Uuden ajan ulko- ja turvallisuuspolitiikka -yliopistokiertue avaa ajankohtaisia ulko- ja turvallisuuspoliittisia aiheita

Uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelu on käynnissä. Osana valmisteluja ulkoministeriö järjestää ulkoministeri Elina Valtosen johdolla kevään 2024 aikana paneelikeskustelujen sarjan ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspoliittisista aiheista yhteistyössä neljän eri yliopiston kanssa. Ensimmäinen tilaisuus pidetään Tampereen yliopistolla maanantaina 4. maaliskuuta.

Paneelikeskustelut kokoavat samaan tilaisuuteen ulkoministeri Valtosen ohella diplomaatteja, asiantuntijoita ja yliopistomaailman toimijoita. 

  • Tampereen yliopiston tilaisuus (Pinni B, ls B1100, Kanslerinrinne 1) 4. maaliskuuta klo 13.30–14.45 (HUOM! Kellonaika muuttunut tiedotteen julkaisun jälkeen) aloittaa keskustelujen sarjan. Keskusteluun osallistuvat ulkoministeri Elina Valtonen, kansanedustaja Jani Kokko, Ulkopoliittisen instituutin vs. apulaisjohtaja Mikael Mattlin ja Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtaja Thomas Hoyer. Keskustelua moderoi Tampereen yliopiston työelämäprofessori Valtteri Vuorisalo.
  • Rovaniemellä, Lapin yliopistolla, keskustellaan 11. maaliskuuta.
  • Åbo Akademin kanssa järjestetään ruotsinkielinen paneelikeskustelu 25. maaliskuuta Turussa.
  • Kevään aikana järjestetään tilaisuus myös yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Sen aikataulu vahvistuu lähiaikoina.
  • Lisäksi keväällä kuullaan nuoria yhteistyössä Nuorten Akatemian kanssa.
  • Ajantasaiset tiedot tilaisuuksista ja ilmoittautumisohjeet löydät keskustelukiertueen koontisivulta.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti hallituskauden alussa laaditaan ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko. Selonteko on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeinen ohjausasiakirja, joka tarkentaa näiltä osin hallitusohjelman kirjauksia. Selontekoja on laadittu hieman eri muotoisina 1990-luvulta lähtien. Edellinen selonteko on vuodelta 2020. 

Valmisteltavana oleva selonteko on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2024.

Tiedotetta on muokattu 29.2.2024: Päivitetty Tampereen tilaisuuden kellonaika sekä lisätty linkki keskustelukiertueen koontisivulle.

Lisätietoja

  • Iiris Hjelt, avustava vastuuvirkamies, ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelu, puh. 0295 350 366
  • Elisa Tarkiainen, ulkoministeri Valtosen erityisavustaja, puh. 0295 351 029
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]