Valtiovarainministeri Jyrki Katainen Etelä-Afrikkaan ja Mosambikiin

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen vierailee tällä viikolla Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa.

Hän tapaa maanantaina Etelä-Afrikan Tasavallan valtiovarainministeri Gordhanin, keskuspankin pääjohtaja Marcuksen ja taloudellisesta kehityksestä vastaavan ministeri Patelin, mineraalivaroista vastaavan ministeri Shabangun ja kauppakamarin toimitusjohtaja Raun.

Keskustelujen aiheita ovat Suomen ja Etelä-Afrikan kahdenväliset taloussuhteet sekä EU:n ja euroalueen talousnäkymät. Samalla keskustellaan vastavuoroisesta tuesta ehdokkuudelle YK:n turvaneuvostoon. Etelä-Afrikka on ehdokkaana syksyn 2010 vaaleissa ja Suomi vuoden 2012 vaaleissa. Lisäksi ministeri Katainen pitää Pretorian yliopistolla puheen maailmantalouden näkymistä ja EU:n taloudellisista uudistushankkeista.

Keskiviikkona 1. syyskuuta Katainen matkustaa Mosambikiin. Hän tapaa valtiovarainministeri Changin ja ulkoasioista ja yhteistyöstä vastaavan apulaisministerin Banzen. Tapaamisissa on tarkoitus keskustella mm. kansainvälisestä talouskehityksestä, Mosambikin kehitysnäkymistä ja Suomen kanssa tehtävästä kehitysyhteistyöstä.

Torstaina Katainen tapaa tiede- ja teknologiaministeri Massinguen ja pitää avauspuheenvuoron Suomen ja Mosambikin välisen mittavan tiede-, teknologia- ja innovaatio-ohjelman käynnistysseminaarissa. Lisäksi hän tutustuu kouluihin, joita on rakennettu mm. Suomen kehitysapuvaroin.

Mosambik on yksi Suomen kahdeksasta pitkäaikaisesta kehitysyhteistyön kumppanimaasta.