Republikens president fattade beslut om Finlands anslutning till Nato

Då riksdagen godkänt nordatlantiska fördraget och Ottawaavtalet beslutade republikens president Sauli Niinistö den 23 mars 2023 att Finland förbinder sig till avtalen. Utrikesminister Pekka Haavisto var föredragande minister. Presidenten stadfäste samtidigt lagarna för att sätta avtalen i kraft.

Den 23 mars 2023 fattade republikens president beslut om att ansluta Finland till Nato genom att godkänna att Finland ansluts till Nordatlantiska fördraget. Nordatlantiska fördraget är det fördrag genom vilket Nato inrättats. Det innehåller bestämmelser om principerna för alliansens verksamhet och om medlemmarnas skyldigheter. 

Finland blir medlem av Nato när 

  • alla Natos medlemsländer godkänt anslutningen
  • Finland fått en inbjudan av Natos generalsekreterare att ansluta sig till Nato 
  • Finlands anslutningsinstrument för nordatlantiska fördraget undertecknats av utrikesministern och deponerats hos Förenta staternas regering. Förenta staternas regering är depositarie för fördraget. 

För närvarande har 28 av 30 medlemsstater godkänt Finlands anslutning. Turkiets och Ungerns godkännande saknas ännu. Det är Finlands mål att Finland och Sverige, som ansökte om Natomedlemskap samtidigt, ska vara Natomedlemmar så snart som möjligt.

Vid samma föredragning fattade republikens president också beslut om att underteckna och ratificera avtalet om status för Nordatlantiska fördragsorganisationen, nationella representanter och organisationens internationella personal, det så kallade Ottawaavtalet. Ottawaavtalet gäller Natos status som juridisk person och Natopersonalens privilegier och immunitet. Avtalet undertecknas för Finlands del efter att Finland blivit Natomedlem. Även ratifikationsinstrumentet för Ottawaavtalet deponeras hos Förenta staternas regering.

Republikens president stadfäste också de lagar med vilka nordatlantiska fördraget och Ottawaavtalet sätts i kraft och införlivas i finsk lagstiftning. Lagarna kommer sedan att sättas i kraft genom statsrådets förordning, när avtalet träder i kraft för Finlands del.

Mer information

  • Jukka Salovaara, statssekreterare, tfn 0295 350 431
  • Kaija Suvanto, rättschef, tfn 0295 351 159
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].