHA, Etelä-Afrikan sisäministeriö antaa sivuillaan ohjeita viisumien ja oleskelulupien mahdollisesta jatkosta poikkeuksellisen tilanteen vuoksi
-Etelä-Afrikan tartuntatautien instituutti NICD
-Africa Centres for Disease Control and Prevention CDC Africa
-Etelä-Afrikan hallitus, covid-19
-Suomen ulkoministeriö
-Suomen terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL
-Kartta koronan levinneisyydestä maailmassa
-IATAn tiedot lento- ja maahantulorajoitteista
-COVID-19 Tracker -sovellus tarjoaa tietoa koronan levinneisyydestä