Suomi tukee Basel-aluekeskusta Afrikassa

Suomi ja Etelä-Afrikasta käsin toimiva Afrikka-instituutti ovat allekirjoittaneet sopimuksen vaarallisten jätteiden käsittelyä koskevan Baselin sopimuksen alaisen aluekeskuksen tukemisesta. Suomi rahoittaa hanketta kehitysyhteistyövaroista 1,9 miljoonalla eurolla vuosina 2011–2014.

Afrikka instituutin edustajat Moore Moffat ja Taelo Letsela sekä suurlähettiläs Tiina Myllyntausta ja erityisasiantuntija Katriina Koivisto allekirjoittamistilaisuudessa Afrikka instituutin edustajat Moore Moffat ja Taelo Letsela sekä suurlähettiläs Tiina Myllyntausta ja erityisasiantuntija Katriina Koivisto allekirjoittamistilaisuudessa

Vuonna 1992 voimaan tullut Baselin sopimus (Basel Convention on the Control of Trans-boundary Movements of Hazardous Waste) on kattavin kansainvälinen vaarallisten jätteiden valvontaa ja siirtoa koskeva sopimus.

Sen puitteissa on perustettu 14 alueellista keskusta, joista neljä on Afrikassa: Nigerian Ibadanissa sijaitseva koordinoiva keskus, Kairon arabiankielisten maiden keskus sekä Dakarin ranskankielisten maiden keskus.

Pretorian keskus eli Afrikka-Instituutti (Africa Institute for Environmentally Sound Management of Hazardous and Other Wastes) on yksi näistä alueellisista keskuksista, ja sen on tarkoitus palvella kaikkia Afrikan englanninkielisiä maita.

Aluekeskukset tärkeitä sopimuksen toimeenpanossa

Keskusten pääasiallinen tehtävä on kouluttaa, siirtää teknologiaa, tiedottaa ja konsultoida ongelmajätteisiin liittyvissä kysymyksissä. Keskukset ovat kehitysmaille tärkeitä Baselin sopimuksen toimeenpanossa.

Afrikka instituutin jäsenmaita suunnittelemassa hanketta Pretorian suurlähetystöllä Afrikka instituutin jäsenmaita suunnittelemassa hanketta Pretorian suurlähetystöllä

Englanninkieliseen Afrikkaan kuuluu 23 keskenään hyvin erilaista maata. Niistä Botswana, Etelä-Afrikka, Lesotho, Mauritius, Namibia, Nigeria, Sambia ja Tansania ovat ratifioineet Baselin sopimuksen ja solmineet liittymissopimuksen keskuksen kanssa. Lisäksi sopimuksen ratifioinut Mosambik on osoittanut voimakasta kiinnostusta aluekeskukseen liittymiseen.

Afrikka-instituutti on myös hakenut Tukholman sopimuksen aluekeskuksen asemaa, mikä palvelisi hyvin Suomen painottamaa sopimusten yhteisvaikutusta. Tukholman sopimus koskee pysyvien orgaanisten yhdisteiden maailmanlaajuista rajoittamista.

Afrikka-instituutti aloitti toimintansa syyskuussa 2009. Se on hallitusten välinen organisaatio ja sijaitsee Etelä-Afrikan ympäristöministeriön tiloissa. Suomen rahoittama hanke tukee Afrikka-instituuttia sen tehtävien toimeenpanemisessa ja siten osaltaan ehkäisee ympäristön pilaantumista ja edistää kestävää kehitystä alueella. 

Suomalaista asiantuntija-apua

Lisäksi instituuttia tuetaan suomalaisella asiantuntija-avulla, josta vastaa Suomen Ympäristökeskus (SYKE). Se antaa strategista tukea ja asiantuntija-apua instituutin johdolle ja tukee instituuttia sen toiminnoissa. SYKEn asiantuntijatukea annetaan lyhyissä jaksoissa hankkeen aikana.

Suomella on ollut Etelä-Afrikan ja SADC-alueen kanssa ympäristö- ja energia-alan yhteistyötä useiden vuosien ajan ja nyt suunniteltu tuki Afrikka-instituutille edistää aiempien kehitysyhteistyöhankkeiden tulosten kestävyyttä. Suomi tukee myös Kairossa sijaitsevaa keskusta, joka palvelee arabiankielisiä maita.

Lisää aiheesta:

Africa Institute for Environmentally Sound Management of Hazardous and Other Wastes
www.africainstitute.info(Linkki toiselle web-sivustolle.)

ympäristö