Utrikesminister Tuomioja gäst vid ANC:s 100-årsfest i Sydafrika

En storslagen födelsedagsfest var en viktig milstolpe för Afrikas äldsta parti, eftersom man i Afrika värnar om traditioner och sina hjältar både hängivet och grundligt. Afrikas äldsta parti har emellertid också drabbats av konflikter: det har redan gått 18 år sedan apartheidregimen besegrades, och många förväntar sig ett mer visionärt grepp av det makthavande partiet.

Afrikanska nationalkongressen ANC som befriade Sydafrika från rasförtrycket firade sin födelsedag söndagen den 8 januari 2012.

Utrikesminister Erkki Tuomioja var med bland de många höga gästerna som deltog i firandet. Bland över 100 000 inbjudna gäster fanns veteraner från frihetskampen i Afrika, ett fyrtiotal afrikanska statsöverhuvuden, tidigare aktivister i den internationella kampen mot apartheidpolitiken och den nya eliten i Sydafrika.

Av ANC:s gamla ledare som ännu finns i livet orkade inte den legendariske Nelson Mandela, 93 år, delta i firandet, men han blev ihågkommen i många tal och på jättelika affischer.

Erkki Tuomioja gladde sig över att få träffa Mandelas cellkamrat, namibiern Toivo ya Toivo. Foto: Iina SoiriErkki Tuomioja gladde sig över att få träffa Mandelas cellkamrat, namibiern Toivo ya Toivo. Foto: Iina Soiri

ANC:s festligheter hölls i Bloemfontein, som ligger cirka 400 kilometer från huvudstaden Pretoria. Där, i en liten kyrka – där också en del av festligheterna hölls – grundades rörelsen i protest mot att svarta i Sydafrika inte tilläts äga jord.

Historien uppskattas men morgondagen inger bekymmer

Den hundraåriga hjälten förtjänade en värdig fest. ANC:s betydelse i Sydafrikas historia kan inte överskattas. Rörelsen överlevde åratal av förtryck, systematisk förföljelse, exil, splittring bland anhängarna och många andra utmaningar.

När partiet kom till makten 1994 var förväntningarna stora och mycket har förverkligats. Idag respekteras Sydafrikas reformvänliga konstitution, ekonomin växer och de många farhågorna om att infrastrukturen med säkerhet skulle kollapsa och servicen försämras har kommit på skam.

Den största utmaningen för de nästan 50 miljoner sydafrikanerna härrör från historien, och för vilken regering som helst skulle det vara svårt att få en snabb ändring till stånd: merparten av befolkningen saknar alltjämt yrkesutbildning och har inga möjligheter att klara sig i en modern värld.

Sydafrikas undervisningspolitik anses allmänt vara misslyckad, och trots att skolutbildningen är öppen för alla har det inte lett till ökad kunskap. Näringslivets och den tillbudsstående arbetskraftens behov möts inte: arbetslösheten uppgår – beroende på källa – till 25–45 procent men samtidigt har många sydafrikanska och utländska investerare svårt att hitta kompetent arbetskraft. Hälsovårdstjänsterna är på låg nivå och den utbredda hiv-aids-epidemin orsakar också stora sociala problem.

ANC:s förtjänster erkänns också av vita

Sydafrika är trots allt den ledande ekonomin i Afrika och en politisk ledstjärna. Också den vita befolkningen som driver näringslivet i landet erkänner ANC:s förtjänster, och många av den vita befolkningens representanter låter gärna de svarta ta hand om politiken så länge utsikterna för den ekonomiska utvecklingen är positiva och diskriminering inte förekommer i större skala.

ANC:s ledning verkar emellertid fjärma sig från folket i snabb takt och kritiken från den svarta befolkningen ökar. De 15 miljoner sydafrikaner som lever på socialbidrag bryr sig inte längre så mycket om ideologier eller hjältelegender, utan hoppas på en bättre vardag och att löftena ska infrias.

”Sydafrika kommer under de närmaste åren att ändras i grunden i och med en allt mer tilltagande urbanisering”, sade direktören för ett forskningsinstitut vid ett lunchmöte med utrikesminister Tuomioja.

Som födelsedagspresent önskade man sig enighet

Temat för festtalet på festen var förutom ökad kompetens och fler investeringar också enighet bland folket och inom partiet.

ANC, som litar på sin ställning men är osäker i fråga om sin politik, har svarat på kritiken med minskad tolerans och bland annat försökt begränsa yttrandefriheten.

ANC-elitens och folkets uppfattningar om demokratin och utvecklingens riktning möts inte, sade en representant för utrikespolitiska forskningsinstitutet till utrikesminister Tuomioja.

Forskaren berättade att folket på sistone har blivit starkare och tagit intryck bland annat av den arabiska våren och de anser att de demokratiska grundläggande rättigheterna är allt viktigare.

Flera finländare som var aktiva i antiapartheidrörelsen deltog också i festligheterna. Flera av dem hade varit med och byggt upp ANC:s utbildningscenter för flyktingar i Angola. Foto: Iina SoiriFlera finländare som var aktiva i antiapartheidrörelsen deltog också i festligheterna. Flera av dem hade varit med och byggt upp ANC:s utbildningscenter för flyktingar i Angola. Foto: Iina Soiri

Partikongressen som ska hållas i slutet av året ska fatta beslut om Zuma ska fortsätta och om ANC:s kommande ekonomisk-politiska linje. Ungdomsförbundet driver på en kraftigare kontroll av näringslivet och intrigerar om ordförandeskapet, men experter anser allmänt att president Jacob Zuma får fortsätta vid makten, även om politiken måste gå mer på djupet gällande ojämlikheten.

Förutom utrikesminister Tuomioja, som själv aktivt motsatt sig rasåtskillnaden, deltog ett halvt dussin tidigare aktivister från Finland i festligheterna. Tuomioja säger att festligheterna förlöpte som förväntat, och många möten och presentationer av bland annat Sydafrikas aktiva verksamhet inom fredsbevarandet och fredsmäklingen gav en optimistisk bild av landet och kontinenten.

Iina Soiri

Iina Soiri arbetar som rådgivare vid utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning. Hon var generalsekretare i Finland för kampanjen Eristetään Etelä-Afrikka om en bojkott mot Sydafrika.

Bildspel om 100-årsfesten:
 :