Finländare i FN: "Jag njuter av arbetets internationella aspekter”

Juha Uitto som jobbar för Förenta Nationernas utvecklingsprogram lägger sig med gott samvete.

Juha Uitto. Kuva: Tiia Rantanen. Juha Uitto fascineras fortfarande av sitt arbete, evaluering. ”Det analytiska perspektivet fascinerar akademikern i mig.” Foto: Tiia Rantanen.
Vem är du?

Biträdande chef Juha Uitto vid FN:s utvecklingsprogram UNDP:s evalueringsbyrå.

Vad gör du i FN?

UNDP:s evalueringsbyrås uppgift är att ta fram oberoende bedömningar av UNDP:s verksamhet, effektivitet och resultat och se till att bedömningsgrunderna är i sin ordning.

Evalueringsbyrån är en självständig byrå som rapporterar direkt till UNDP:s direktion. Sedan fattar direktionen sina beslut utgående från våra bedömningar. Vi har en bestående personal på 23 personer och är FN:s största evalueringsbyrå.

Vilken utbildning har du?

Jag är geograf. I själva verket är också UNDP:s chef geograf till utbildningen. Jag blev kandidat och magister vid Helsingfors universitet och doktor i Lund i Sverige.

Hur kom du att jobba för FN?

Vägen hit var lång. Jag blev klar från Helsingfors universitet år 1983 och gav mig genast iväg till Lund. Jag sökte också plats som biträdande sakkunnig vid IFAD (Internationella fonden för jordbruksutveckling) år 1984, fick den och blev där i tre år.

Det handlade om de första evalueringsenheterna inom FN. Då fick jag verkligen sätta mig in i vad det här arbetet går ut på. Senare var jag forskare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, där jag hade konsultuppdrag, och därefter koordinerade jag miljöforskning och miljöutbildning vid FN-universitetet i Tokyo.

År 1999 sökte jag tjänsten som evalueringsexpert vid Globala miljöfonden GEF och fick den tack vare mina IFAD-erfarenheter. År 2006 kom jag till UNDP som evalueringsrådgivare och tre år senare blev jag biträdande chef.

Varför just FN?

Det har jag min geografilärare i gymnasiet, Lyyli Virtanen, att tacka för. Hon gjorde geografin levande. Det är hennes förtjänst att jag beslöt mig för att studera geografi. Jag ville också göra någonting internationellt.

Man kan kanske kalla mig klimatflykting, fast jag upplever inte att jag har lyckats med det i New York (skratt). FN som organisation intresserade mig också, jag hade ett behov av att uträtta någonting i globala miljö- och utvecklingssammanhang.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Att jag får jobba i en bransch som tar itu med världens problem: den tilltagande ojämlikheten, fattigdomen, miljöförstöringen med mera. Jag kan lägga med mig gott samvete varje kväll för jag tjänar inte pengar genom att sälja onödiga saker åt folk. Jag njuter också av arbetets internationella aspekter.

Hur ser din framtid ut?

Man vet aldrig vad framtiden för med sig. Det här är en bestående tjänst så någon tvångsflyttning blir det inte frågan om. Vi får se hur det går. Arbetet intresserar mig fortsättningsvis så jag tänker nog stanna åtminstone några år till.

Nämn ett outplånligt minne från din karriär.

Jag var i Kenya och gjorde utvecklingslandsforskning i samband med min gradukurs. Vi befann oss i en liten by dit det kom en grupp FN-människor. De gav mig lift till nästa by med sin vita Land Rover som det stod ”FN” på. Jag tänkte att det är så här det ska vara.

Tiia Rantanen

Finländare i FN

 

YK
työ