Runsas 100 ulkomaista toimittajaa seuraa presidentinvaalin toista kierrosta

Presidentinvaalin toista kierrosta seuraa runsas 100 ulkomaisen median edustajaa. Eniten toimittajia saapuu Ruotsista, Virosta ja Venäjältä - kaukaisimmat Etelä-Koreasta.

Ulkoasiainministeriön lehdistö- ja kulttuuriosasto (LKO) on tiedottanut vaalista toimittajille sekä internetissä (virtual.finland.fi/elections/president2000/) että englannin- ja ruotsinkielellä julkaistussa vaalioppaassa.

Tällä viikolla LKO on järjestänyt lehdistökeskuksessaan Ahon ja Halosen lehdistötilaisuudet, joita molempia on seurannut nelisenkymmentä kansainvälisen median edustajaa. Lisäksi LKO:n ja YLE:n yhteistyönä välitettiin TV 1:n torstain suuri vaalikeskustelu Radio Finlandin kautta englanniksi tulkattuna ulkomaille ja Suomeen, jossa lähetystä saattoi seurata Helsingin, Turun, Kuopion ja Lahden paikallisradioiden välityksellä.

Vaalipäivän iltana 6.2. LKO isännöi kansainvälisen median lehdistökeskusta YLE:n Ison Pajan 7. kerroksessa. Lehdistökeskukseen on rakennettu kuutisenkymmentä tietoliikenneyhteyksillä varustettua työpistettä sekä järjestetty ulkomaisille toimittajille mahdollisuus seurata TV 1:n vaalilähetystä englanniksi tulkattuna. Vaalissa valittu presidentti pitää lehdistötilaisuuden myös kansainväliselle lehdistölle.

Maanantaina 7.2. järjestetään LKO:n tiloissa kansainvälisille medialle vaalianalyysitilaisuus, jossa vaalin tulosta kommentoi professori Pertti Pesonen Tampereen yliopistosta.

Lehdistötilaisuudet ja vaalianalyysi ovat kuunneltavissa UM:n vaalisivuilta RealAudio-muodossa.