Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Ukraina sijaitsee itäisessä Euroopassa ja sen naapurivaltiot ovat
 • Venäjä,
 • Valko-Venäjä,
 • Puola,
 • Slovakia,
 • Unkari,
 • Romania ja
 • Moldova.
Etelässä Ukraina rajoittuu Mustaanmereen ja Asovanmereen.

Asuminen, asunnot

Asunnon vuokraaminen on mahdollista ja niitä on hyvin tarjolla myös keskustan alueella. Remontoituja asuntoja on ja usein asunnot ovat lähes täysin kalustettuja ja varusteltuja sisältäen muun muassa astian- ja pyykinpesukoneen. Uusia kerrostaloja rakennetaan.
Hintataso oli aikaisemmin Helsinkiäkin korkeampi, mutta vuoden 2013-2014 tapahtumien jälkeen alkanut talouskriisi on antanut neuvotteluedun vuokralaiselle ja vuokrat ovat laskeneet. Asunnon vuokraaminen on mahdollista joko kiinteistövälittäjän tai suoraan omistajalta. Airbnb toimii myös Kiovassa. 
Ulkomaalainen saa omistaa Ukrainassa kiinteistöjä.

Autot

Ukrainassa on pakollinen liikennevakuutus. Ukraina on niin sanottu green card –maa, joka tarkoittaa sitä, että matkustaessa Ukrainassa muuhun maahan rekisteröidyllä autolla on mukana oltava oman maan vakuutusyhtiön myöntämä green card –vakuutuskortti.
Autokanta on runsas ja erityisesti suurissa kaupungeissa autokanta on uudempi kuin Suomessa. Kaupunkien ulkopuolella autokanta on suhteessa vanhempaa. Kiovassa on kaikkien autojen merkkihuolto.
Kiovassa ja muissa isoissa kaupungeissa bensiiniasemat myyvät 93-, 95- ja 98-oktaanista bensiiniä sekä dieselpolttoainetta käteisellä tai luottokorteilla. Polttoaine on pääosin laadultaan kansainvälistä tasoa.
Liikennepoliisi valvoo liikennettä, mutta silti esimerkiksi pysäköintisakkoja ei anneta. Turvavyön käyttö on pakollista, mutta sitä ei juuri valvota. Alkoholin suhteen on nollatoleranssi. Pääväylillä on liikenteenvalvontakameroita. Teiden kunto vaihtelee ja kunnossapito talvella on paikoin puutteellista.

Edustustot

Hankinnat

Ukrainassa kauppojen valikoimat vaihtelevat, mutta Kiovasta on mahdollista löytää helposti sekä elintarvikkeita että kodintarvikkeita. Tuontitavarat ja tuontielintarvikkeet ovat yleensä kalliimpia kuin paikalliset tuotteet. Kiovassa on useita länsimaisia kauppaketjuja (Auchan, METRO, Mark&Spencer, Mango yms.)
Kaupat ovat auki yleisesti jopa kello 23 asti. Jotkin ruokakaupat ovat auki 24 tuntia. Kaupat ovat usein auki myös sunnuntaisin ja juhlapyhinä.
Verkkokauppa on Kiovassa ja muissakin suurimmissa kaupungeissa hyvin kehittynyttä, ja lähes mitä tahansa voi tilata kotiinkuljetettuna mm. elintarvikkeita, juomavettä, vaatteita, kenkiä. Toimitus tapahtuu yleensä joko kotiovelle, pakettiautomaatteihin ja palvelupisteisiin muutamassa vuorokaudessa. Maksu suoritetaan joko internetissä luottokortilla tai käteisellä suoraan kuriirille toimituksen yhteydessä.
Merkkivaatteet, urheiluvälineet ja yleensäkin kaikki ulkomainen merkkitavara on yleensä samanhintaista tai kalliimpaa Ukrainassa kuin Suomessa. Paikalliset tuotteet sen sijaan ovat usein edullisia mutta laadukkaita. Ukrainasta kannattaakin hankkia erityisesti perinnekäsitöitä, pellavaa ja erilaisia puuesineitä. Käsitöistä erityisesti kirjaillut pellavavaatteet ja -liinat ovat maailmankuuluja.

Ilmasto

Ukrainassa kulkee Itä-Euroopan metsä- ja arovyöhykkeen luonnonmaantieteellinen vaihettumisvyöhyke. Pohjoisessa ja Karpaateilla on metsiä, suurin osa entisistä aroista on nykyään viljelysmaiden peitossa. Maata halkovat suuret joet. Krimin etelärannikolla ilmasto on subtrooppinen.
Kiovassa on mannerilmasto mutta kaupungin läpi virtaa Dnipro-joki, joka vaikuttaa säähän paikallisesti. Maa on pinta-alaltaan suuri, joten ilmasto vaihtelee sen mukaisesti. Karpaateilla on talvella lunta, usein Kiovassakin, ja Mustan meren rannalla on merellinen ilmasto. Talvet saattavat olla maan keskiosissa kylmiä. Kesät ovat usein kuumia ja lämpötila voi nousta lähelle +40 astetta. Talvisaikaan jalankulkijankin kannattaa olla valppaana, jalkakäytävät voivat olla hyvin liukkaita ja isoja jääpuikkoja voi tippua jalankulkijoiden päälle.

Joukkoliikenne

Julkisten kulkuvälineiden käyttö on yleensä turvallista ja suomalaiseen hintatasoon verrattuna hyvin edullista. Kiovassa ruuhka-aikoihin metro, linja-autot ja muut julkiset liikennevälineet ovat erittäin täynnä. 
Kaupunkien välinen liikenne sujuu pääasiassa junilla. Yöjunia käytettäessä kannattaa ottaa huomioon, että makuuvaunuihin ei myydä erillisiä mies- tai naispaikkoja, vaan vaunut ovat sekavaunuja. Isoimpiin kaupunkeihin (Lviv, Harkova, Odessa) liikennöi Intercity-junia, jotka vastaavat suomalaisia junia. Liput voi ostaa paikallisen rautatien internet-sivuilta, toki myös asemilta. Myös maan sisäisiä lentoja on Kiovasta useimpiin suuriin kaupunkeihin. Jotkut lennoista tehdään suurilla Boeing-koneilla.
Ukrainassa aikaisemmin jokainen ohi ajava auto on potentiaalinen taksi mutta nykyään virallisten taksien lisäännyttyä pimeiden taksien määrä on vähentynyt. Matkailijan kannattaa käyttää vain virallisia takseja joita on nykyään hyvin saatavilla. Hinnat ovat suomalaisittain edulliset. Matkan hinta ilmoitetaan yleensä jo tilauksen yhteydessä, mutta jos taksin ottaa "lennosta" on hinta hyvä sopia etukäteen, ettei tule riitatilanteita. Takseissa ei aina ole taksimittaria tai kuljettaja ei laita sitä päälle. Jossain takseissa maksun voi suorittaa pankkikortilla, yleensä kannattaa kuitenkin varata käteistä. Älä koskaan mene taksiin, jossa on kuljettajan lisäksi muita ihmisiä. Taksikuljettajat eivät yleensä puhu englantia, mutta tilatessa voi erikseen pyytää englantia puhuvan kuljettajan.
Lentokentälle ei ole junayhteyttä, mm. rautatieasemalta kulkee lentokentälle säännöllisesti bussi. Taksilla matkaan on varattava vähintään 45 minuuttia, ruuhka-aikana enemmän.
Kiovan metro

Boryspilin lentokenttä

Juomarahat

Ukrainassa jätetään tavallisesti juomarahaa muun muassa ravintoloissa, jolloin laskua pyöristetään ylöspäin. Juomarahat eivät ole pakollisia, mutta ovat usein noin 10 prosenttia laskun loppusummasta. Joissain ravintoloissa palvelumaksu on lisätty suoraan laskun loppusummaan. Kauneushoitoloissa, takseissa yms. on myös tapana jättää pieni tippi.

Jätehuolto

Kaupungeissa roska-autot tyhjentävät pihoilla olevat roskikset. Useiden kerrostalojen pihoilta löytyy kierrätyslaatikoita, joita tyhjennetään ajoittain. Kierrättäminen ei ole yhtä yleistä kuin Suomessa, mutta se on kuitenkin lisääntymässä.

Kansalliset vapaapäivät

Suomalaisista vapaista poiketen muun muassa:
 • 7. tammikuuta joulu
 • 24. elokuuta itsenäisyyspäivä
Ortodoksinen pääsiäinen ajoittuu usein eri aikaan kuin Suomessa. Lisäksi Ukrainassa on runsaasti muita vapaapäiviä. Paikalliset arkipyhät ja kansalliset vapaapäivät vahvistetaan yleensä vuoden alkupuolella, tässä yhteydessä määritellään miten viikonlopulle osuvat pyhäpäivät vaikuttavat seuraavan viikon arkipäiviin. 

Kodinhoitoapu

Kodinhoitoapua on saatavilla. Apu ei yleensä ole yritysmuotoista.

Koulut ja opiskelu

Valtio takaa Ukrainassa ilmaisen koulutuksen peruskouluissa, keskiasteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Kouluja on paljon, mutta opetuksen taso vaihtelee suuresti. Kolmannen asteen oppilaitoksia on useita ja ne ovat usein keskittyneet yhteen tieteenalaan. Suomen ja Ukrainan oppilaitosten välinen yhteistyö on vielä vähäistä, mutta suomalainen koulutusjärjestelmä kiinnostaa Ukrainaa ja tunnetaan hyvin.
Kiovassa on skandinaavinen koulu, jossa opetetaan muiden pohjoismaisten kielten ohella myös suomea. Kiovassa ja Lvivissä voi opiskella suomea myös yliopistossa ja suomen kielen opiskelijoiden Suomi-harrastus on ollut aktiivista.

Käymälät

Kaupungeissa on yleisiä WC:itä ja kaikissa ravintoloissa on WC. Välttämättä joka paikassa ei ole WC-istuimia. Mitä kauemmas kaupunkien keskustoista menee sitä alkeellisemmiksi käyvät myös käymälät.

Lapset

Leikkipaikkoja on jonkin verran kaupunkien keskustoissa ja puistoissa, mutta ne eivät aina täytä kaikkia turvallisuus- tai siisteysstandardeja. Kiovan keskustassa on lapsiperheiden suosima Peizhazna alleja –ulkoilualue. Lapsille löytyy paljon harrastusmahdollisuuksia ja toiminta on tavoitteellista ja ohjattua. Kieli ja ainakin Kiovassa liikenneruuhkat tuovat oman haasteensa harrastusten löytämiseen. Kiovassa toimii useampi kansainvälinen lastentarha, esim. Ptit Cref ja Montessori-päiväkoti.

Lemmikit

Maahan voi tuoda asianmukaisesti rokotettuja lemmikkieläimiä, joilla on eläinpassi ja mikrosiru. Tarvittavat rokotukset kannattaa varmistaa eläinlääkäriltä, rabies-rokotus tarvitaan.
Lisätietoa lemmikkieläinten tuonnista ja viennistä Eviran sivuilla

Lemmikkien tuonti EU:n ulkopuolellel Eviran sivuilla

Lisää liite

Liikennekäyttäytyminen

Suurimman turvallisuusriskin matkailijalle Ukrainassa aiheuttaa liikenne. Paikallisten ajotavat ovat suomalaisittain piittaamattomat, pysäköinti on kaoottista. Kaupunkien keskustoissakin nopeudet ovat suuria, ja jalankulkijoiden tulee olla valppaana. Kaikki eivät käytä ajovaloja pimeälläkään. Monista autoista ja takseista puuttuvat turvavyöt. Alkoholin suhteen on nollatoleranssi. Poliisireformin myötä erityisesti keskustassa on enemmän liikennepoliiseja, joista osa puhuu myös englantia.

Majoitus

Hotelleja ja hostelleja on erityisesti suurissa kaupungeissa paljon mutta taso vaihtelee. Huonehinnat ovat suomalaisittain edullisia pois lukien länsimaiset ketjuhotellit. Kiovasta voi olla joissain tilanteissa haasteellista löytää hotellihuoneita lyhyellä varoitusajalla. Huoneistohotellitarjonta on runsasta ja hyvä vaihtoehto hotellille, Airbnb toimii ainakin Kiovassa. Myös edullisia hostelleja on paljon.

Mitat ja painot

Ukrainassa käytetään samoja mittayksiköitä kuin Suomessa. Ravintolassa ruoka- ja juoma-annosten koko ilmaistaan usein grammoina.

Muutot

Suomessa on useita muuttofirmoja, jotka tekevät muuttoja Ukrainaan.

Pankit

Ukrainan pankkipalvelut eivät ole vielä suomalaisten palveluiden tasoa. Nettipankkien käyttö alkaa yleistyä ja nykyään esimerkiksi kunnallismaksut on mahdollista maksaa joko pankkien maksuterminaalien kautta käteisellä tai nettipankin kautta.
Luottokortit alkavat kelvata useimmissa kaupunkien keskustojen liikkeissä ja ravintoloissa. Debit/credit –kortteja ei vielä kaikkialla tunneta. Pankkiautomaatteja on paljon, mutta kaikista ei voi nostaa käteistä ulkomaalaisella kortilla. Ja niiden käytössä tulee noudattaa normaalia varovaisuutta. Luottokortteja on kopioitu sekä nostoautomaateilla että ravintoloissa ja kaupoissa. Pankit perivät käteisnostoista kansainvälisillä kortilla palvelumaksun suomalaisen pankin palkkion lisäksi.

Parturi-kampaamot

Suurimmissa kaupungeissa on paljon partureita ja kampaamoja, mutta niissä puhutaan harvoin muuta kuin ukrainaa tai venäjää. Hintataso vaihtelee, myös värjäyksissä käytettävät aineet saattavat erota Suomessa käytettävistä. Yleisesti erilaisten kauneushoitoloiden tarjonta ja tasoa on kuitenkin hyvä.  

Posti

Posti on auki aamusta klo 21 saakka Posti kannetaan kotiin maanantaista lauantaihin. Täyttä varmuutta ei ole siitä, tulevatko kaikki postilähetykset aina perille. Postin kulkeminen Suomesta Ukrainaan kestää useimmiten 3-7 päivää.

Puhelimet

Puhelinverkko toimii hyvin ja myös matkapuhelimien kuuluvuus on hyvä lähes koko maassa. Maan sisäiset puhelut ovat suhteellisen edullisia, ulkomaan puhelut kalliimpia.
Ukrainan suuntanumero on +380.
Kiovan suuntanumero on 44.

Pukeutuminen

Mitään erityisiä pukeutumissääntöjä ei ole. Kirkollisissa paikoissa naisten tulee kuitenkin usein peittää pää huivilla ja polvet joko hameella tai vähintään huivilla.

Puoliso

Kiovassa toimii kansainvälinen naisten klubi (International Women´s club

http://iwck.org/ ) joka järjestää erilaista harrastustoimintaa, retkiä, keskustelukerhoja yms. henkilöille, jotka ovat Kiovassa lähinnä puolisonsa työn vuoksi. Suomalaisia ei Kiovassa tai Ukrainassa ole kovinkaan paljon.

Pysäköinti

Pysäköinti on villiä. Suurissa kaupungeissa on vähän parkkitaloja tai -luolia. Katujen varret ja paikoitellen jalkakäytävätkin ovat täynnä autoja. Kerrostalojen sisäpihoilla on usein asukaspysäköintimahdollisuus. Parkkipaikat ovat harvoin vartioituja.

Ravinto

Paikallinen perinteinen ruoka on itäeurooppalaisittain verrattain raskasta ja usein rasvaista. Ateria sisältää usein alkuruuan, keiton ja pääruuan. Lounasaika on yleensä klo 12-15.
 
Suurimmissa kaupungeissa on paljon ravintoloita, joissa hintataso vaihtelee. Kiovassa tarjonta on monipuolista ja myös etnisiä ravintoloita löytyy. Ruokatarvikkeita on hyvin saatavilla.

Rekisteröity parisuhde

Ukrainan lainsäädäntö ei tunne samaa sukupuolta olevien henkilöiden rekisteröimistä. Ukrainassa ei voi luottaa siihen, että suhtautuminen olisi aina suvaitsevaa. Tilanne on paranemaan päin.

Suomi-kuva

Suomi tunnetaan kohtalaisen hyvin Ukrainassa ja siitä kirjoitetaan myönteisesti, mikä antaa hyvät edellytykset toiminnalle. Erityisesti Suomen koulujärjestelmää ihastellaan. Suomen tunnettavuuteen Ukrainassa vaikuttavat jo historialliset seikat.
Suomen taloudellinen menestys eri osatekijöineen tunnetaan hyvin ja niistä kirjoitetaan ilman edustuston myötävaikutusta. Suomen politiikasta toisaalta kirjoitetaan varsin vähän.

Sähkövirta

Ukrainassa on sama sähkövirta ja sähköpistoke kuin Suomessakin.

Terveydenhuolto

Ukrainassa julkisen terveydenhoidon taso on heikompi kuin Suomessa ja sairaaloiden varustelutaso voi olla erittäin vaatimaton. Etenkin pienemmille paikkakunnille matkustavan kannattaa ottaa Suomesta mukaan omat kertakäyttöneulat ja ruiskut, sillä useimmissa sairaaloissa niitä ei ole tai potilaan odotetaan hankkivat ne ja muut välineet ja lääkkeet itse. HIV on yleinen Ukrainassa.
Kiovassa on muutamia ulkomaisia yksityisklinikoita, joiden puoleen voi kääntyä. Niistä saa palvelua myös englanniksi. Palvelujen hinnat vaihtelevat mutta ovat suomalaisittain edullisia.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Ukrainan tullimääräykset kieltävät käteisen rahan, matkashekkien, henkilökohtaisten shekkien, luottokorttien tai passien lähettämisen rajan yli postitse. Ukrainan laki vaatii että matkustaja ilmoittaa saapuessaan Ukrainaan kaiken käteisen ja korut niiden arvosta riippumatta. Matkustajan tulee täyttää tullauskaavake. Ulkomaan kansalainen saa tuoda Ukrainaan korkeintaan 10 000 Yhdysvaltain dollaria käteisenä tai 50 000 Yhdysvaltain dollaria matkashekkeinä ilman erillistä lupaa. Nämä on ilmoitettava maahan saapuessa. Tulliviranomaiset voivat takavarikoida ilmoittamattomat varat.
Maasta poistuessa matkustaja saa viedä mukanaan korkeintaan 3000 Yhdysvaltain dollaria käteisenä, tai saman määrän kuin mitä maahan saapuessaan ilmoitti, mikäli maahan tuodun rahan määrä oli pienempi kuin 3000 Yhdysvaltain dollaria. Mikäli matkustaja haluaa viedä maasta pois enemmän kuin 3000 Yhdysvaltain dollaria, tulee hänellä olla tulliviranomaisten todistus siitä että hän on tuonut maahan vastaavan määrän rahaa.
Ukrainaan ei saa tuoda muun muassa
 • siellä rekisteröimättömiä lääkeaineita,
 • eläviä kasveja,
 • ruokaa tai ruokatarvikkeita ja
 • vihanneksia tai tuoretta lihaa.
Myös turkisten tuonnille on rajoituksia. Lemmikkieläimiä ei saa tuoda ilman saattajaa.
Ukrainassa on tiukat rajoitukset antiikkiesineiden tai muutoin historiallisesti tai kulttuurillisesti merkittävien esineiden maastaviennille. Tämä koskee kaikkia esineitä jotka on valmistettu ennen vuotta 1945. Näitä voivat olla esimerkiksi taide-esineet, huonekalut, ornamentit, kirjat, käsintehdyt matot, kolikko- tai postimerkkikokoelmat, patsaat, ikonit, samovaarit ja musiikki-instrumentit. Jokainen kulttuurillisesti merkittävä esine täytyy dokumentoida ja dokumenttiin liittää kaksi valokuvaa esineestä.

Turvallisuus

Valokuvaaminen

Ukrainassa suhtaudutaan yleensä valokuvaamiseen luontevasti. Erityisesti kirkollisissa paikoissa tulee kuitenkin osoittaa huomaavaisuutta. Joissain nähtävyyksissä pitää maksaa erikseen valokuvaamisesta.

Valuutta

Ukrainan hryvnja (UAH) ei ole vapaasti vaihdettava valuutta eikä sitä voi vaihtaa maan ulkopuolella. Ukrainassa valuuttaa voi vaihtaa joko pankeissa tai kaduilla erityisissä rahanvaihtopisteissä. Rahanvaihtopisteitä on paljon eikä henkilöllisyystodistusta välttämättä tarvitse esittää.

Vapaa-aika

Ukrainalaisissa kaupungeissa, Kiovassa erityisesti, on runsaasti vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Kulttuuritarjonta on monipuolista ja hinnat usein edullisia tosin kieli voi este, tarjonta on pääosin ukrainan tai venäjän kielistä. Esimerkiksi elokuvat dubataan ukrainaksi. Vuosi 2016 on englannin kielen teema-vuosi ja muutamat elokuvateatteri ovat aloittaneet elokuvien esittämisen alkuperäisellä kielellä ilman dubbausta. Lisätieto löytää teattereiden nettisivuilta.
Teatteri-, konsertti- ja elokuvaliput voi ostaa e-lippuina netistä.
Keskustan ravintolat ja yökerhot ovat hinnakkaampia mutta hyviä ja edullisia ravintoloita on runsaasti. Korkein hintataso on Kiovassa ja muualla Ukrainassa hinnat ovat alhaisemmat.
 
Urheilumahdollisuuksia on paljon mm. kuntoklubeja, uima- ja jäähalleja, tenniskenttiä sekä Kiovassa Hydroparkin ulkoilualue. Pyöräilymahdollisuuksia on lisätty ja Kiovassa on paljon viheralueita ja puistoja.

Muuta

DVD-maakoodi on 2.

Hyvä tietää