Nyheter om coronaläget i Sydafrika

Sydafrika har upphävt sina inreserestriktioner i juni och det krävs inget vaccinationsintyg eller COVID-test för att resa in i landet. Vi rekommenderar att du följer lokala myndigheters senaste anvisningar och kontaktar ditt flygbolag för senaste information.

Sydafrika har upphävt sina inreserestriktioner och det krävs inget vaccinationsintyg eller COVID-test för att resa in i landet. Det är inte heller längre obligatoriskt att bära mask inomhus. Vi rekommenderar att du alltid tecknar en omfattande reseförsäkring när du reser och att du följer lokala myndigheters senaste anvisningar.

Kontakta flygbolaget för senaste information om testintyg och andra blanketter. Kontrollera också vilka begränsningar länder har för mellanlandningar. Vi rekommenderar att åka till flygfältet i god tid före flygets avgång. Det finns antigen testplatser på Sydafrikas internationella flygfält.

Vid ankomst till Finland finns det inte längre några korona-relaterade hälsovårdsåtgärder heller för personer som kommer från länder utanför EU. Det som krävs är fortfarande de vanliga resedokument, pass och visum vid behov. Mer information finns på gränsbevakningens (Länk till en annan webbplats.)webbsida.

Ambassaden betjänar dels på distans, men nås per samma telefon och e-post. Du hittar kontaktuppgifter på vår webbsida. Finland begränsar inresa men visum-ansökningar tas emot i VFS Global viseringscentrar. Tidsbeställning för visum-ansökan kan göras på VFS websidor(Länk till en annan webbplats.). Vi tar också emot ansökningar om uppehåll och pass. Kontakta [email protected] för en tidsbeställning. 

Finländare som reser till Sydafrika uppmanas att:

Mer information från Finlands och Sydafrikas myndigheter:

-DHA, Sydafrikanska inrikesministeriets webbplats(Länk till en annan webbplats.) informerar om eventuell förlängning av visum och uppehållstillstånd på grund av det exceptionella läget
- Sydafrikas institut för bekämpning av smittsamma sjukdomar NICD(Länk till en annan webbplats.)
-Africa Centres for Disease Control and Prevention CDC Africa(Länk till en annan webbplats.) 
-Sydafrikas president(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

-Sydafrikas regering, covid-19(Länk till en annan webbplats.)
-Finlands utrikesministerium(Länk till en annan webbplats.)
-Finlands institut för hälsa och välfärd(Länk till en annan webbplats.)
-karta över coronavirusets globala utbredning(Länk till en annan webbplats.)
-IATA:s uppgifter om restriktioner(Länk till en annan webbplats.) i flygtrafik och inresor
-appen Covid-19 Tracker ger data om coronavirusets spridning