Eteläisen ja Itä-Afrikan energiakumppanuushanke käynnistyy 

Suomi ja Eteläisen Afrikan Kehityspankki (DBSA) allekirjoittivat 29. tammikuuta 2010 sopimuksen eteläisen ja Itä-Afrikan energiakumppanuushankkeen hallinnoinnista. 

Energiakumppanuus toimii samalla periaatteella kuin jo aiemmin aloitetut Keski-Amerikan sekä Mekongin alueen hankkeet. Uusiutuvan energian hyödyntämiseen tähtäävään hankkeeseen on kutsuttu mukaan kahdeksan valtiota: Botswana, Etelä-Afrikka, Kenia, Mosambik, Namibia, Sambia, Swazimaa ja Tansania. Itävalta on ilmoittanut liittyvänsä hankkeen rahoitukseen. 

Energiakumppanuushanketta koskevan sopimuksen allekirjoittivat Marjaana Sall Suomen Pretorian-suurlähetystöstä ja Admassu Tadesse eteläisen Afrikan kehityspankista. Energiakumppanuushanketta koskevan sopimuksen allekirjoittivat Marjaana Sall Suomen Pretorian-suurlähetystöstä ja Admassu Tadesse eteläisen Afrikan kehityspankista.

Uusiutuvaan energiaan perustuvien nykyaikaisten, luotettavien ja edullisten ratkaisujen käytön lisääminen parantaa sähkönsaantia ja energiaturvallisuutta kumppanuusmaissa. Se myös vähentää köyhyyttä ja lieventää ilmastonmuutosta. Kumppanuus edistää kehityspoliittisen ohjelman tavoitteiden mukaisesti kestävää kehitystä tukemalla taloudellista kehitystä, sosiaalista hyvinvointia ja ympäristön kestävää hoitoa. 

Hankkeeseen osallistuu valtiollisia toimijoita, yksityinen sektori, kansalaisjärjestöjä sekä tutkimuslaitoksia. Siinä pyritään huomioimaan kaikki uusiutuvan energian muodot - aurinkosähkö ja -lämpö, pienet vesivoimalat, tuulivoima, maalämpö, biopolttoaineet ja -energia - sekä energiatehokkuus, mihin kiinnitetään huomiota monissa Afrikan maissa. 

Energia ja sen saatavuus ovat keskeisiä kysymyksiä Afrikan maiden kehityksessä. Jatkuva energiapula koettelee useita maita, vaikka ne voisivat hyödyntää runsasta energiapotentiaaliaan ja luoda sitä kautta myös uusia työpaikkoja. Lisäksi useat Afrikan maat ovat tulevat kärsimään tai kärsivät jo nyt merkittävästi ilmastonmuutoksen aiheuttamista ongelmista. Ilmastonmuutosta hidastavat toimet ovat siis erittäin tervetulleita alueella. 

Pohjimmiltaan kumppanuushanke antaa alkusysäyksen energiahankkeiden eteenpäin viemiselle. Paikallisten kumppaneiden odotetaan osallistuvan esittelemiensä hankkeiden rahoitukseen. Kumppanuus on myös suomalaisille toimijoille mahdollisuus esitellä osaamistaan sekä kehittää yhteistyötä Eteläisessä Afrikassa ja siten edistää kauppaa. Yksityissektori on ollut kiinnostunut hankkeesta, ja hyviä hanke-ehdotuksia on esitetty ulkoministeriölle. 

Energia- ja ympäristökumppanuus tukee myös alueellista integraatiota: niin Eteläisen Afrikan kehitysyhteisöllä (SADC) kuin Itä-Afrikan yhteistyöjärjestöllä (EAC) on omat roolinsa hankkeessa.