Tausta: Afrikka-puiteohjelma ohjaa Suomen kehitysyhteistyötä Afrikassa uusille urille

Heinäkuussa julkistettu kehityspoliittinen Afrikka-puiteohjelma vaikuttaa jo konkreettisesti Suomen kehitysyhteistyöhön Afrikan kanssa. Puiteohjelman mukaisia uusia aloitteita on valmisteltu aktiivisesti pitkäaikaisissa yhteistyömaissa ja alueellisen yhteistyön osalta. Ensimmäiset hankkeet ovat käynnistymässä.

Konkreettisin esimerkki uusista tuulista on Tansanian kestävän kehityksen instituutti, jonka päätehtävänä on Afrikan maiden kapasiteetin vahvistaminen, jotta ne voivat saavuttaa entistä tehokkaammin kestävään kehitykseen liittyviä tavoitteitaan ja osallistua vahvemmin muun muassa kauppa-, ympäristö- ja ilmastoneuvotteluihin. Instituutin toiminnan on tarkoitus kattaa itäinen Afrikka, mutta sen tavoitteena on edistää kestävää kehitystä laajemminkin Afrikan alueella.

Myös muissa pitkäaikaisissa yhteistyömaissa on toimintaa suunnattu uudestaan. Keniassa on muun muassa käynnistymässä laaja metsäohjelma ja uuden maaseutukehitysohjelman valmistelut etenevät ripeästi. Etiopiassa vesihuoltoalan yhteistyötä ollaan laajentamassa kattamaan laajemmin vesivarainhallintaan ja maaseutukehitykseen liittyviä kysymyksiä.

Alueellista yhteistyötä suunnitellaan erityisesti Länsi-Afrikkaan, missä on lähiaikoina käynnistymässä uutta metsäalan yhteistyötä.

Vesivarainhallintaan liittyviä hankkeita on käynnistymässä Niilin ja Viktoria-järven alueilla.

Suomen yhteistyö Afrikan unionin kanssa tiivistyy

Osana Afrikka-puiteohjelman toimeenpanoa Suomi tiivistää suhteitaan Afrikan unioniin. Samalla Suomi antaa oman panoksensa myös EU-Afrikka-kumppanuuden toimeenpanoon.

Suomi tukee Afrikan unionin rauhanvälityskapasiteetin kehittämistä kolmivuotisella hankkeella, jossa yhteistyökumppaneita ovat Afrikan unionin komissio, eteläafrikkalainen ACCORD-järjestö ja Crisis Management Initiative (Suomen tuki: 2,9 miljoonaa euroa).

Toinen keskeinen yhteistyöala AU:n kanssa on tietoyhteiskuntakehitys. Suomalainen tietoyhteiskunta-alan asiantuntija aloittaa työskentelyn Afrikan unionin komissiossa, jossa hän osallistuu AU:n ICT-huippukokouksen valmisteluun. Tavoitteena on tukea Afrikan institutionaalisen toimintaympäristön kehittämistä niin, että se tukee tietoteknologian laajaa käyttöönottoa Afrikan maiden kehityssuunnitelmien sekä köyhyydenvähentämisstrategian toteutuksessa (200 000 euroa).

Puiteohjelmaa toteuttavia alueellisia esimerkkejä

Luonnontaloudellisesti kestävän kehityksen edistäminen:

  • Alueellinen energia- ja ympäristökumppanuushanke, jonka tavoitteena on edistää uusiutuvan energian kestävää käyttöä eteläisessä ja itäisessä Afrikassa (2009–2012, n. 13 miljoonaa euroa)
  • Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön SADC:n kanssa meteorologiayhteistyö, jonka tavoitteena on edistää ilmastoalan yhteistyötä eteläisen Afrikan maiden kesken (n. 6–8 miljoonaa euroa 2009–2012)

Taloudellisesti kestävä kehitys:

  • Osana Afrikka–EU-yhteisstrategian toimeenpanoa Suomi tukee Afrikan infrastruktuurikumppanuuden teknisen avun rahastoa, tavoitteena EU-alueen investoinnit Afrikan alueellisen infrastruktuurin kehittämiseksi (5 miljoonaa euroa alkaen v. 2009)