Innovationer byggs inte på samma sätt som vägar

Ur Finlands erfarenheter från 1990-talet uppstod ett mönster för att bygga upp informationssamhällen. Sydafrika är för sin del föregångare när det handlar om mobilteknologiska innovationer.

Erfarenheterna utnyttjas av Finland och Sydafrika i tre projekt om vetenskap och teknologi, och i regionalt samarbete.

Finlands satsning på utvecklingen av Sydafrikas informations- och kommunikationsteknologi är mycket viktig, poängterar Helena Tapper som arbetar som specialsakkunnig vid Finlands ambassad i Pretoria.

Tre samarbetsprogram i Sydafrika stöds med sammanlagt 10 miljoner euro, och lika mycket satsas på nya regionala program i södra Afrika. Samarbete på innovationsområdet och gällande informationssamhället har också nyligen inletts i Tanzania och Moçambique.

När man lägger till de samarbetsprogram kring information och kommunikation som berör hela Afrika kommer man nära 60 miljoner euro.

”Det är mycket för ett litet land”, påpekar Tapper. Hon jämför med Europakommissionen som stödjer it-samarbete i Sydafrika med 30 miljoner euro. 

Innovationssamarbete ger Finland kommersiella möjligheter, betonar Takalani Nemaungani. Helena Tapper och Laurens Cloete lyssnar på. Foto: Laura Oja Innovationssamarbete ger Finland kommersiella möjligheter, betonar Takalani Nemaungani. Helena Tapper och Laurens Cloete lyssnar på. Foto: Laura Oja

Investeringar i innovationer leder till tillväxt

”Finland hör till våra viktigaste strategiska partners inom innovationssamarbetet”, understryker Thomas auf der Heyde som är biträdande chef för Sydafrikas vetenskaps- och teknologiministerium. Enligt honom har man i Finland i ett tidigt skede förstått hur viktiga innovationssystemen är.

Finlands och Sydafrikas program COFISA som avslutades i år gick ut på att utveckla provinsernas och landets nationella innovationssystem. ”Halva tiden användes till att åstadkomma större kännedom om innovationssystemens betydelse. Det handlar ju om att utveckla hela samhället, inte bara innovationsverksamheten”, preciserar Tapper.

I Sydafrika är den vetenskapliga nivån hög och Finland är inte bara den givande parten utan gagnas också av samarbetet. ”Sydafrika är före oss, till exempel när det gäller att använda internet och banktjänster i mobiltelefoner”, bekräftar Tapper.

Förutom den offentliga sektorn deltar universitet och företag i samarbetsnätet.

Biträdande chef Thomas auf de Heyde tror att Finlands och Sydafrikas samarbete också har möjligheter utanför Afrika. Foto: Laura Oja Biträdande chef Thomas auf de Heyde tror att Finlands och Sydafrikas samarbete också har möjligheter utanför Afrika. Foto: Laura Oja

Nokias förhandlingar om samarbete med sydafrikanska forskningsinstitut har kommit långt och snart undertecknar man ett samarbetsavtal med Sydafrikas vetenskaps- och teknologiministerium, berättar auf der Heyde.

”Vi tror att också andra finska företag har kommersiella möjligheter här”, fyller Takalani Nemaungani i. Han är chef för globalt samarbete vid vetenskaps- och teknologiministeriet.

auf der Heyde ser möjligheter för Finlands och Sydafrikas samarbete också utanför Afrika. Exempelvis kunde samarbete inom OECD:s ramar vara möjligt, likaså samarbete mellan tre länder.

Kommersiella program uppstår också, påpekar han. ”Samarbetet innebär konkreta politiska och materiella resultat för Finland. 

Från naturresurser till kunskapsekonomi

Men innovationssamarbete är inte det samma som att bygga vägar, funderar Tapper. Man behöver övergripande visioner.

Sydafrikas vetenskaps- och teknologiministerium har en tioårs innovationsplan som siktar på att man går över från naturresurser till kunskapsekonomi. ”Finland är vårt föredöme”, säger Takalani.

Men ett hinder på vägen till kunskapsekonomin är de ojämlikheter i utbildningen som skapades under apartheidtiden, påpekar Laurens Cloete från Meraka-institutet, som bedriver forskning kring informationssamhälle och vetenskapsteknologi. Stora framsteg har ändå gjorts, och samarbetet med Finland har bidragit, säger Cloete.

Grogrund för innovationerna skapar man bland annat i de vetenskapsbaserade skolorna vars antal håller på att öka.

Vetenskaps- och teknologiministeriet har en vision om framtidens Sydafrika: år 2018 är forskningen i skick, it-teknologi är ett eget kompetensområde, forskningen och utvecklingsverksamheten är av världsklass och landet har en innovativ och konkurrenskraftig it-bransch.

Men mycket arbete återstår, sammanfattar Tapper samarbetets fortsättning. 

tietoyhteiskunta