Helsingissä järjestetty Itämeri-huippukokous oli menestys

Helsingissä keskiviikkona 10. helmikuuta pidetty Itämeri-huippukokous oli menestys, arvioivat kokouksen järjestäjät. Baltic Sea Action Summit keräsi Finlandia-taloon laajan ja korkeatasoisen osanottajajoukon kertomaan sitoumuksistaan Itämeren hyväksi. Mukana oli kaiken kaikkiaan noin 500 osallistujaa.

Huippukokousta isännöivät hankkeen alullepanijat tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen ja Baltic Sea Action Group -säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin. Valmisteluista ja järjestelyistä vastasi ulkoministeriö.

Mukana Itämeri-talkoissa oli valtion- ja hallitusten päämiehiä ja ministereitä yhdestätoista Itämeren maasta. Kokoukseen osallistuivat Ruotsista kuningas Kaarle XVI Kustaa ja ympäristöministeri Andreas Carlgren, Latvian presidentti Valdis Zatlers, Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite, Norjan pääministeri Jens Stoltenberg, Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen, Viron pääministeri Andrus Ansip ja Venäjän pääministeri Vladimir Putin sekä Puolan varapääministeri Waldemar Pawlak, Saksan maatalousministeri Ilse Aigner, Valko-Venäjän luonnonvarain- ja ympäristöasiain varaministeri Vitali Kulik ja EU:n aluepolitiikkakomissaari Johannes Hahn.

Lisäksi kokoukseen osallistui lukuisia kansalaisjärjestöjä ja yrityksiä, jotka kaikki tekivät sitoumuksen Itämeren hyväksi. Vastaavanlaista konkreettisiin sitoumuksiin keskittyvää, yksityisiä ja julkisia tahoja yhteen saattavaa huippukokousta ei ole aikaisemmin Suomessa järjestetty.

Sitoumuksia kerättiin huomattava määrä, noin 140. Kaikkien sitoumusten tarkoituksena on edistää Itämeren suojelua ja sen tilan parantamista. Sitoumukset ovat konkreettisia, ja Baltic Sea Action Group seuraa niiden toteutumista.

“Olen hyvin iloinen, että Itämeren valtiot olivat edustettuina näin korkealla tasolla. Lisäksi kansalaisjärjestöjen ja yritysten näin laajapohjainen osallistuminen teki tästä aivan uudenlaisen huippukokouksen. Tähän yhteistyöhön tarvitaan kaikkia tahoja. Kiitän kaikkia Itämeren ympäristön hyväksi tehdyistä sitoumuksista. Emme odota ihmeitä, mutta kylläkin vakavaa työtä, josta tämä kokous oli yksi osoitus”, tasavallan presidentti Tarja Halonen arvioi.

"Tämä oli tärkeä askel eteenpäin Itämeren suojelussa. Yhteinen meremme tarvitsee toimintaa, ei vain puheita. Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu tämän kokouksen esimerkistä ja sitoutuu Itämeren suojeluun omassa toiminnassaan. Tulevaisuudessa ympäristöarvojen huomioiminen tulee olemaan yrityksille myös kilpailutekijä", katsoi pääministeri Matti Vanhanen.

"Nyt lupaukset on annettu ja on ryhdyttävä toimiin niiden toteuttamiseksi. Jatkamme työtä ja tarkastelemme tilannetta jatkuvasti, sillä Itämeren suojelussa on kyse jatkuvasta prosessista", painotti puolestaan Baltic Sea Action Group -säätiön hallituksen puheenjohtajan Ilkka Herlin.

Lisätietoja: lehdistöpäällikkö Eila Nevalainen, tasavallan presidentin kanslia, puh. 040 350 3830, viestintäpäällikkö Mikko Norros, valtioneuvoston kanslia, puh. 040 547 6280, BSAS-kokouksen sisältöjohtaja Saara Kankaanrinta, puh. 050 545 0323 ja BSAS-kokouksen pääsihteeri Jari Luoto, puh. 040 545 2524

 Lisää Itämeri-yhteistyöstä

BSAS-uutisia edustustojen verkkosivuilla: