Tillståndstjänster i Finlands ambassad i Pristina

Ansök om uppehållstillstånd elektroniskt via addressen enterfinland.fi. När du har fyllt i ansökan ska du boka en tid för att identifiera dig vid ambassaden. Boka din tid från onlinetjänsten. Visumanhållan ska lämnas in personligen till viseringscentret i Pristina. Gränsbevakningsväsendets anvisningar ger information till resenärer om ändringar i inresetrafiken under coronapandemin.

 

Uppehållstillstånd

Om du vill vistas i Finland mer än tre månader behöver du uppehållstillstånd. Ansök om uppehållstillstånd elektroniskt via addressen Enter Finland.(Länk till en annan webbplats.) Välj rätt ansökningsblankett enligt orsaken till att du kommer till Finland (arbetsplats, studieplats eller familjemedlem i Finland). Du hittar mera information från Migrationsverkets webbplats.(Länk till en annan webbplats.)

När du ansöker om uppehållstillstånd, ska du besöka ambassaden för att styrka din identitet. Boka din tid från onlinetjänsten(Länk till en annan webbplats.) för att styrka din identitet för en ny ansökning om uppehållstillstånd. Skapa dig ett användarnamn och logga in på tjänsten. Välj den tjänst du vill ha och kontrollera tillgängliga tider. Ambassaden kan tyvärr endast öppna ett begränsat antal kundtjänsttider. Lediga tid blir regelbundet tillgängliga i onlinetjänsten. Om tid för en viss period ännu inte är tillgängliga, kolla igen senare. Använd onlinetjänsten på en dator.

 

Visum till Finland

Ett visum är ett inresetillstånd som beviljas för kortvarig och tillfällig vistelse, högst 90 dagar. Visumanhållan ska lämnas in personligen till viseringscentret i Pristina. Boka din tid direk från viseringscentret:

 

Visa Application Center of Finland in Pristina

Str “Lidhja e Prizrenit”no 20- Tophane – Prishtine

Tel: +383 38 411 122

Email: [email protected]

 

Mera information hur kan man anhålla om visum hittas från deras webbplats.(Länk till en annan webbplats.)

 

 

Om ditt uppehållstillståndskort försvinner

Om du är från ett land vars medborgare behöver visum till Finland måste du i första hand ansöka om ett nytt uppehållstillstånd vid en finländsk ambassad eller konsulat för att kunna återvända till Finland, fastän du redan har ett giltigt uppehållstillstånd. Du kan inte ansöka om fortsatt uppehållstillstånd vid en ambassad eller ett konsulat. Du kan i princip inte heller beviljas visum för detta ändamål eftersom Schengenregelverkets villkor för inresa inte uppfylls.

Om ditt kort försvinner eller blir stulet när du är utomlands, ska du anmäla detta till myndigheterna i det aktuella landet.

 

Om ditt uppehållstillstånd gått ut

Ansök om ett nytt uppehållstillstånd vid en finländsk ambassad eller konsulat. För detta ändamål kan du inte beviljas visum till Finland eftersom Schengenregelverkets villkor för inresa inte uppfylls. Visum kan endast beviljas för situationer som ingår i viseringskodexen, till exempel en allvarlig humanitär situation – inte på grund av att den sökande har bråttom, har en flygbiljett till en viss dag eller måste betala för ett nytt uppehållstillstånd.

 

 

Matkustaminen Suomeen koronapandemian aikana

Dina förutsättningar för inresa bedöms i samband med inresekontrollen. Gränsbevakningsväsendets anvisningar(Länk till en annan webbplats.) ger information till resenärer om ändringar i inresetrafiken.

 Institutet för hälsa och välfärd(Länk till en annan webbplats.) ger ut anvisningar för resor, coronaviruspandemin och hälsosäkerhetsåtgärder.

Finentry-tjänsten ger resenären information och anvisningar när de reser till Finland. Genom tjänsten kan man även boka tid till ett coronavirustest. FINENTRY-tjänsten(Länk till en annan webbplats.)