Suomen Washingtonin-suurlähetystö on kestävän kehityksen edelläkävijä – lähetystölle myönnettiin arvostettu platinatunnustus jo toistamiseen!

Yhdysvaltain Green Building Councilin myöntämä Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) -sertifikaatti mittaa rakennusten energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä tarkan asteikon avulla. Lähetystön huima tulos ylitti odotukset, ja saavutti korkeimman platinatason kerryttäen jopa edellistä tunnustusta enemmän pisteitä.

Tiedote 14.8.2019

Kuva: Willis Bretz, Logot: UM & USGBC
”Olen ylpeä koko suurlähetystön henkilökunnasta, joka on vuosi toisensa jälkeen osoittanut sitoutumisensa ympäristöystävällisiin arvoihin ja tekoihin työpaikallamme. Ilmastonmuutos on suurin huoli suomalaisten mielissä, ja tämä lähetystömme upea saavutus osoittaa hyvin sen, että pienillä, päivittäisillä teoilla on konkreettisia, pitkäkantoisia vaikutuksia”, suurlähettiläs Kirsti Kauppi sanoo.

Vuonna 1994 valmistuneen Suomen Washingtonin-suurlähetystön rakennustekniikka, huoltotoimenpiteet ja päivittäiset käytännöt arvioitiin uudestaan osana uudelleen LEED®-ympäristösertifiointia. Washingtonin-suurlähetystö saavutti ensimmäisenä lähetystönä Yhdysvalloissa arvostetun ympäristösertifikaatin korkeimman platinatason vuonna 2015. Nyt jo yli 25 vuotta vanha lähetystörakennus on onnistunut uusimaan platinasuorituksen, saaden vuonna 2019 kolme pistettä enemmän kuin viime kerralla, yhteensä 92. On erittäin harvinaista, että ns. ”olemassa olevat” rakennukset eivätkä varta vasten sertifikaatin suositusten mukaan rakennetut rakennukset saavat näin korkean pistemäärän LEED-asteikolla.

Ekologiset toimintatavat ovat vaikuttaneet koko lähetystöön. Uusinta tunnustusta varten lähetystö seurasi entistä tarkemmin sähkön-, kaasun- ja vedenkulutusta, tuotti vähemmän ruokajätettä sekä viilasi entisestään tarkkoja siivous- ja hankintaohjeita yhä kestävimmiksi luonnon kannalta.

 

Luonnonläheisestä designista ympäristöystävälliseen toimintaan

 

Yli 70 prosenttia Suomen pinta-alasta on metsien peitossa, enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa, mikä on omiaan ylläpitämään suomalaisten luontoyhteyttä ympäri maan. Suomalaisten vahva yhteys luontoon tulee esiin myös Washingtonin-suurlähetystörakennuksessa. 1990-luvun alussa rakennusta ei suunniteltu ja rakennettu ympäristösertifikaatit mielessä, ajat olivat toiset. Lähetystön henkilökunta on paiskinut töitä yli 10 vuotta rakennuksen tekniikan ja toimintatapojen muuttamisessa mahdollisimman ekologiseksi.

Suunnitteluvaiheessa haluttiin korostaa suomalaista, luonnonläheistä tunnelmaa, ja rakennus mm. hyödyntää runsasta luonnonvaloa Suomi-salin tapahtumatilassa. Tämä suunnitelmallinen elementti osoittautui hyödylliseksi myös ympäristösertifioinnin pisteytyksessä.

Ikkunaseinä toimii näyttävänä taustana lähetystön tapahtumille, paljastaen takapihan lehtevän Normanstone-puiston metsikön.

 

Luonnon huomioiminen ei rajoitu vain tunnelmaan. Lähetystö on Yhdysvalloissa ensimmäinen suurlähetystö, joka on saanut Yhdysvaltain ympäristöministeriö Environmental Protection Agency'n ENERGY STAR -palkinnon energiatehokkuudesta (vuonna 2008). Vuonna 2010 suurlähetystölle myönnettiin kultatason LEED-sertifikaatti ensimmäisenä lähetystönä Yhdysvalloissa. Menestys jatkui vuonna 2015, jolloin rakennukselle myönnettiin platinataso ensimmäistä kertaa, 89 pisteellä.

Suomi näyttää esimerkkiä kestävän kehityksen saralla

 

Lähetystön matka kohti tuplaplatinaa heijastaa Suomen arvoja. Uuden hallituksen tavoite on tehdä Suomesta sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen.

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi on käynnissä vuoden 2019 loppuun saakka. Puheenjohtajana Suomi painottaa, että EU:n täytyy nostaa profiiliaan globaalina ilmastojohtajana. On liikuttava kohti pitkän tähtäimen ilmastostrategiasta sopimista, jolla saavutettaisiin EU:n hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä.

Suomi jatkaa aktiivista toimintaansa kansainvälisen ilmastopolitiikan saralla ja kasvattaa edelleen osuuttaan kansainvälisestä ilmastorahoituksesta.

 

Lisätietoja englanniksi LEED-toimenpiteistä: Embassy of Finland LEED Fact Sheet 2019
Ympäristösertifikaatin sivut: LEED(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lehdistötiedustelut: Satu Järveläinen, viestintä- ja LEED-koordinaattori

satu.jarvelainen ( at ) formin.fi / +1 202 298 5821