Virka-asunto ja toimitilat

Suomen YK-suurlähettilään virka-asunto on sijainnut vuodesta 1990 alkaen Park Avenuella. Residenssin omistaa Suomen valtio, ja se sijaitsee Manhattanin liike-elämän keskukseen vuonna 1984 rakennetussa pilvenpiirtäjässä. Rakennuksessa on yhteensä 40 kerrosta, joista 11 alinta koostuu liiketiloista. Asuinkäytössä olevat huoneistot sijaitsevat ylemmissä kerroksissa suojassa liikenteen melulta. Rakennuksen on suunnitellut yhdysvaltalainen arkkitehti James Stewart Polshek. Hänelle on myönnetty rakennuksen suunnittelusta arvostetun Yhdysvaltain arkkitehti-instituutin palkinto.

Virka-asunnon lähellä sijaitsevat muun muassa Central Park, Rockefeller Center ja Grand Centralin juna-asema. Myös Suomen pysyvä YK-edustusto on lyhyen kävelymatkan päässä, mikä on huomattava etu New Yorkin liikenneruuhkissa. Keskeinen sijainti mahdollistaa monipuolisten tapahtumien järjestämisen. Asunnossa pidetään lukuisten iltatilaisuuksien ohella muun muassa erilaisia aamiais- ja lounaskokouksia.

Residenssin kokonaispinta-ala on 480 neliömetriä, ja sieltä on näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Vuonna 1991 tehdyn peruskorjauksen yhteydessä kaksi 29. kerroksessa sijainnutta asuinhuoneistoa yhdistettiin yhdeksi virka-asunnoksi edustustilaisuuksien järjestämisen helpottamiseksi.

Virka-asunnossa on runsaasti suomalaista modernia grafiikkaa ja taidetta, kuten Erna Aaltosen, Birgitta Aran, Jorma Hautalan, Markku Kolehmaisen, Heikki Kukkosen, Harri Leppäsen, Francesca Mascitti-Lindhin, Marjo Markkulan, Kirsi Neuvosen, Ilmari Raution, Kaj Stenvallin ja Hilkka Toivolan teoksia.

Asunnon lyijylasilamput on suunniteltu ja valmistettu arkkitehti Eliel Saarisen tyyliin samoin kuin ovien lyijylasit ja 20 hengen ruokapöytä tuoleineen. Suomen ensimmäisen YK-suurlähettilään G. A. Gripenbergin työpöytä on sijoitettu asunnon kirjastohuoneeseen. 

Teksti: Irmeli Viinanen