FN:s biträdande högkommissarie för mänskliga rättigheter Kate Gilmore besöker Finland

FN:s biträdande högkommissarie för mänskliga rättigheter Kate Gilmore besöker Finland fredagen den 13 april.

I år fyller FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna 70 år. Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights, OHCHR) är den viktigaste människorättsaktören i FN-systemet. Högkommissarien och kontoret tar ställning till situationen i olika länder och är även en viktig aktör när det gäller hållbar utveckling och konfliktförebyggande. Detta arbete blir allt svårare. Internationell rätt och de mänskliga rättigheterna utmanas på olika håll i världen. Finland är en långvarig understödjare av högkommissariens verksamhet.

För att hedra Kate Gilmore ordnar Människorättscentret, justitieministeriet och utrikesministeriet ett seminarium om arbetet för de mänskliga rättigheterna i Lilla parlamentet i riksdagen. Seminariet öppnas av justitieminister Antti Häkkänen. Man kan följa det på webben i direktsändning(Länk till en annan webbplats.). Under sitt besök träffar Gilmore också utrikesminister Timo Soini.

Ytterligare information: Nina Nordström, enhetschef, enheten för politiska frågor om mänskliga rättigheter, tfn 0295 350 104, och Ann-Mari Fröberg, ambassadråd, enheten för politiska frågor om mänskliga rättigheter, tfn 0295 350 641

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].