Utrikesminister Tuomioja besöker Nigeria och Sydafrika

Pressmeddelande 1/2012
3.1.2012

Utrikesminister Erkki Tuomioja besöker Nigeria och Sydafrika den 5–10 januari 2012. Resans syfte är att främja samarbetet med två av Afrikas politiskt och ekonomiskt sett viktigaste länder, att få stöd för Finland strävan att bli invald i FN:s säkerhetsråd för perioden 2013–2014 och att delta i ANC:s (African National Congress) 100-årsfestligheter.

Under sitt besök träffar minister Tuomioja bland annat Nigerias president Goodluck Jonathan, Nigerias utrikesminister Olugbenga Ashiru och Sydafrikas utrikesminister Maite Nkoana-Mashabane. Under mötena diskuteras bilaterala relationer, samarbetet mellan Europa och Afrika och olika aktuella frågor. Nigeria och Sydafrika är Afrikas mest inflytelserika länder också i internationella ärenden. Sydafrika är medlem av G20-gruppen och en av världens största tillväxtmarknader, ett av de så kallade BRICS-länderna. Nigeria är kontinentens folkrikaste land och ledande land i ECOWAS, Västafrikanska staternas ekonomiska gemenskap. Båda länder var icke-permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd 2011. Minister Tuomioja ska diskutera Sydafrikas och Nigerias verksamhet och erfarenheter i säkerhetsrådet, Finlands kandidatur och centrala frågor för den internationella freden och säkerheten.

ANC:s 100-årsjubileum är en milstolpe i den afrikanska kontinentens kamp för frihet och mot apartheid. Ett stort antal afrikanska statsöverhuvud och regeringsrepresentanter deltar i festligheterna. Också representanter för finländska frivilligorganisationer är inbjudna.

För mera information: biträdande enhetschef Heikki Tuunanen, tfn 09-1605 6366, och utrikesministerns diplomatiska medarbetare Veikko Kiljunen, tfn 040-351 9526

 

FN