Finländaren Anne-Christine Ritschkoff utnämndes till FN:s expertgrupp inom teknik

FN:s generalsekreterare utnämnde Anne-Christine Ritschkoff till medlem av en expertgrupp som stöder målen för hållbar utveckling inom vetenskap, teknik och innovationer.

Bild: Sami Tirkkonen
Anne-Christine Ritschkoff

Det är fråga om ett medlemskap på två år. Expertgruppen, som inrättades 2015, har till uppgift att främja FN:s mål för hållbar utveckling (Agenda 2030), underlätta samarbetet mellan berörda parter och ge råd till de viktigaste nationella och internationella aktörerna. Expertgruppen på tio personer är verksam inom ramen för en mer omfattande mekanism för teknikfrämjande vars uppgift är att påskynda arbetet för att uppnå FN-målen.

”Utrikesministeriet framför sina varmaste gratulationer till Ritschkoff och gör sitt bästa för att stödja henne i det värdefulla uppdraget. Samtidigt är det fråga om ett viktigt erkännande för Finlands långsiktiga arbete för hållbar utveckling och gedigna kompetens inom vetenskap, teknik och innovationer”, konstaterar ambassadrådet Pasi Pöysäri, som samordnar utrikesministeriets arbete med anknytning till Agenda 2030.

Filosofie doktor Anne-Christine Ritschkoff har sedan 1987 arbetat ​vid Teknologiska forskningscentralen VTT Ab som forskare och vetenskaplig direktör. För närvarande är hon verksam som äldre rådgivare vid VTT i frågor som rör bioekonomi och cirkulär ekonomi samt som docent i tillämpad materialteknik vid Villmanstrands tekniska universitet.

VTT:s pressmeddelande om utnämningen (på finska):
Anne-Christine Ritschkoff YK:n teknologia-asiantuntijaryhmän jäseneksi(Länk till en annan webbplats.)