Pitkä matka takaisin

Suomen Vietnamin ja Laosin suurlähettilään tervehdys

Suurlähettiläs Kari Kahiluoto Hanoissa Hoan Kiemin kaupunginosassa. Kuva: Matti Tervo
Suurlähettiläs Kari Kahiluoto Hanoissa Hoan Kiemin kaupunginosassa. Kuva: Matti Tervo

Kuten monet diplomaatit seuraan säännöllisesti The Economist-viikkolehteä. Lehden kansi, pääkirjoitus ja johtoartikkeli huhti-toukokuun vaihteessa käsitteli talouden paluuta koronakriisistä. Kuvaava kannen piirros esitti lentokonetta ilman peräsintä ja otsikkona oli "the 90 % recovery". Kuva peräsittömästä lentokoneesta ei suinkaan viitannut siihen, etteivät maailman maat ja hallitukset omaisi näkemystä ja kykyä hahmottaa ja johtaa paluuta, vaan lehden arviota siitä, että paluu ei tule tuomaan meitä aivan samanlaiseen maailmaan. Jotain muuttuu – ehkä emme vielä tiedä mitä.

Vietnamilla ja Laosilla on monella tapaa erilaiset lähtökohdat. Laos on edelleen LDC-maa. Maan talous perustuu pitkälle luonnonvarojen, ml. vesivoiman hyödyntämiseen. Modernisaatio ja digitalisaatio ovat käynnissä, mutta Vietnamiin verrattuna alussa. Turismi on tärkeä elinkeino. Maan talous on kriittisellä tavalla kytkeytymässä Kiinan belt-and-road-hankkeeseen ja kiinalaiseen projektirahoitukseen.  Edellytykset nopealle paluulle ovat silti hyvät, mutta maa tulee tarvitsemaan huomattavaa tukipanosta kansainväliseltä yhteisöltä.

Vietnam on globalisaation voittajia, mutta erittäin vahvasti riippuvainen kansainvälisestä kaupasta, investoinneista ja kanssakäynnistä. Turismi on merkittävä tulonlähde. Vietnam on, päämäärätietoisella ja lujaotteisella eristämis- ja seurantatoiminnalla kyennyt katkaisemaan korona-epidemian selän. Epidemialuvut 100-miljoonaisessa Vietnamissa ovat häikäisevän pienet ja maa on ottamassa nyt ensimmäisiä askeleita kohti yhteiskunnan ja tuotantoelämän normalisoitumista.

Molemmissa, sekä Laosissa että Vietnamissa, voi tiivistää maiden aukeavan sisäänpäin, mutta rajoittavia ja estäviä toimenpiteitä ulospäin pidetään yllä ja jopa tiukennetaan. Kustannukset sekä kansantaloudelle että kansalaisten arkipäivälle ovat korkeat. Samoin vaikutukset ulkomaailman ja Vietnamin ja Laosin kanssakäymisen palautumiselle.

Tavoite- ja tahtotila on selkeä. Ihmisten on voitava taas liikkua. Tämä koskee niin liike-elämää, opiskelua, perheiden arkea kuin turismia. Liike-elämän, tuonnin ja viennin, arkipäivä on päässyt erinomaisista digitaalisista sovelluksista huolimatta katkeamaan. Se tulee käynnistää uudelleen. Arjen on päästävä takaisin.

Mutta matka arkeen on vielä pitkä.

 

Niitä matkailijoita, jotka haluavat palata Suomeen, kehotetaan hyödyntävän jäljellä olevia kaupallisia lentoyhteyksiä Vietnamista Eurooppaan. Ne matkailijat, jotka aikovat jäädä alueelle, ovat itse vastuussa omista matkajärjestelyistään kuten esimerkiksi Vietnamin viisumiasioista. Edustusto palvelee edelleen hädänalaisia Suomen kansalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia konsulipalvelulain mukaisesti.

Laosissa tiettyjä rajoituksia sekä kansainvälistä lentoliikenteen katkosta jatketaan edelleen. Sekä Vietnamin että Laosin osalta edustusto jatkaa tiedottamista sekä kotisivuillaan että Facebook-sivullaan(Linkki toiselle web-sivustolle.). Alueelle jääneitä matkailijoita sekä alueella pysyvästi oleskelevia sekä työskenteleviä kehotetaan edelleen tekemään matkustusilmoitus osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.).