Utvecklingsminister Hautala träffar Världsbankens president Jim Kim

Pressmeddelande 294/2012
11.12.2012

Idag, den 11 december, träffar utvecklingsminister Heidi Hautala Världsbanksgruppens nya president Jim Kim i samband med att de nordisk-baltiska guvernörerna i Världsbanken sammanträder i Stockholm. Minister Hautala är Finlands viceguvernör i Världsbanken. Under mötet diskuteras presidentens strategiska tyngdpunkter och insatser för att förbättra bankgruppens effektivitet och resultat.

Under mötet ska man diskutera Världsbankens metoder för att bekämpa fattigdom genom inkluderande ekonomisk tillväxt. Andra ämnen som ska behandlas är bankens stöd till bräckliga länder och länder som lider av konflikter, hur banken främjar jämställdhet mellan könen och hur den ska svara på de utmaningar som klimatförändringen medför. Under mötet diskuteras också hur bankens förvaltning ska utvecklas för att stärka utvecklingsländernas inflytande. Minister Hautala inleder diskussionen om Världsbankens roll i arbetet med klimatförändringen.

Guvernörernas möte är en möjlighet för den nordisk-baltiska valkretsen att föra en öppen dialog med presidenten och på så vis påverka utvecklingen av bankgruppen. Den nordisk-baltiska kretsen är en aktiv och synlig aktör i Världsbankens styrelse. Genom guvernörsmötet strävar man efter att ytterligare stärka denna roll.

För mera information: överinspektör Laura Torvinen, utvecklingspolitiska avdelningen, tfn 09 1605 56351, [email protected], ministerns pressattaché Milma Kettunen, tfn 040 522 9869, [email protected]