Suomi perustaa uudelleen pysyvän edustuston Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön

Suomi valmistautuu parhaillaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) puheenjohtajuuteen vuodelle 2025. Osana puheenjohtajuuskauden valmisteluja Wienin-suurlähetystön yhteydessä toimiva Etyj-delegaatio palautetaan pysyväksi edustustoksi 1. tammikuuta 2024 alkaen.

Kyse on jo olemassa olevan edustuston statuksen muutoksesta. Kustannukset rahoitetaan ministeriön nykyisistä määrärahakehyksistä.

Edustuston päällikön asema muuttuu samalla pysyväksi edustajaksi, mikä vastaa paremmin tehtävän vaativuutta sekä useiden Suomen vertaismaiden tilannetta.

”Monenkeskisen järjestelmän toimivuus on Suomen etu. Vuoden 2025 puheenjohtajuuden tavoitteemme on vahvistaa Etyjiä maailman laajimpana turvallisuusjärjestönä. Teemme valmisteluja vaikeassa tilanteessa, jossa yksi osallistujavaltio käy laajamittaista hyökkäyssotaa toista vastaan”, sanoo ulkoministeri Elina Valtonen.

Suomella on ollut Etyjissä eri nimillä toimivia edustustoja vuodesta 1973. Ensimmäisen kerran Etyj-edustusto perustettiin Wieniin vuonna 1986, ja se muutettiin pysyväksi edustustoksi vuonna 1995. Vuonna 2013 pysyvä edustusto muutettiin Etyj-delegaatioksi ja sulautettiin osaksi Wienin-suurlähetystöä.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on alueellinen turvallisuusjärjestö, jossa ovat mukana kaikki Euroopan, Etelä-Kaukasuksen ja Keski-Aasian valtiot sekä USA ja Kanada.

Lisätietoa:

  • Alivaltiosihteeri Pekka Puustinen, puh. 0295 350 228
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].