Soulin suurlähetystö tiedottaa: Japanin katastrofin seuraukset Koreassa

Hyvät ystävät Korean niemimaalla,

Koreasta katsottuna vain lyhyen etäisyyden takana Japanissa on koettu viime viikonvaihteen aikana hirvittävä murhenäytelmä. Tätä kirjoittaessani en vielä tiedä yksityiskohtia, miten se on koskettanut alueella asuvia tai tilapäisesti oleskelevia suomalaisia. Japanissa asuu ilmoitusten mukaan noin 700 suomalaista, joista lähes kaikkiin on tähän mennessä saatu yhteys.

Säteilyturvallisuuskeskuksen (STUK) ja korealaisten viranomaisten tuoreimpien ilmoitusten mukaan maanjäristyksessä vaurioituneiden atomivoimaloiden vuodoista ei ole välitöntä vaaraa Korean niemimaalle, koska tuulet ovat toistaiseksi kuljettaneet päästöt lähinnä koilliseen eli Japanista Tyynen meren suuntaan. Tätä tilannetta päivitetään STUK:in sivuilla www.stuk.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä Korean meteorologian laitoksen sivuilla www.kma.go.kr(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Korean ydinturvallisuusviraston www.kins.re.kr(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja kansallisen suuronnettomuuksien johtokeskuksen sivuilla www.nema.go.kr(Linkki toiselle web-sivustolle.) seurataan tapahtuman kehitystä.

Ulkoministeriö, suurlähetystöt ja konsulivirastot ovat levittäneet viime vuosina aktiivisesti toivomusta siitä, että maahan asettuvat ja siellä lyhyestikin oleskelevat ilmoittaisivat yhteystietonsa paikalliselle edustustolle. Tämän ilmoituksen voi tehdä helposti monella tavalla: henkilökohtaisesti, puhelimella, sähköpostilla tai verkossa UM:n sivuille.

Suomen kansalaisella ei ole ilmoittautumisvelvollisuutta, mutta arvioni mukaan se on kaikille erittäin hyödyllistä. Emme välitä tietoja muille, mutta normaalioloissakin voimme antaa maassa asuvalle ilmoituksen yhteydenottopyynnöstä. 

Suurten luonnonmullistusten riski Koreassa ei ole kovin suuri, mutta myrskyt, sateet ja viime aikojen riesana rajut lumisateet voivat aiheuttaa alueellisia katastrofeja, joissa henkilöitä saatetaan hakea. Poliittisesti ja sotilaallisesti Korean niemimaa on kriisialuetta. Viime vuoden välikohtaukset aiheuttivat ymmärrettävästi runsaasti mm. omaiskyselyitä.

Kaikissa poikkeuksellisissa tapahtumissa voimme ensisijaisesti auttaa vain heitä, joiden yhteystiedot tunnemme. Nämä tiedot ohjaavat meitä myös etukäteen hahmottamaan, millä maan alueilla apua mahdollisesti voidaan tarvita.

Toivottavasti harkitset ilmoittautumista ja toivottavasti kerrot asiasta kaverillesikin. Suuri osahan meistä suomalaisista Koreassa on vaihto-opiskelijoita, jotka tuntevat toisensa yliopistojen kampuksilta! Koska monien kaudet ovat lyhyehköjä, muistathan ilmoittaa myös poistumisestasi!

Voit ilmoittautua:

  • käymällä suurlähetystössä, jonka osoite on 18 F, Kyobo Building, 1 Jongno 1-ga, Jongno-gu, Seoul 110-714, Seoul
  • soittamalla numeroon + 82 2 732 6737
  • sähköpostilla osoitteeseen [email protected]
  • nettisivullamme www.finland.or.kr

Muuta apua tarjoamme puhelimitse (+82 2 732 6737) ja sähköpostin [email protected] välityksellä.

Ystävällisin terveisin 

Pekka Wuoristo, Suurlähettiläs, Soul