Suurlähettiläs Kirsti Kaupin viestin Yhdysvalloissa oleville suomalaisille

Hyvät suomalaiset Yhdysvalloissa,

Koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellinen tilanne koskettaa kaikkia. Tilanne muuttuu jatkuvasti, joten jokaisen on tärkeä seurata paikallisten eli Yhdysvaltain viranomaisten ohjeita siitä, miten toimia ja minkälaisia erilaisia rajoituksia täytyy noudattaa.

Myös Suomessa ja muualla Euroopassa toimenpiteet lisääntyvät. Tiedotusvälineistä saa hyvin yleiskuvaa ja tietoa yleistilanteesta. Viranomaisohjeistuksen löytää seuraamalla Suomen ulkoministeriön, New Yorkin ja Los Angelesin pääkonsulaattien sekä Washingtonin suurlähetystömme nettisivuja ja sosiaalisen median kanavia. Sieltä löytyvät esimerkiksi perusohjeet matkailijoille Suomeen paluun osalta.

Koronaviruksen aiheuttama kriisi ulottuu kaikkialle maailmaan ja tulee asiantuntijoiden arvion mukaan kestämään pitkähkönkin aikaa.

Presidentti Niinistön sanoin: ”Koko maailma on poikkeustilassa. Kukaan ei osaa arvioida lopputulemaa, mutta jo nähdään, että vaikutukset ovat syviä ja pitkäkestoisia. Päivittäinen elämämme väistämättä muuttuu ja kohtaamme todellisuuden, jossa ajatuksia ja toimia hallitsevat terveys, toimeentulo ja toisistamme välittäminen.”

Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, miten tämän kriisin läpi pääsemme. On mahdollisuus kantaa yhteisvastuuta kantamalla vastuuta omasta toiminnasta mutta myös muiden selviytymisestä. Suomen edustustot Yhdysvalloissa ja henkilökuntamme tekee omalta osaltaan parhaansa.

Ystävällisin terveisin,

Kirsti Kauppi

suurlähettiläs

 


Konsulipalvelut

Hätätilanteissa kansalaisia neuvotaan olemaan yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen +358 9 1605 5555 tai paivystys.um (at ) formin.fi. Yleisemmillä tiedusteluilla näitä kanavia ei tulisi kuormittaa, jotta ne eivät kokonaan ruuhkaudu. Lisäksi esimerkiksi muuttuneista tai peruuntuneista lennoista tulee lähtökohtaisesti olla itse yhteydessä lentoyhtiöön, matkanjärjestäjään ja vakuutusyhtiöön. Tästä puolesta löytyy siis tarkempia ohjeita esimerkiksi Suomen ulkoministeriön nettisivuilta ja sosiaalisen median kanavilta.

Suomen suurlähetystö Washingtonissa palvelee asiakkaita toistaiseksi puhelinpalveluaikoina maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 13.-15.00. Sähköpostitse meidät tavoittaa osoitteesta: passi.was (at ) formin.fi. Tällä hetkellä edustustossa otetaan vastaan passihakemuksia vain hätätilanteessa – ajanvaraus välttämätön. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan sosiaalisessa mediassa ja finlandabroad.fi/usa(Linkki toiselle web-sivustolle.) -nettisivulla.