Etelä-Afrikka matkakohteena

Etelä-Afrikan kesä ja samalla hektinen matkailukausi lähestyvät. Etelä-Afrikan rannat, luonnonpuistot ja Kapkaupungin alue täyttyvät kotimaisista ja ulkomaisista matkailijoista joulu-tammikuussa. Suomestakin tehdään vuosittain muutama tuhat matkaa tänne kauas eteläiseen Afrikkaan. Maa on kohteena mitä upein – luonto ja sen monimuotoisuus, ilmasto, värikäs kulttuuri ja paikalliset herkut ovat sykähdyttäviä. Samalla kannattaa tietää ja ymmärtää monta seikkaa Etelä-Afrikan tilanteesta ja historiasta – lue ja tutustu ennen matkaa.

Eriarvoisuus ja turvallisuus

Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Tuloerot ovat suuria ja omaisuus jakautuu epätasaisesti, se aiheuttaa monenmoisia ongelmia ja näkyy katukuvassa. Etelä-Afrikka vetää puoleensa väkeä myös vielä köyhemmistä maista. Nuorisotyöttömyyden virallinen prosentti on liki 40. Ikäviä faktoja, jotka kannattaa tiedostaa ja huomioida kun liikkuu Etelä-Afrikassa - turisti voi olla helppo kohde henkilölle, jolla ei ole mitään eikä mitään menetettävää.

Turvallisuusongelmat on helppo unohtaa katsellessa leijonia tai kauniita maisemia. Etelä-Afrikassa murhataan tai tapetaan keskimäärin 57 henkilöä päivässä. Vaarallisimpia alueita ovat ns. townshipit, lähiöt ja slummit. Leijonia ja muita villieläimiä ihaillessa kannattaa muistaa se, että ne todellakin ovat villieläimiä. Autosta ei nousta ulos ja safarilla noudatetaan oppaan neuvoja. Liikkuminen pimeällä ei ole suotavaa kaupungeissa eikä maaseudulla. Pimeällä liikkuu villieläinten lisäksi hämärämiehiä sekä ikävä kyllä satunnaisia valepoliiseja.

Kuva: Sanna Leminen
Sowetosta löytyy monenlaisia alueita. Liikkumista townshipeissä tulee välttää.

Ei kuitenkaan kannata heittäytyä vainoharhaiseksi, ole tietoinen ympäristöstäsi ja käytä maalaisjärkeä. Ihmiset ovat rentoja, avoimia, sydämellisiä ja kiinnostuneita Suomesta. Maassa on tapana tervehtiä vastaantulevia, kohteliaisuus on valttia kaikissa tilanteissa.

Liikenne ja viranomaiset

Liikenne on kaikkialla suurin riski, näin myös Etelä-Afrikassa. Liikenne on vasemmanpuoleista, liikennekuri on löyhä ja monet ajavat alkoholin vaikutuksen alaisena. Toisaalta tieverkosto ja ajoneuvot ovat enimmäkseen hyväkuntoista. Kannattaa huomioida myös se, että etäisyydet ovat valtavia. Johannesburgista ajaa Krugerin luonnonpuistoon noin neljä tuntia ja Kapkaupungista Johannesburgiin lentää kaksi tuntia.

Poliiseja näkyy paljon ja he järjestävät usein myös tarkastuksia. Valitettavasti Etelä-Afrikan poliisin luottamusprosentti ei ole lähellekään samaa luokkaa kuin Suomessa, siihen on syynsä. Myös rajaviranomaisiin ja maahantulosääntöihin tulee suhtautua vakavasti. Yleensä suomalainen saa maahan saapuessaan passiin leiman, joka oikeuttaa enintään 90 päivän oleskeluun. Sitä ei kannata ylittää, seurauksena on maastakarkoitus ja maahantulokielto.

Luonnonolosuhteet
 

Etelä-Afrikan ilmasto on pitkälti samankaltainen kuin Välimeren maissa, mutta täältä löytyy myös tropiikkia, lunta, erämaata ja vuoristoa. Vuodenajan ovat päinvastoin kuin Suomessa. Täkäläinen talvi voi tuntua todella kylmältä vaikka mittari näyttäisi +10, kesällä puolestaan lämpötila voi sisämaassa nousta jopa 40 asteeseen. Sisämaassa ilma on erittäin kuiva erityisesti talvikuukausina. Myös korkeus merenpinnasta voi aiheuttaa hengästymistä, muun muassa Johannesburg on noin 1700 metrin korkeudessa. Johannesburg on nimennyt itsensä maailman salamapääkaupungiksi, hurjia ukkosia esiintyy erityisesti loka-marraskuussa. Rannikoilla on vahvoja virtauksia ja Atlantin puolella vesi on todella kylmää ympäri vuoden.

Alkoholittomien nesteiden juominen on tärkeää monesta syystä, samalla täytyy muistaa, että eteläisillä rannikkoalueilla esiintyy ajoittain vesipulaa. Kuivina kuukausina vesivarannot vähenevät ja veden käyttöä saatetaan rajoittaa.

Ruoja ja kulttuuri

Etelä-Afrikka on viinintuottajamaa, juomaa on tarjolla joka paikassa huokeaan hintaan – älä innostu liikaa! Etelä-Afrikka on myös lihansyöjien maa, mutta kasvissyöjätkin huomioidaan kiitettävästi ainakin suosituimmissa kohteissa. Etelä-Afrikassa on tarjolla varsin länsimaista (ruoka)kulttuuria, mutta maasta löytyy 11 virallista kieltä sekä lukuisia määrä muita kieliä ja kulttuureja. Lähes kaikki puhuvat englantia vähintään auttavasti.

Muista tutustua matkustustiedotteeseen, tee matkustusilmoitus, hanki matkavakuutus ja varmista, että matkustusasiakirjat ovat kunnossa. Hyvää & turvallista matkaa!