YK:n tähtäimessä vuonna 2010: kestävä kehitys ja sitova ilmastosopimus

Maailmanjärjestö haluaa myös parantaa naisten asemaa ja estää konfliktit. Tavoitteena on siis tänäkin vuonna muutos kohti parempaa maailmaa. Suuret haasteet edellyttävät myös järjestön sisäistä muutosta.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon esitteli viime viikolla yleiskokoukselle järjestön erityisiä huomionkohteita vuodelle 2010. Pääsihteeri tiivisti sanomansa seitsemään tavoitteeseen.

1. Kestävä kehitys

Pääsihteeri kehotti jäsenmaita tekemään vuodesta 2010 kestävän kehityksen vuoden.

Ban Ki-moon Haitissa maanjäristyksen jälkeen YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tapasi Haitin pääkaupungin Port-au-Princen asukkaita tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Kuva: UN Photo

Tärkeintä on saavuttaa vuosituhattavoitteet, hillitä ilmastonmuutosta, edistää terveyttä ympäri maailman ja elvyttää talous vakaaksi.

Vuosituhattavoitteita käsittelevä kokous järjestetään syksyllä New Yorkissa. Ban Ki-moon esittelee maaliskuussa oman arvionsa vuosituhattavoitteiden tilasta ja niiden toimeenpanon puutteista.

Pääsihteeri kertoi myös esittelevänsä kesäkuussa kokeilumallin järjestelmästä, joka välittää reaaliaikaista tietoa sosiaalisesta ja taloudellisesta tilanteesta eri puolilla maailmaa (Global Impact and Vulnerability Alert System).  

2. Sitova ilmastosopimus

Pääsihteerin mukaan Kööpenhaminassa saavutettu tulos oli askel oikeaan suuntaan, mutta nyt on edettävä nopeasti kohti oikeudellisesti sitovaa ilmastosopimusta Meksikon johdolla. On oltava kunnianhimoisempi, sillä tämänhetkiset sitoumukset eivät riitä.

Kööpenhaminassa saavutetun sitoumuksen asema oli jäänyt monelle jäsenmaalle epäselväksi. Useat kehitysmaat G-77-ryhmän puheenjohtaja Sudanin johdolla arvostelivat rajusti Kööpenhaminan tulosta ja neuvotteluja, jotka siihen johtivat.

Sudanilainen sotaa paennut nainen Sudanilainen nainen ja hänen tyttärensä ovat joutuneet pakenemaan taisteluja. Naisten aseman parantaminen on yksi YK:n tärkeimmistä tavoitteista. Naiset kärsivät konflikteista usein eniten. Kuva: UN Photo
3. Naisten aseman parantaminen

Banin mukaan tänä vuonna on aika perustaa YK:hon tasa-arvoyksikkö, josta yleiskokous päätti viime vuonna. Pääsihteeri kertoi myös nimittävänsä ”melko pian” erityisedustajan, jonka tehtävänä on seksuaalisen väkivallan vastainen työ aseellisissa konflikteissa.

4. Ydinaseriisunta

Viime kuukausien saavutukset – Venäjän ja Yhdysvaltain neuvottelut, Geneven aseidenriisuntakonferenssissa saavutettu läpimurto ja syksyn historiallinen turvallisuusneuvoston huippukokous – rohkaisevat YK:n pääsihteerin mukaan odottamaan edistystä ydinaseriisunnassa.

5. Konfliktien estäminen ja ratkaiseminen

YK:n kyky välittää rauhaa on tänäkin vuonna tärkeä työkalu maailman konfliktien ennaltaehkäisyssä. Järjestön huomio keskittyy Ban Ki-moonin mukaan erityisesti Irakin, Sudanin ja Myanmarin vaaleihin. Afganistan ja Pakistan pysyvät kaikkien huulilla, kuten myös Lähi-idän tilanne, Jemen, Kongon demokraattinen tasavalta ja Guinea. 

6. Ihmisoikeudet ja oikeusvaltiokehitys

Ihmisoikeusneuvosto joutuu kovaan syyniin tänä vuonna. Pääsihteeri kehotti jäsenmaita neuvoston perusteelliseen tarkasteluun. Ihmisoikeusneuvoston uskottavuus on vahvasti yhteydessä koko järjestön uskottavuuteen.

Banin mukaan yksi tärkeimmistä tavoitteista on se, että sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan syyllistyneet saavat rangaistuksensa. Hän kannusti jäsenmaita osallistumaan kansainvälisen rikostuomioistuimen tarkastelukonferenssiin korkeimmalla mahdollisella edustuksella.

7. YK:n parempi toimintakyky

Nykyajan valtavat haasteet vaativat tullakseen ratkaistuiksi yhä enemmän monenvälistä yhteistyötä yksin puurtamisen sijaan. YK on laajan jäsenistönsä vuoksi ainoa järjestö, joka kykenee antamaan maailmanlaajuisia vastauksia maailmanlaajuisiin ongelmiin. Banin mukaan järjestöllä on oltava oikeat varusteet tätä vaativaa tehtävää varten.

Siksi YK:n on kyettävä muuttamaan johtamiskäytäntöjään ja kehittämään tulevia johtajia entistä paremmin, Ban sanoi yleiskokoukselle.

YK