Finland med och utvecklar tillämpningen av förnybara energikällor i Afrika

”Finland är brobyggare i ett regionalt projekt som stödjer energipartnerskap mellan olika aktörer”, beskriver specialsakkunniga Katriina Koivisto det treåriga projekt som har kört i gång i åtta länder i östra och södra Afrika i år.

specialsakkunniga Katriina Koivisto, foto: Riitta Saarinen ”Energipartnerskapet har tagit modell från Centralamerika. Förutom på södra och östra Afrika provar man också modellen på Mekongområdet i Sydostasien och i Indonesien. Ett liknande projekt för Anderna i Sydamerika är också under planering”, berättar Katriina Koivisto. Foto: Riitta Saarinen

”Energipartnerskapet har tagit modell från Centralamerika, där det har fungerat i åratal. Förutom på södra och östra Afrika provar man modellen på Mekongområdet i Sydostasien, och i Indonesien. Ett liknande projekt för Anderna i Sydamerika är också under planering”, berättar Koivisto.

”Syftet med projektet är att stödja företags och andra aktörers förslag om hur man kan utveckla tillämpandet av förnybara energikällor. Förslagen kan till exempel gälla vattenkraft, sol- eller vindenergi, eller utnyttjande av biogas och biobränslen.”

Man hoppas på så innovativa grepp som möjligt, och gärna nya aspekter. Under våren gjordes projektet känt i Kenya, Tanzania, Botswana och Sydafrika och i höst är det Zambia, Swaziland, Moçambique och Namibia som står i tur.

Från vindatlas till solsamlare

”Projektets värdorganisation är Södra Afrikas Utvecklingsbank, under vars beskydd en tre personers byrå fungerar. Styrningsgruppens första möte hölls i maj. Medlemmarna i styrningsgruppen är de personer från de åtta ländernas ministerier som har förnybar energi och energieffektivitet som sitt ansvarsområde”, berättar Koivisto.

”Under mötet behandlades över hundra förslag av vilka cirka tjugo sållades fram. Nu väntar vi på mera exakta projektplaner gällande dessa förslag.”

De ansökande förväntas göra egna insatser och förbinda sig, men man vill också uppmuntra dem att testa, göra lönsamhetsutredningar och pilotundersökningar innan man kör igång den egentliga verksamheten. Ett projekt kan beviljas högst 200 000 euro för att utveckla sin idé.

”Ett förslag kan exempelvis gälla en solsamlare som lagrar energi med vilken man kan värma vatten, eller en vindatlas, och då reder företaget ut de optimala platserna för en vindmölla eller ett vindkraftverk; var det blåser, hur mycket och i vilken riktning”, förklarar Koivisto. Lokala företag kan också samarbeta med finska.

”Teknologin behöver inte nödvändigtvis vara ny. Infallsvinkeln är också viktig, liksom projektets följder”, konstaterar Koivisto.

Engagemang och insatser förväntas av de sökande

I styrningsgruppen undersöks alla förslagen noga. De kan komma från företag eller andra aktörer så som forskningsinstitut eller organisationer. Man bedömer projektets möjlighet att förverkligas, förbindelserna, insatserna och budgeten.

”Dessutom kollar ländernas egna representanter ännu att förslaget följer ifrågavarande lands linje när det gäller lagstiftning och prioriteringar. Det tekniska teamet, där bland annat finansiärerna ingår – Finland och Österrike – bedömer om projektet går att förverkliga med fokus på det tekniska”, konstaterar Koivisto.

”Finland stödjer energipartnerskapsprojektet med 8,5 miljoner euro under åren 2010-2012. Österrike stödjer det med en miljon euro. Österrike deltar också i Centralamerikaprojektet.”

Förutom energipartnerskapsprojektet stödjer Finland beredandet av en strategi för förnybar energi och energieffektivitet som är gemensam för det område som södra Afrikas utvecklingssamarbete (SADC) omfattar. Syftet med det regionala meteorologiprojektet är att förstärka SADC-ländernas nationella meteorologitjänster. Finlands meteorologiska institut har deltagit i det förberedande stadiet och i personalutbildningen. Själva projektskedet är tänkt att pågå i flera år och man har budgeterat 6-8 miljoner euro för det.

”Det bilaterala utvecklingssamarbetet mellan Finland och Sydafrika kommer att upphöra helt i början av nästa år. I dess ställe har vi regionalt samarbete som också är tänkt att stödja partnerskap och kontakter mellan länderna i södra Afrika”, sammanfattar Koivisto.

Riitta Saarinen

Skribenten är frilansjournalist insatt i utvecklingsfrågor.    

energia