Hallitus ja tasavallan presidentti: "Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen" – Suomessa poikkeusolot koronavirustilanteen vuoksi

Täällä Yhdysvalloissa oleskellessasi:


Päivitys 16.3.2020

 

Hallitus linjasi(Linkki toiselle web-sivustolle.) 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti.

Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

  • Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen.
  • Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta.
  • Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen.
  • Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.
  • Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.
  • Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

Lue lisää valtioneuvoston sivulta: 

Tiedote poikkeusolosta ja toimenpiteistä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)


Päivitys 13.3.2020

 

Yhdysvallat on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon esimerkiksi lähtömaan ja reitityksen perusteella.


Yhdysvaltojen paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata alla olevista linkeistä:


US Department of State - Bureau of Consular Affairs(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Centers for Disease Control and Prevention(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Suomen edustustot Yhdysvalloissa seuraavat tilanteen kehittymistä ja tiedottavat muutoksista sosiaalisen median kautta.


Facebook-sivustot

Suomen Washingtonin-suurlähetystö(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

New Yorkin -pääkonsulaatti (Linkki toiselle web-sivustolle.)

Los Angelesin -pääkonsulaatti(Linkki toiselle web-sivustolle.)



Päivitys 12.3.2020

Presidentti Trump on ilmoittanut, että koronaviruksen vuoksi matkustus Yhdysvaltoihin monista Euroopan maista, mukaan lukien Suomesta, keskeytetään 30 päivän ajaksi alkaen perjantaina keskiyöllä 13.3.2020.

Lue lisää alla olevan linkin kautta (englanniksi):

Homeland Security Acting Secretary Chad F. Wolf’s Statement on Presidential Proclamation To Protect the Homeland from Travel-Related Coronavirus Spread(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Tilanne koskee myös Suomea. Seuraamme tilannetta tarkasti Washingtonin-suurlähetystössä ja pääkonsulaateissamme New Yorkissa ja Los Angelesissa.

Olethan tarvittaessa yhteydessä matkanjärjestäjääsi, lentoyhtiöösi tai matkavakuutusyhtiöösi. 

Seuraa paikallisviranomaisten tiedotusta ja ohjeita CDC:n sivulta: Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)(Linkki toiselle web-sivustolle.)