Korkeakouluharjoittelu Suomen suurlähetystössä Pristinassa

Trinka Jusufi oli kolmen kuukauden harjoittelussa Suomen suurlähetystössä Pristinassa

Kolme kuukautta Kosovossa kuluivat silmänräpäyksessä ja harjoitteluni aikana opin todella paljon uutta niin Suomesta kuin Kosovostakin. Olen oikeustieteen maisterivaiheen opiskelija Helsingistä ja halusin päästä kansainväliseen työympäristöön ennen kuin ryhdyn tekemään tutkielmaani. Kosovo on minulle hyvinkin tuttu valtio, sillä olen vieraillut siellä syntymästäni asti lähestulkoon joka kesänä. Vanhempani ovat alun perin Kosovosta, mutta itse olen syntynyt Suomessa, joten minusta tuntui, että olin molempien kotimaideni palveluksessa samanaikaisesti.

Harjoitteluni alkoi heti kiireisissä merkeissä, sillä Kosovossa pidettiin lokakuussa ennenaikaiset vaalit. Parlamentin valtasuhteet muuttuivat olennaisesti ja pääsin heti toisella työviikollani mukaan tapaamaan vaalit voittaneet puolueen puheenjohtajaa yhdessä suurlähettilään kanssa. Tapaamisesta julkaistiin kuva kaikissa Kosovon suurimmissa lehdissä, minkä johdosta sain kymmeniä yhteydenottoja. Kuva julkaistiin myös vanhempieni kotikaupungin paikallislehdessä, jossa mainittiin, miten olin päätynyt Kosovoon töihin, vaikka olen asunut ikäni Suomessa. Muutenkin paikalliset ovat olleet ylpeitä siitä, että Suomessa syntynyt ja kasvanut kosovolaisten vanhempien tytär on päässyt antamaan kontribuutionsa myös Kosovossa.

Suurlähetystön työtehtävät olivat mielenkiintoisia ja koin useita mieleenpainuvia asioita. Olin esimerkiksi mukana järjestämästä innovaatioihin keskittyvää poliittista konferenssia, tapaamassa Kosovon presidenttiä ja edustin Suomen suurlähetystöä eri tapahtumissa ja seminaareissa. Jokainen työpäivä oli erilainen ja opin joka päivä uutta. Pääsin kokemaan myös ensimmäisen maanjäristykseni harjoitteluni aikana. Marraskuun lopussa Albanian maanjäristykset ulottuivat myös Kosovoon ja heräsin neljältä aamuyöllä ihmettelemään tärinää. Maanjäristykset eivät onneksi aiheuttaneet vahinkoja Kosovossa.

Opin Kosovosta myös paljon asioita, joista minulla ei ollut aikaisemmin hajuakaan. Olin esimerkiksi yllättynyt siitä, kuinka paljon tapahtumia, konferensseja ja seminaareja Kosovossa järjestetään niin paikallisten kuin kansainvälistenkin toimijoiden toimesta. En ole aikaisemmin asunut muutamaa viikkoa pidempää aikaa Kosovossa, joten oli mielenkiintoista elää muiden kosovolaisten tavoin. Kesäisin Kosovon diaspora yleensä lomailee Kosovossa, joten kesälomilla minusta osattiin helposti arvata, etten ole täysin paikallinen. Tällä kertaa ihmiset eivät Pristinassa kuitenkaan arvanneet, että olen ulkomailla kasvanut toisen sukupolven kosovolainen, joten sulauduin joukkoon vallan mainiosti. Oli hauska huomata paikallisten ihmisten reaktiot, kun joskus satuin puhumaan suomea muiden Kosovossa asuvien suomalaisten kanssa.

Aikaisemmin minusta tuntui Kosovossa ollessani, että olen hyvin suomalainen, kun taas Suomessa minusta tuntui, että olen kovin kosovolainen. Harjoittelun aikana opin kuitenkin sen, että ei ole hassumpaa olla molempien yhdistelmä. Suurlähetystön palveluksessa kielitaidoistani oli paljon hyötyä ja olin usein suurlähettilään mukana tapaamisissa paikallisten politiikkojen ja muiden toimijoiden kanssa kääntämässä albanian kieltä suomen kieleen. Tulin myös loistavasti toimeen paikalta palkattujen kollegojen kanssa, sillä olihan meillä myös yhteinen äidinkieli, joilla pystyimme kommunikoimaan vaivattomasti. Lisäksi kansainvälisyys on suurlähetystön palveluksessa hyödyksi, sillä edustustot tekevät jatkuvasti yhteistyötä muiden suurlähetystöjen ja kansainvälisten järjestöjen kanssa. Suomen suurlähetystö Pristinassa on kaikin puolin mukava, menevä ja mielekäs työpaikka ja loistava ilmapiiri sai myös työn tekemisen tuntumaan hauskanpidolta.

Kosovolainen elämäntapa on hyvin dynaaminen ja ihmiset käyvät lähes joka ilta keskustassa kävelyllä ja kahviloissa ystävien kanssa. Kosovon pääkaupungissa Pristinassa on tiivis kansainvälinen yhteisö, joten sain heti alusta monia uusia kavereita. Pristinassa on myös suomalaisia, joiden kanssa vietimme usein aikaa yhdessä. Olin positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka Pristina on niin täynnä elämää myös kesäkauden jälkeen.  Harjoittelu Suomen suurlähetystössä Pristinassa oli kaikin puolin unohtumaton kokemus.

 

Tekstin on kirjoittanut Pristinan suurlähetystön korkeakouluharjoittelija Trinka Jusufi. Tekstissä esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia näkemyksiä

 

Juhlistamassa Suomen itsenäisyyspäivää suurlähetystön kollegojen kanssa.


​​​