Coloradon osavaltio ja Suomi tiivistävät vihreän talouden ja kehittyneiden teknologioiden kumppanuuttaan uudella yhteistyöasiakirjalla

Coloradon kuvernööri Jared Polis ja Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Mikko Hautala allekirjoittivat tänään yhteistyöasiakirjan (MoU), jonka tavoitteena on lisätä suoria investointeja, tutkimus- ja kehityshankkeita, ja yritysten kasvumahdollisuuksia etenkin vihreän talouden ja edistyneiden teknologioiden aloilla. Yhteistyö koskee etenkin kestävän kehityksen edistyneitä teknologioita, suurtehotietokoneita ja kvanttiteknologiaa, sekä ilmailu- ja avaruusteknologiaa.

Suurlähettiläs Mikko Hautala ja Coloradon kuvernööri Jared Polis.
Suurlähettiläs Mikko Hautala ja Coloradon kuvernööri Jared Polis.

"Coloradon talous elpyy vauhdilla, synnyttäen työpaikkoja, ja luoden uusia kumppanuuksia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Siksi olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön Suomen kanssa, jonka kanssa meillä on yhteinen arvopohja, jolle rakentaa innovaatioita, yhteistyötä, ja parempaa tulevaisuutta seuraaville sukupolville", Kuvernööri Polis sanoi.

Kuvernööri Polis otti suurlähettiläs Hautalan ja suomalaisen yritys- ja tutkimusdelegaation vastaan Denverin Capitol-hallintorakennuksessa. Kolmipäiväisen vierailun aikana suomalaisten delegaatio vierailee paikallisissa yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa, esimerkiksi Coloradon yliopistossa, Solid Powerissa, ColdQuantassa ja Yhdysvaltain kansallisessa uusiutuvan energian laboratoriossa (NREL). Ryhmä vierailee myös johtavassa suomalaisessa sääteknologian yrityksessä Vaisalassa, joka toimii Coloradon Louisvillessä. 

Coloradon yliopiston Boulder CUBit Quantum Initiative järjestää keskustelutilaisuuden coloradolaisille ja suomalaisille teknologiayrityksille ja tutkijoille. Denver alueen taloudellisen kehityksen yhtiö Metro Denver DEC järjestää verkostoitumistilaisuuden yrityksille, tutkijoille ja poliittisille päättäjille.  

"Colorado on luonut Suomen kanssa suhteen, joka luo molempia hyödyttäviä mahdollisuuksia ilmailu- ja avarusteknologiassa, laskentateknologiassa, ilmastokestävyydessä ja paljon muussa", sanoi toimitusjohtaja Patrick Meyers Coloradon taloudellisen kehityksen ja kansainvälisen kaupan toimistosta. 

"Maailmassa ei taida Coloradon ja Suomen ohella olla montaakaan paikkaa, jossa vain viidellä miljoonalla ihmisellä on niin paljon tekeillä ilmailu- ja avaruusteknologiassa, suurteholaskentateknologiassa, ja vihreissä ratkaisuissa", sanoo suurlähettiläs Hautala. "Kun tähän lisätään yhteiset haasteemme ilmastonmuutokseen vastaamisessa ja vihreiden työpaikkojen luomisessa, on korkea aika, että Colorado ja Suomi nostavat yhteistyönsä seuraavalla tasolle.”

Koska sekä Coloradossa että Suomessa on laajoja metsäalueita, asuinalueiden ilmastokestävyys ja maastopalojen torjunta ovat selkeitä yhteistyön alueita. Molemmilla on myös erityisosaamista kylmän sään teknologioista.

Yhteistyöasiakirja astuu voimaan tänään ja on voimassa seuraavat viisi vuotta, jonka jälkeen yhteistyötä voidaan jatkaa molempien asianosaisten suostumuksella. Voit lukea yhteistyöasiakirjan täältä.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

###

 Coloradon talouskehityksen ja kansainvälisen kaupan toimisto (Colorado Office of Economic Development and International Trade)

Colorado Office of Economic Development and Trade (OEDIT) tekee yhteistyötä kumppaneiden kanssa luodakseen positiivisen liiketoimintaympäristön, joka kannustaa dynaamiseen talouskehitykseen ja kestävään työpaikkojen lisäämiseen. Kuvernööri Jared Polisin johdolla OEDIT pyrkii edistämään osavaltion taloutta antamalla taloudellista ja teknistä tukea sekä paikallisesti että laajemmin koko Coloradossa.  OEDIT tarjoaa joukon ohjelmia ja palveluita, jotka on räätälöity tukemaan liiketoiminnan kehittämistä. Esimerkkejä ohjelmista ovat muun muassa liiketoiminnan säilyttämispalvelut, yritysten muuttopalvelut, sekä yritysten rahoitus- ja kannustinpalvelut.

OEDIT-toimistoon kuuluvat myös seuraavat jaostot: Global Business Development, Colorado Tourism Office, Colorado Outdoor Recreation Industry Office, Colorado Creative Industries, Business Financing & Incentives, Colorado Small Business Development Network, Cannabis Business Office, Coloradon Office of Film, TV & Media, the Minority Business Office, Employee Ownership Office, and Rural Opportunity Office. Lisätietoja löydät osoitteesta oedit.colorado.gov.