Harjoittelijana YK-edustustossa: ”Asiat konkretisoituivat oikeissa neuvotteluissa”

Emma Borg oli kolme kuukautta harjoittelussa Suomen YK-edustustossa. Päätöslauselmaneuvottelut, YK:n korkean tason viikko ja ihmisoikeusyksikössä työskentely opettivat ymmärtämään maailman menoa paremmin ja kasvattamaan omaa ammatillista itsevarmuutta.

Kuva: Jessica Leino

Kuka olet?

”Olen Emma Borg ja opiskelen oikeustiedettä Helsingin yliopistossa. Ennen New Yorkiin tuloa työskentelin asianajajatoimistossa Helsingissä ja olin opiskelijavaihdossa Prahassa, Tšekeissä.”

Miksi hait työharjoitteluun YK-edustustoon?

”Halusin nähdä miten diplomatia toimii ja millaista lähetetyn virkamiehen arki on. Opinnoissani olen keskittynyt ihmisoikeuskysymyksiin, joten koin YK-edustuston olevan hyvä paikka saada käytännön kokemusta. Erityisesti minua kiinnostaa vähemmistöjen oikeudet, syrjintäkysymykset ja sukupuolten tasa-arvoisuus. YK-järjestelmä ja sen rakenne ei ollut minulle entuudestaan kovinkaan tuttu, joten tavoitteenani oli tutustua siihen paremmin. Viihdyn kansainvälisessä ilmapiirissä sekä työyhteisössä, jossa on väkeä monista eri koulutus- ja työkokemustaustoista.”

Millaisia työtehtäviä sinulla oli harjoittelusi aikana?

”Päätehtävänäni oli seurata ja raportoida yleiskokouksen kolmoskomitean istunnoista, jossa vastataan sosiaalisista, humanitaarisista ja kulttuurisista kysymyksistä. Tänä vuonna Suomen vetovastuulla oli laittomien teloitusten päätöslauselma ja sain olla mukana neuvotteluissa avustavassa roolissa.

Parasta harjoittelussani oli työtehtävien monipuolisuus. Oli todella mielenkiintoista nähdä miten päätöslauselmaneuvottelut toimivat, koska niiden aikana näki neuvotteludynamiikkaa ja kansallista politiikkaa. Yleiskokouksen korkean tason viikko osui myös harjoitteluni alkuun. Tältä ajalta mieleen painuvimmat hetket olivat ministerivierailut ja Tasavallan presidentin Sauli Niinistön tapaaminen sekä yleiskokouksen avaus. Avauksessa pääsin seuraamaan valtiojohtajien puheita, esimerkiksi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puhetta. Osallistuin myös seminaariin, jossa seurasin Ranskan presidentti Emmanuel Macronin, Kanadan pääministeri Justin Trudeaun ja Iso-Britannian pääministeri Theresa Mayn koulutusaiheista keskustelua.”

Mitä opit harjoittelussa?

”Tärkein oppi itselleni oli ammatillisen itsevarmuuden kehittyminen, verkostoituminen ja valmiudet toimia tilanteessa kuin tilanteessa sekä kysyä tarvittaessa neuvoa. Itseensä luottaminen on tärkeintä.”

Mitä aiot tehdä tulevaisuudessa?

”Aion jatkaa opintojani ja tästä olen innoissani, sillä harjoittelu on lisännyt opiskelumotivaatiotani. Olen miettinyt opintojeni laajentamista politiikan ja kansainvälisten suhteiden suuntaan. Harjoitteluni vastapainona haluaisin nähdä tulevaisuudessa YK:n toimintaa kentällä, eli nähdä miten YK:ssa tehdyt päätökset vaikuttavat ruohonjuuritasolla. Näen tulevaisuuteni ehdottomasti ihmisoikeusongelmien ratkomisen parissa ja kansainvälisessä työyhteisössä. Kansainvälisyydessä minua kiehtoo eniten ihmisten moninaisuus ja se, että toisen osapuolen argumentteja täytyy ymmärtää sekä sovittaa yhteen omien näkemysten kanssa.”

Millaisia vinkkejä antaisit tuleville harjoittelijoille?

"Kannustaisin kaikkia harjoittelusta kiinnostuneita hakemaan rohkeasti ja olemaan sitkeä, ellei onni suosi ensimmäisellä hakukerralla. Harjoitteluun tullessa kannattaa muistaa olla itselleen armollinen ja antaa itselleen aikaa arkeen laskeutumisessa, sillä New York on kaupunkina vaativa. Jos pitää tasaisesta arjesta, New York ei ole välttämättä se oikea paikka, mutta toisaalta harjoittelu täällä on lyhyt ajanjakso ja kaupunki toimii hyvänä oppimiskokemuksena. Kyseessä on kuitenkin kaupunki, josta löytyy kaikille jotain. Hälinään ja hektisyyteen kyllä tottuu ja parhaimmillaan siitä oppii nauttimaan. Lopuksi kannustaisin tulevia harjoittelijoita verkostoitumaan aktiivisesti ja kohtaamaan uusia ihmisiä ennakkoluulottomasti."