Ministeri Skinnari on kutsunut EU:n kauppaministerit epäviralliseen lounaskeskusteluun Brysselissä

Ministeri Skinnari on kutsunut EU:n kauppaministerit epäviralliseen lounaskeskusteluun Brysselissä

Ministeri Ville Skinnari johtaa puhetta EU:n kauppaministerien epävirallisessa lounaskokouksessa Brysselissä 1. lokakuuta ja osallistuu Trade for Her -konferenssiin 30. syyskuuta.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari on kutsunut EU:n kauppaministerit epäviralliseen lounaskokoukseen keskustelemaan ajankohtaisista kauppapoliittisista kysymyksistä.

Maailman kauppajärjestö WTO:n tilanne jatkuu vaikeana. WTO:n riitojenratkaisujärjestelmä on halvaantumassa vuoden lopussa, mikä murentaa monenvälistä kauppajärjestelmää. Ministeri Skinnari pitää tärkeänä, että EU jatkaa työtä monenkeskisen, sääntöpohjaisen järjestelmän ylläpitämiseksi ja että WTO:n riitojenratkaisujärjestelmä pystytään säilyttämään.

EU-puheenjohtajuuskaudellaan Suomi korostaa vapaakauppasopimusten toimeenpanoa, joka on myös esillä kokouksessa. Komission aihetta käsittelevä vuosiraportti on valmisteilla.

EU:n ja Mercosurin (Argentiina, Brasilia, Paraguay ja Uruguay) välisestä kauppasopimuksesta saavutettiin poliittinen yhteisymmärrys kesäkuun lopussa. Kokouksessa keskustellaan prosessin seuraavista vaiheista.

”Itse sopimus on merkittävä saavutus ja päänavaus suhteellisen suljetuille markkinoille. Tekninen viimeistely on vielä käynnissä, mutta jo tässä vaiheessa sopimuksen taloudellinen ja geopoliittinen merkitys on ilmeinen. Ja epäilemättä Amazonin tilanne puhututtaa myös”, ministeri Skinnari arvioi.

Ministereillä on myös mahdollisuus vaihtaa näkemyksiä ajankohtaisesta tilanteesta EU:n ja Yhdysvaltojen välisissä kauppasuhteissa sekä nostaa esille muitakin tärkeinä pitämiään kauppapoliittisia kysymyksiä.

Naisten roolia vahvistettava kansainvälisessä kaupassa

Kauppaministerien kokousta edeltävänä päivänä ministeri Skinnari osallistuu naisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä kansainvälisessä kaupassa käsittelevään Trade for Her -konferenssiin.

Euroopan unionin käymä kansainvälinen kauppa luo ja auttaa säilyttämään kymmeniä miljoonia työpaikkoja niin EU:ssa kuin muualla maailmassa vuosittain. Miehet työllistyvät näihin työpaikkoihin huomattavasti naisia useammin.

Arvovaltainen keskustelufoorumi pyrkii EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmströmin johdolla löytämään ehdotuksia naisten roolin vahvistamiseksi kansainvälisessä kaupassa.

”Naisten yrittäjyyden ja toimeentulomahdollisuuksien tukemisella saavutetaan kauaskantoisia myönteisiä hyvinvointivaikutuksia koko yhteiskuntaan. Naisten tulojen kasvu ja päätösvallan vahvistuminen parantavat esimerkiksi lasten kouluun pääsyä ja terveyttä”, ministeri sanoo.

Lisätietoja: kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin diplomaattiavustaja Juha Niemi, puh. +358 50 478 1387 sekä osastopäällikkö Ilkka-Pekka Similä, puh. +358 50 336 3856.

Mediaohjelma https://eu2019.fi/tapahtumat/2019-10-01/eu-n-kauppaministerien-epavirallinen-lounaskokous

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]