Future is Made With Finland -webinaarisarja valloitti eteläisen Afrikan edustustojen yhteispelillä

Eteläisen Afrikan lähetystöt järjestivät yhdessä elo-syyskuun vaihteessa Suomen tiede- ja korkeakouluaiheisen webinaarisarjan #FutureWithFinland.

 

Suomen maakuva ja osaajien houkuttelutyö sai massiivisen boostin, kun eteläisen Afrikan lähetystöt (Dar es Salaam, Lusaka, Maputo, Pretoria ja Windhoek + Luandan virkamies) järjestivät yhdessä elo-syyskuun vaihteessa Suomen tiede- ja korkeakouluaiheisen webinaarisarjan #FutureWithFinland. ​Pretorian lähetystön maakuvatyön ja TFK-asiantuntijan yhteisillä resursseilla rahoitetun tapahtuman tuotti eteläafrikkalainen tuotantotiimi Lightning Tree Stories. Yhtiö tuntee hyvin Suomen ja maamme toiminnan alueella aikaisempien yhteistyöprojektien perusteella.

Suurin anti ulkopuolisen tuottajan käyttämisessä oli nähdä kotimaamme täkäläisin silmin. Annoimme tuottajalle varsin vapaat kädet valita vanhaa ja tuottaa uutta materiaalia, joka sopii parhaiten asemamaidemme kontekstiin. Me suomalaisethan olemme tunnettuja siitä, että oman hännän nostaminen ei ole meille kaikkein luontaisinta – Happiest Nation, häh me vai? Webinaarin paneelikeskusteluihin kutsuimme Suomessa opiskelevia tai työskenteleviä afrikkalaisia, jotka avoimesti ja pilke silmäkulmassakin kertoivat kokemuksistaan suomalaisissa korkeakouluissa ja kohtaamisistaan suomalaisten kanssa. Webinaari kirvoittikin monia kommentteja osallistujilta sekä eteläisestä Afrikasta että Suomestakin tyyliin 'Suomi ei ole koskaan näyttänyt näin hyvältä' - ja kylmältä, mutta sekin on tästä näkökulmasta vain upeaa eksotiikkaa.

Johtuen Afrikan maiden ja kansalaisten sensitiivisyydestä aivovuotoa kohtaan ja tarpeesta keskittää omat osaajansa oman mantereen kehittämiseen, webinaari ei keskittynyt ainoastaan osaajien houkutteluun, vaan myös siihen mitä Suomen ja Afrikan korkeakoulut voivat tehdä yhdessä ratkaistakseen yhteisiä globaaleja ongelmia. Esitimme monia yhteistyöhankkeita kumppanimaissamme ja näytimme, miten yhteistyöstä hyötyvät molemmat osapuolet. Suomessa opiskelleet kertoivat miten ovat opinnoissaan yhdistäneet molempien maiden parhaat puolet. Useimmat olivat valinneet gradun aiheita ja tutkimuskohteita, jotka pohtivat omaan maan tai mantereen ongelmia. Ja toivat samalla uutta näkökulmaa suomalaiseen tiedeyhteisöön.

Suurkiitos webinaarissa mukanaolosta myös Study-in-Finland -ohjelmalle ja maahanmuuttovirastolle, jotka vastailivat kärsivällisesti chatissa pyöriviin moniin tärkeisiin kysymyksiin. Webinaariin ilmoittautui yli 1000 osallistujaa kaikilta mantereilta, mutta eniten juuri kohdeyleisöstä eteläisestä Afrikasta. Kuulijoita houkuttelimme noin 200-300 per episodi joista suurin osa kuunteli koko episodin ja osa koko webinaarisarjan. Sosiaalisen median kampanjamme eri kanavissa tavoitti kaiken kaikkiaan yli 63 000 seuraajaa – mahtava tulos etenkin, kun koko markkinointi tehtiin omin voimin.

Niin, ihan parasta hankkeessa oli saumaton yhteistyö kaikkien eteläisen Afrikan edustustojen kanssa. Siispä nöyrä kiitos kaikille naapuriedustustojen aktiivisille sisällön suunnittelijoille, osallistujien identifioijille, kommentoijille, re-twiittaajille ja chat –kysymyksiin vastaajille. Kokemuksestamme innostuneena suunnittelemme jo täyttä häkää #FutureWithFinland 1.5 versiota, jonka tarkoituksena on muistuttaa tammikuussa alkavasta korkeakoulujen hakukierroksesta lukuvuodelle 2022.

Lisätietoja haluavalle ohessa TFK-uutiskirjeessä julkaistu juttu(Linkki toiselle web-sivustolle.), jossa linkki myös nauhoitettuihin webinaareihin.

 

Iina Soiri

Erityisasiantuntija, tiede ja korkeakoulutus