Harjoittelijana YK-edustustossa: Mitä opin istumalla kolme kuukautta budjettineuvotteluissa?

Majken Stenberg oli kolme kuukautta harjoittelussa Suomen YK-edustustossa. Budjettineuvottelujen seuraaminen hioi harjoittelijan rivien välistä lukemisen taitoa ja opetti ymmärtämään kansainvälisten suhteiden realiteetteja.

Kuva: Jessica Leino

Kuka olet?

”Olen Majken Stenberg. Opiskelen taloustieteitä Hankenin kauppakorkeakoulussa Helsingissä. Kolme kuukautta kestäneessä harjoittelussani keskityin ensisijaisesti seuraamaan 5. komiteaa, jossa päätetään YK:n hallinnosta ja budjetista.”

Millaisia työtehtäviä sinulla oli?

”Osallistuin kokouksiin ja neuvotteluihin, joissa päätettiin YK:n rauhanturvabudjeteista ja reformeista. Kirjoitin kokouksista raportteja ja keräsin niistä taustatietoa. Neuvotteluja seuraamalla opin ymmärtämään kansainvälisten suhteiden ja strategisen diplomatian realiteetteja sekä pääsin hiomaan rivien välistä lukemisen taitoani.

Syntymäpäivänäni Suomen YK-edustusto järjesti lähettiläille retriitin, jonka tavoitteena oli yleiskokouksen vahvistaminen. Sain vastuuta tapahtuman järjestelyistä. Retriitissä sain tavata sekä 72. yleiskokouksen puheenjohtajan Miroslav Lajčákin että 73. yleiskokouksen puheenjohtajan ja Ecuadorin ulkoministerin María Fernanda Espinosa Garcésin. Oli todella mielenkiintoista kuulla Lajčákin ajatuksia puheenjohtajuudestaan sekä Espinosan suunnitelmia omalle kaudelleen.”

Mitä opit harjoittelussa?

”Työssäni minua motivoivat etenkin taloudellisen kehityksen edistäminen sekä naisten aseman edistäminen, joka on yksi Suomen YK-vaikuttamisen keskeisistä teemoista.

Yllätyksekseni huomasin, että peliteorian opinnoistani oli harjoittelussa hyötyä. YK:ssa vaikuttaminen on paljon strategisempaa kuin aluksi kuvittelin. Harjoitteluni aikana opin paljon uutta ulkopolitiikasta, ihmisoikeuksista, kehityksestä ja maailmasta yleisesti.

Olen seurannut YK:ta ja 5. komiteaa mediassa. Nyt tuntuu epätodelliselta, että olen itse ollut paikalla ja tiedän, mitä kulissien takana tapahtuu. Harjoittelijoiden työtä arvostetaan edustustolla, ja työ on suhteellisen itsenäistä, jos uskaltaa olla oma-aloitteinen.”

Mitä aiot tehdä tulevaisuudessa?

”Tavoittelen uraa kehitystaloustieteessä, mutta ensin suoritan opintoni loppuun. Harjoittelussa ollessani kiinnostukseni kehitystaloustieteeseen vahvistui entisestään. Harjoittelussa kartuttamiani oppeja aion hyödyntää gradussani. Valmistuttuani haen todennäköisesti tohtoroimaan, jonka jälkeen minua kiinnostavat Maailmanpankki ja YK:n alaiset organisaatiot.

Millaisia vinkkejä antaisit tuleville harjoittelijoille?

Kannattaa valmistautua siihen, että kaupunki on todella kallis. Harjoittelijan elämä New Yorkissa voi olla täysin arvaamatonta, jos uskallat heittäytyä kaupungin hektisyyteen. Kolmen kuukauden aikana sain enemmän ystäviä ja koin enemmän uusia asioita kuin Suomessa vuoden aikana.