Koronavirusuutiset Vietnamissa

Vietnam on poistanut maahantulorajoituksia ja avannut rajat matkailijoille 15.3. alkaen. Matkailijan tulee selvittää ajankohtainen tilanne ja ajantasaiset maahantulovaatimukset toimivaltaisilta Vietnamin viranomaisilta.

Maahantulosäännökset

Vietnam on avannut rajojaan matkailijoille ja palauttanut voimassaolevia viisumivapaussopimuksia tiettyjen maiden kansalaisille. Myös suomalaiset ovat 15.3.2022 alkaen voineet saapua Suomen passilla maahan 15 vuorokauden ajaksi ilman ennakkoon haettavaa viisumia.

Testi- ja terveysselvitysvaatimuksista maahan saavuttaessa on luovuttu toistaiseksi.

Ole yhteydessä Vietnamin suurlähetystöön lähtömaassasi selvittääksesi ajantasaiset maahantulovaatimukset ja mahdollisen viisumintarpeen matkasuunnitelmasi mukaisesti.

Jos sinulla on kysyttävää maahantulosta Vietnamiin 

Englanninkielistä ohjeistusta Vietnamin viisumeihin liittyvissä kysymyksissä saa myös numerosta +84 24 3938 7320.

Matkailija vastaa itse omista matkustusasiakirjoistaan sekä viisumeista ja niitä koskevista järjestelyistä. Alueella toimii useita kaupallisia palveluntarjoajia, kuten matkatoimistoja, jotka tarjoavat apua viisumiin tai oleskelulupaan liittyvissä kysymyksissä. Edustusto ei valitettavasti voi suositella yksittäistä palveluntarjoajaa tai vaikuttaa palvelujen sisältöön ja hintaan.

Ongelmatilanteet, kuten viisumin tai oleskeluluvan ylitys, tulee selvittää paikallisviranomaisten kanssa. Edustusto ei voi vaikuttaa paikallisviranomaisten päätöksiin tai esimerkiksi pyytää vapautusta mahdollisista viisuminylitystä koskevista sakkomaksuista. Tarvittaessa tulee harkita paikallisen asianajajan käyttöä.

Lisätietoja:

Vietnamin maahantuloviranomaisen palvelupisteitä löytyy suurimmista kaupungeista. Mikäli oleskelet kaupunkien ulkopuolella, ole yhteydessä paikallispoliisiin.

Immigration Department in Ha Noi

44-46 Tran Phu Street, Ba Dinh District, Hanoi

Tel. +84 24 3825 7941

Fax: +84 24 3824 3287, +84 24 3824 3288

Entry and exit procedures for foreigners: +84 24 3826 4026

Immigration Department in Ho Chi Minh City

254 Nguyen Trai Street., District 1, Ho Chi Minh City

Tel. +84 28 39202300

Fax: +84 28 3920 0941/42

Entry and exit procedures for foreigners: +84 28 3920 0365

Immigration Department in Da Nang

No. 7 Tran Quy Cap Street, Hai Chau District, Da Nang City

Tel: +84 23 63822381

Entry and exit procedures for foreigners: +84 6942 60349



Liikkuminen

Kaupallisia lentoyhteyksiä Vietnamiin on palautettu porrastetusti vuoden alusta alkaen. Myös maan sisällä matkailu on mahdollista. Tarkasta lentoyhteydet suoraan lentoyhtiöltä tai palveluntarjoajalta. 

Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään. Julkisessa liikenteessä voi olla rajoituksia matkustajamäärissä. Noudata palveluntarjoajan ohjeistusta.

Viranomaiset tai palveluntarjoajat voivat pyytää esittämään täytetyn terveysselvityksen esimerkiksi lähtöselvityksen yhteydessä lentokentällä. Terveysselvityslomakkeen voi täyttää Vietnamin terveysministeriön verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Lisätietoja:

 

Palvelut 

Palvelut ovat avautuneet pandemiaa edeltäneelle tasolle. Rajoituksia saattaa olla paikoittain  aukioloajoissa. 

 

Terveys

Matkustaminen pandemia-aikana sisältää tartunta- ja altistumisriskin. Matkailijan tulee selvittää ajankohtainen tilanne Vietnamin viranomaisilta. Matkailijoiden on noudatettava paikallisviranomaisten säännöksiä koskien tartunta- ja altistumistilanteita. Paikallisviranomaiset jäljittävät tartuntatapauksia ja tämän perusteella voivat määrätä henkilöitä eristäytymään. Edustusto ei voi vaikuttaa paikallisviranomaisten karanteenipäätöksiin. Noudattamatta jättämisestä voi olla rikosoikeudellisia seuraamuksia. Paikallisviranomaisten asettamat rajoitukset ja suositukset voivat vaihdella alueittain. Matkavakuutusehdot kannattaa selvittää myös COVID-19 sairastumisriskin osalta.

Matkailijalta voidaan edellyttää kasvosuojaimen käyttöä julkisissa tiloissa. Kuumeenmittausta tai terveysselvitystä saatetaan edellyttää esimerkiksi julkisessa liikenteessä, lentoliikenteessä, toimistorakennuksissa, ostoskeskuksissa, terveyskeskuksissa ja sairaaloissa.

Paikallisviranomaiset suosittelevat terveysselvityksen täyttämistä joko sähköisessä palvelussa tai matkapuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Terveysselvityksen voi täyttää Vietnamin terveysministeriön verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Ota yhteys paikalliseen sairaalaan, mikäli sinulla on terveydentilaasi liittyviä kysymyksiä. Paikallisviranomaiset ovat määritelleet erikseen COVID-19 tapauksia hoitavia sairaaloita ja ohjaavat tarvittaessa hoitoon. Oireettomien tai lieväoireisten on mahdollista sairastaa kotikaranteenissa tai majoituspaikassaan. Sairaanhoidon taso saattaa olla Vietnamissa vaihteleva.

Sairastapauksessa ota yhteys vakuutusyhtiösi vahinkopäivystykseen. He antavat toimintaohjeita, ottavat yhteyttä hoitavaan lääkäriin ja järjestävät tarvittaessa kotiinkuljetuksen. Edustusto ei voi maksaa sairaala-, hotelli- tai muita kuluja.

Lisätietoa ulkoministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (suomeksi ja ruotsiksi).

 

Muuta huomioitavaa

Vietnamin paikallisviranomaisten päivittämiä englanninkielisiä tiedotteita ja ohjeita:

Englanninkielistä uutisointia voi seurata seuraavista palveluista:

 

Edustuston asiakaspalvelu

Suurlähetystö palvelee asiakkaita ajanvarauksella maanantaista torstaihin. Perjantaisin ei ole asiakaspalvelua. 

Ajanvaraukset ja maahantuloasioita koskevat tiedustelut sähköpostitse [email protected]i. Maahantuloasioita koskevat tiedustelut tiistaista torstaihin klo 14-16 puhelimitse +84 24 382 667 88

Hädänalaisia palvellaan konsulipalvelulain mukaisesti. Yhteydenotot sähköpostitse (konsuliasiat) [email protected] ja puhelimitse +84 24 382 667 88

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.