Finländare i FN: ”Jag är intresserad av hur man påverkar beslut”

Jutta Hinkkanen som tjänstgör vid FN:s kontor för samordning av humanitära frågor vill ha en övergripande förståelse av olika administrationer och frivilligorganisationer.

Jutta Hinkkanen: Kuva Tiia Rantanen.Jutta Hinkkanen är förtjust i FN-livsstilen. ”Sedan år 1999 har jag hela tiden bytt bostadsort.” Foto: Tiia Rantanen.

Vem är du?

Rådgivare Jutta Hinkkanen från OCHA, kontoret för samordning av humanitära frågor.

Vad gör du i FN?

Jag är rådgivare åt OCHA:s undergeneralskereterare. Jag bistår henne i olika ärenden, reser med henne och förbereder hennes uppdrag.

Min uppgift är att hjälpa och underlätta undergeneralsekreterarens arbete på alla tänkbara sätt. Jag har jobbat för OCHA i tre år, och haft den här tjänsten i två år.

Vilken utbildning har du?

Jag läste statsvetenskap vid Helsingfors universitet och blev magister i internationell politik. Min andra magisterexamen avlade jag i Frankrike, vid Institut d’etudes politique i Paris. Det är en skola där tjänstemän studerar. Jag har också gått utrikesministeriets Kavaku-kurs (utbildningskursen för internationella ärenden).

Hur kom du att jobba för FN?

Mitt första möte med FN var år 2002 när jag praktiserade vid Finlands FN-representation. Under åren 2004-2008 var jag Junior Professional Officer vid livsmedelsprogrammet WFP i Etiopien.

Jag har gjort mycket praktik inom FN, i utrikesministeriet och i frivilligorganisationer. Jag tänkte att om man vill jobba för FN eller utrikesministeriet så behöver man ha en övergripande förståelse av olika administrationer och frivilligorganisationer och veta hur de fungerar.

Varför just FN?

Jag har alltid varit intresserad av hur man påverkar beslutsfattande. Internationella frågor intresserar mig också, likaså internationell påverkan och hur ett stort organisationsmaskineri löser problem.

Den internationella atmosfären och kollegerna runt om i världen är intressanta. I det här jobbet lär man sig att arbeta med olika slag av kulturer.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Det bästa är internationalismen och möjligheterna att påverka. Jag trivs också med atmosfären som uppmuntrar till handlingar och innovationer.

Hur ser din framtid ut?

Jag funderar mycket på framtiden just nu. Jag fortsätter gärna i FN och i något skede vill jag tillbaka ut på fältet. Men den privata sektorn intresserar också. Vi får se!

Nämn det mest outplånliga minnet från din karriär

I mars i fjol besökte jag Syrien för första gången. Förödande strider hade just ägt rum i Homs och vi var de första utlänningarna som släpptes in i staden.

Vi befann oss i en stadsdel som heter Baba Amr som var mycket illa åtgången. Allting hade jämnats med marken och människor syntes inte till någonstans. Synen av krigets vanvett fick en verkligen att stanna upp.

Tiia Rantanen

Finländare i FN

 

FN
arbete