Suomi sijoittaa kehityshaasteita ratkoviin kasvuyrityksiin Aasiassa

Kehitysrahoituksen mahdollisuuksista kiinnostuneet yritykset kohtaavat 1. joulukuuta riskirahoittajia ja YK-järjestöjä ulkoministeriön ja Business Finlandin sivutapahtumassa teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa. Yksi osallistuvista kehitysrahoittajista on Aasian kehityspankin ADB Ventures -rahasto, johon ulkoministeriö julkistaa tekevänsä 20 miljoonan euron jatkosijoituksen.

Mies tyhjentää ja vaihtaa sähkökaapin kokoisesta akkukaapista akkuja kadulla.
Toimituskuski vaihtaa paristoja Selexin paristoasemalla Hanoissa. Selex on erikoistunut sähkökäyttöisten kaksipyöräisten ajoneuvojen ja vaihdettavien kannettavien latausasemien valmistukseen ja pyrkii näin vähentämään hiilidioksidipäästöjä Vietnamin logistiikkasektorilla. Paristoasemia on ympäri maata. (Kuva: Selex)

Kehitysrahoituksen mahdollisuuksiin tutustuu lähes sata suomalaisyritystä ulkoministeriön ja Business Finlandin Go Global with Development Banks and the UN -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 1. joulukuuta.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio kannustaa suomalaisia yrityksiä kehittyville markkinoille. ”Suomalaisilla yrityksillä on erinomaista osaamista uusien teknologioiden kehittämisessä ja käyttöönotossa. Kehitysrahoituslaitokset ja YK tuntevat markkinat ja voivat olla arvokas kumppani.”

Tapahtumassa yritykset tapaavat maailman suurimpien kehityspankkien riskipääomasijoittajia ja innovaatiokumppaneita hakevia YK-järjestöjä, jotka etsivät Slushissa käänteentekeviä teknologioita ja startup-yrityksiä.

“Kaikenlaisille suomalaisille yrityksille löytyy näillä markkinoilla mahdollisuuksia ja yhteistyöstä kiinnostuneita sidosryhmiä. Kestävä kehitys ja kannattava liiketoiminta ovat hyvä yhdistelmä”, kommentoi Global Initiatives -yksikön johtaja Riku Mäkelä Business Finlandista.

Suomalainen tekoälyyn pohjautuvaa betonin laadunvarmistusteknologiaa kehittävä Caidio on saanut siemenrahoitusta Aasian kehityspankilta. Caidion laajentuminen on vauhdittunut Aasian markkinoilla rahoituksen ansiosta.

”Aasian kaupungistuessa nopeasti on erityisen tärkeää, että kaupungistuminen tehdään kestävästi”, Caidion toimitusjohtaja Aku Wilenius sanoo. ”Aasian kehityspankki on avannut meille ovia sekä tuonut meille tärkeää näkyvyyttä, jotta voimme parantaa Aasian betoniteollisuuden ympäristöystävällisyyttä.”

Ulkoministeriö edistää pääomien suuntautumista vaikuttavaan yritystoimintaan

Yksi tapahtuman osallistujista on Aasian kehityspankin ADB Ventures -rahasto, joka etsii sijoituskohteita. Ulkoministeriö julkistaa tilaisuudessa 1. joulukuuta 20 miljoonan euron sijoituksen sen jatkorahastoon ADB Ventures 1a.

ADB Ventures sijoittaa Aasian kehittyvillä markkinoilla toimiviin tai sinne tähtääviin kasvuyrityksiin, jotka kehittävät erityisesti digitaalisia ratkaisuja puhtaan siirtymän, äärimmäisiin sääoloihin sopeutumisen ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Oman rahoituksensa lisäksi jatkorahasto pyrkii vivuttamaan 200 miljoonaa dollaria rahoitusta.

”Kestävää kehitystä ei saavuteta ilman yksityisen sektorin innovatiivisia ratkaisuja, joiden kehittämistä ja käyttöönottoa sijoitus tukee”, korostaa alivaltiosihteeri Pasi Hellman ulkoministeriöstä.

Ulkoministeriön kehityspoliittisilla sijoituksilla tavoitellaan aina positiivisia kehitysvaikutuksia kehittyviin maihin, minkä lisäksi niiden odotetaan palautuvan Suomelle pienen tuoton kera. ADB Venturesin kohdeyhtiöiden odotetaan parantavan miljoonan ihmisen ja pk-yrityksen sietokykyä muuttuviin sääoloihin sekä edistävän sukupuolten tasa-arvoa työelämässä.

”Aasian kehittyvillä markkinoilla tarvitaan enemmän sijoituksia. Suomen pitkäaikainen kumppanuus lisää kykyämme lisätä kehitysvaikutuksia alueella”, sanoo Aasian kehityspankin yksityisen sektorin toimintojen osastopäällikkö Suzanne Gaboury. ”Erityisesti voimme tukea yrittäjiä, joiden kehittämät ratkaisut vähentävät maanosan merkittäviä päästöjä, tukevat yhteisöjen sietokykyä ja edistävät sukupuolten tasa-arvoa.”

Rahasto voi sijoittaa myös suomalaisiin kasvuyrityksiin, jotka kehittävät Aasian kehittyville markkinoille puhdasta siirtymää edistävää teknologiaa.

Lisätietoja

  • Emmi Oikari, yksikönpäällikkö, kehitysrahoituksen ja yksityisen sektorin yksikkö, ulkoministeriö, +358 295 350 964, [email protected]
  • Grace Wang, Senior Advisor, Business Finland, +358 503424740, [email protected]