Utrikesminister Soini till Washington

Den 5–8 februari reser utrikesminister Soini till Washington för att delta i det utrikesministermöte som den internationella koalitionen mot ISIL ordnar där. Förenta staternas utrikesminister Mike Pompeo står värd för mötet. Minister Soini kommer också att träffa representanter för förvaltningen och han deltar i kongressens bönefrukost.

Fredagen den 8 februari träffar utrikesminister Timo Soini John Bolton i Washington. Bolton är säkerhetsrådgivare för Förenta staternas president. De ska bland annat diskutera det transatlantiska samarbetet, säkerheten i Europa och situationen i Afghanistan.

Utrikesminister Soini träffar också president Trumps Mellanösternsändebud Jason Greenblatt samt företrädare för senaten och tankesmedjor.

Onsdagen den 6 februari deltar Soini i det utrikesministermöte som den internationella koalitionen mot ISIL ordnar. Vid mötet behandlas resultaten av koalitionens arbete och verksamheten i fortsättningen. Ett centralt mål för koalitionen är en stabilisering av Irak och Syrien också genom humanitär hjälp och utvecklingssamarbete.

Vid mötet håller utrikesminister Soini ett anförande där han lyfter fram Finlands insats i kampen mot ISIL och där han betonar att man måste ingripa i de underliggande orsakerna till terrorism. Minister Soini betonar betydelsen av demokrati, god förvaltning och mänskliga rättigheter samt att man måste ingripa i ungas utsiktslöshet och delaktighet i samhället. Kvinnors ställning i fredsprocesser ska stärkas.

Under sitt besök deltar minister Soini också i kongressens nationella bönefrukost där Förenta staternas president brukar hålla ett tal.

Ytterligare information: Riikka Taivassalo, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn tfn +358 46 923 4581

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].