Tavoitteena jättää jälkeensä paljon parempi maailma – päätöslauselma kerrallaan

Henri Salonen
Ilmi Salminen YK:n päämajan etupihalla.

YK:n 72. yleiskokoukseen New Yorkissa osallistunut Suomen YK-nuorisodelegaatti Ilmi Salminen painottaa naisten oikeuksia sekä nuorten roolia rauhan ja turvallisuuden rakentajina. 

Suomi on lähettänyt nuorisodelegaatin YK:n yleiskokoukseen jo 20 vuoden ajan. Tällä kertaa yleiskokoukseen osallistui 48 nuorisodelegaattia 31 eri maasta. Nuorisodelegaattien tehtävänä on edustaa globaalisti omaa sukupolveaan ja sitä nuorempia, jotta päätöslauselmissa ja keskusteluissa eri ikäpolvet saavat äänensä ja intressinsä kuuluviin. Ilmi Salminen edustaa Suomea YK-nuorisodelegaattina vuoden 2017 loppuun. Mutta miten YK-nuorisodelegaatiksi oikein päädytään?

Salminen kiinnostui yhteiskunnallisista asioista partion kansainvälisten kumppanuushankkeiden ja oman ylioppilaskunnan hallituksen kautta. Kun vastaan tuli haku YK-nuorisodelegaatiksi se tuntui Salmiselta sopivalta tehtävältä hakea ja sitä se onkin ollut. Nuorisodelegaattina Salminen osallistui kahden viikon ajan YK:n yleiskokoukseen.

Ehkäpä näkyvin osa ohjelmaa oli ihmisoikeuksia sekä sosiaalisia, humanitaarisia ja kulttuurikysymyksiä käsittelevän kolmannen komitean alussa pidetty Suomen puheenvuoro, jonka Salminen itse valmisteli. Puheenvuoroa tärkeämmäksi hän kuitenkin arvioi yleiskokouksen aikana käydyt keskustelut ja tapaamiset muiden nuorisodelegaattien sekä YK:n yhteistyötahojen kanssa.

Lisäksi yleiskokous tulee antamaan nuoria koskevan päätöslauselman.  Neuvotteluissa on Salmisen mukaan tärkeää olla aktiivinen, jotta  päätöslauselma kehittyy oikeaan suuntaa.

”On ollut erittäin mielenkiintoista seurata täällä komiteoissa käytävää keskustelua sekä maiden välistä dynamiikkaa. YK:ssa tapahtuu niin paljon erilaisia asioita erilaisten rakenteiden kautta. Tuntuu, että aina täällä käydessäni oivallan uusia yhteyksiä ja ymmärrän, miksi asiat ovat niin kuin ne ovat”, Salminen pohtii.

Vaikka Suomi on vaikuttavuudeltaan kokoaan suurempi maa YK:ssa, on asioissa profiloituminen edelleen tärkeää, vaikka asioita ei aina tärkeysjärjestykseen voi suoraan laittaa.  Salmisen omat kaksi painopistettä ovat nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma sekä naisten ja tyttöjen oikeudet. Omassa kolmannen komitean puheenvuorossaan Salminen puhui lisäksi muun muassa vihapuheesta sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksista.

”Nuoret, rauha ja turvallisuus on YK:n turvallisuusneuvostossa vuonna 2015 hyväksytty päätöslauselma, joka painottaa nuorten aktiivista roolia rauhanprosesseissa sekä päätöksenteon eri tasoilla. Päätöslauselma on sikälikin kiinnostava, että nimenomaan suomalainen nuorisojärjestökenttä oli aktiivinen teeman tuomisessa YK-tasolle. Päätöslauselman keskeisenä tavoitteena on pyrkiä näkemään nuoret positiivisena muutosvoimana”, Salminen jatkaa.

Monessa mukana oleva Salminen valmistui viime syyskuussa diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta ja jatkaa tällä hetkellä opintoja Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä. Erilaisten vaativien roolien yhtä aikaa hoitaminen onnistuu hänen mukaansa urheile, nuku tarpeeksi ja syö hyvin -yhdistelmällä. Toinen puoli jaksamista on olla itselleen armollinen ehtimisen kanssa ja priorisoida eri tehtäviä.

New Yorkissa vietettyjen pitkien päivien jaksamisessa auttaa Salmisen mukaan myös se, että täällä ollessa oppii paljon ja nuorisodelegaattina saa toimia loistavien ihmisten kanssa niin Suomessa kuin maailmallakin.

”Partioliikkeen perustaja antoi partiolaisille ohjeen: Yritä jättää tämä maailma vähän parempana kuin sen löysit. Tästä vielä parempi versio on mielestäni ”Yritä jättää tämä maailma paljon parempana kuin sen löysit”.

Nuorisodelegaatin valitsevat yhdessä Suomen YK-liitto ja Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi ry. Haku aukeaa taas syksyllä uudestaan ja Salminen kehottaakin kaikkia kiinnostuneita hakemaan tehtävää sekä vinkkaamaan siitä mahdollisesti kiinnostuneille. 

Henri Salonen