Maryland – kyberturvallisuuden, kvanttiteknologian ja kehittyneen valmistuksen keskittymä Yhdysvaltain itärannikolla

Maryland on Pohjois-Atlantin rannikolla sijaitseva luonnontiede-, turvallisuus-, puolustus- ja teknologiasektorien kansainvälinen keskittymä.

Maisema Baltimoressa. Kuvan etualalla kelluva laiva, vesistön rannalla punatiilinen rakennus, jossa piippuja.
Kuva: Unsplash / Nils Hünerfürst

Osavaltion strateginen sijainti Atlantan (Georgia) ja Bostonin (Massachusetts) välissä, naapurinaan liittovaltion pääkaupunki Washington, D.C., on liiketoiminnalle ainutlaatuinen. Baltimore–Washington-seutu on Yhdysvaltain IT-markkina-alueiden kärkeä, jonne kumuloituu suuri joukko asiantuntijoita arvostettujen yliopistojen ansiosta. Marylandin asiantuntijaverkko erottuu jopa kansallisessa vertailussa: sen väestö on Yhdysvaltain kymmenen koulutetuimman joukossa. Kyberturvallisuus ja kvanttiteknologiat ovat esimerkkejä osavaltion teknologisista kyvykkyyksistä.

Tieteen ja teknologian huippuosaajat Baltimoren kansainvälisessä ympäristössä

Baltimoressa, Marylandin suurimmassa kaupungissa, asuu yli puoli miljoonaa ihmistä osavaltion kaikista yli kuudesta miljoonasta asukkaasta. Baltimoren suurkaupunkialueella sen sijaan onkin jo 2,8 miljoonaa asukasta. Chesapeakenlahden edustalla sijaitseva Baltimoren satama on yksi merkittävimmistä logistiikkakeskuksista yhdessä maantieyhteyksiensä ja kansainvälisen lentokenttänsä kanssa. Se on lisäksi yksi harvoista sisävesisatamista.

Baltimore–Washington-seudun lisäksi toinen merkittävä osaamiskeskittymä on syntynyt Marylandin eteläosaan Washingtonin läheisyyteen. College Park ja siellä sijaitseva University of Maryland ovat viiden merkittävimmän kvanttiteknologiakeskittymän joukossa Yhdysvalloissa ja ne tunnetaan muun muassa kvanttifysiikka-, ilmasto- ja ilmakehätutkimuksesta. Vuosittain järjestettävä Quantum World Congress on lyhyen ajomatkan päässä yliopistosta. Marylandissa on teknologiateollisuuden ohella merkittävä julkisen sektorin keskittymä. Useat erinäiset hallinnon virastot aina terveydenhuollosta avaruus- ja ilmailututkimukseen sekä kansalliseen turvallisuuteen pitävät siellä päämajaansa. University of Marylandin välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös NASA:n suurin tutkimusyksikkö Goddard Space Flight Center, jossa tehdään muun muassa johtavaa avaruusfysiikan ja avaruussään tutkimusta. Marylandissa sijaitsevat myös liittovaltion suurimpiin tutkimuslaitoksiin kuuluvan National Institutes of Healthin (NIH) Bethesdan päätoimipiste sekä sen useita muita pienempiä toimipisteitä. Yhdysvaltain kauppaministeriön alaisten National Institute of Standards and Technology (NIST) sekä National Oceanic and Atmospheric Administration eli NOAA:n päätoimipisteet sijaitsevat Gaithersburgissa ja Silver Springissä. Muita suuria Marylandista johdettuja liittovaltion virastoja ovat muun muassa National Security Agency (NSA) Fort Meadessa sekä lähivuosina myös Federal Bureau of Investigation (FBI), jonka muutosta Washington D.C.:stä Greenbeltin kaupunkiin on tehty poliittinen päätös. Suomalaisista yrityksistä ovat täältä jo paikkansa löytäneet esimerkiksi Kone, Kemira ja Wärtsilä.

Kunnianhimoiset kehitys- ja ilmastotavoitteet sekä yrityksille suotuisa lainsäädäntö kasvupotentiaalin aineksina

Marylandin reaalinen BKT oli 421 miljardia dollaria (2023) sijoittaen sen 20 suurimman osavaltion joukkoon Yhdysvalloissa. Vuosittainen keskipalkka on Marylandissa yksi Yhdysvaltojen korkeimmista, kohoten lähes 75 000 dollariin (Bureau of Labor Statistics 2023).

Osavaltio on helpottanut teknologiainfrastruktuurin laajenemista etenkin lainsäädäntöuudistuksin. Toukokuussa 2024 vahvistettu The Critical Infrastructure Streamlining Act modernisoi lupaprosesseja ja vähentää byrokratiaa tarkoituksenaan poistaa esteitä teknologiainfrastruktuurin kasvun tieltä sekä yksinkertaistaa sääntelyprosesseja niin, että Maryland on tulevaisuudessakin ideaali sijainti keski-Atlantin teknologiateollisuuden yrityksille. Myös lisenssi- ja lupahakemuksien lainsäädäntöä on kehitetty. Näiden uudistusten pitkän aikavälin tavoitteena on tehdä Marylandista entistäkin kilpailukykyisempi sekä luoda suotuisampi liiketoimintaympäristö, joka on houkutteleva myös sijoittajille.

Marylandilla on koko Yhdysvaltojen kunnianhimoisimmat tavoitteet päästöjen vähentämiselle. Se aikoo vähentää päästöjään vuoden 2006 tasosta laskettuna 60 prosenttia vuoteen 2031 mennessä sekä saavuttaa nettonollapäästöt eli hiilineutraalius vuoteen 2045 mennessä, jonka odotetaan luovan osavaltioon lisää työpaikkoja. Maryland tarvitsee kuitenkin tavoitteisiin päästäkseen erityisesti energiaa uusiutuvista lähteistä, kuten merituulivoimaloista, joiden generaattorien kehittämistä varten kuvernööri Moore allekirjoitti hiljattain yhteisymmärryssopimuksen Yhdysvaltain ympäristöministeriön alaisen Bureau of Ocean Energy Managementin kanssa. Maryland on lisäksi tiennäyttäjä sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisessa: osavaltiolla on hallussaan ensimmäinen sija kansallisessa vertailussa, joka tarkastelee esimerkiksi koulutusta sekä sukupuolijakaumaa valtion ja yksityisen sektorin viroissa. Osavaltio on moderni kestävän kehityksen ja resilienssin edistäjä kaikilla osa-alueilla aina sosiaalisesta kestävyydestä ekologisuuteen.

Osavaltion keskeisimmät haasteet ovat hyvin samankaltaisia kuin muuallakin Yhdysvalloissa. Liikenteen ruuhkaisuus on tuttua tiheästi asutussa osavaltiossa. Asumis- sekä elinkustannukset voivat kohota verotuksen myötä korkeiksi. Marylandissa on ollut myös pitkään hyvin alhainen työttömyysaste, joka tuo työmarkkinoille ja talouteen omat haasteensa. Baltimoressa on keskustan ulkopuolella korkea rikollisuusaste.

Suomalaisten kyberturvallisuus-, clean tech-, energia- ja puolustusalan yritysten kannattaa huomioida Marylandin tarjoamat mahdollisuudet pohtiessaan markkinoille tuloa tai läsnäolon laajentamisesta Yhdysvalloissa. Olemassa oleva yhteistyö Suomen ja Marylandin kanssa, sekä lähellä sijaitseva Virginia, antavat pohjaa mm. satama- ja meriteollisuudelle, tietoturvalle, edistyneille langattomille ratkaisuille, sekä erilaisille energia- ja puolustussektorin kaksoiskäyttöteknologiaa tuottaville yrityksille.

Teksti ja lisätietoa:

Petri Koikkalainen, erityisasiantuntija, korkeakoulu- ja tiedepolitiikka

 

Samuli Kaijomaa, erityisasiantuntija, teknologia

 

Minttu Heiskanen, harjoittelija, taloussuhteiden tiimi

 

Sähköpostit: [email protected]