Finlands och Ukrainas ekonomiska kommission behandlar energieffektivitet och utbildningssamarbete

Den ekonomiska kommissionen mellan Finlands och Ukrainas regeringar samlas i Kiev den 18 september 2018. Mötet leds av utrikesministeriets understatssekreterare för externa ekonomiska relationer Markku Keinänen och Ukrainas undervisningsminister Liliia Hrynevych. Kommissionen ska fördjupa sig i det ekonomiska samarbetet mellan Finland och Ukraina.

Genomförandet av frihandelsavtalet mellan EU och Ukraina (Deep and Comprehensive Free Trade Area) har börjat ge resultat och även satt fart på handeln mellan Finland och Ukraina. 2017 växte Finlands export till Ukraina med 15 procent och uppgick till 199 miljoner euro. Importen från Ukraina växte med 40 procent till nästan 106 miljoner euro. Frihandeln, Ukrainas ekonomi som håller på att återhämta sig, reformerna och de internationella finansiella institutens satsningar gör Ukraina till en intressant marknad för Finland, och dessutom ligger landet geografiskt nära.

För närvarande är kring hundra finländska företag verksamma på den ukrainska marknaden. De finländska direkta investeringarna uppgår till 122 miljoner euro. Det finns en efterfrågan på finländsk expertis till exempel inom jordbruk, informationsteknik, energi, avfallshantering, hälsovård, hamninfrastruktur och utbildning.

Finland har understött Ukraina med över 37 miljoner euro sedan 2014. Beloppet består av utvecklingssamarbete, humanitärt bistånd och experthjälp. Vårt utvecklingssamarbete utökas med 15 miljoner 2018–2021. Stödet riktas särskilt till utbildningsområdet och till energieffektivitet. Finland deltar i Ukrainas grundskolereform och har sänt en expert på utbildningsområdet till stödgruppen för Ukraina i Bryssel (Support Group for Ukraine). Vi har också sänt en rådgivare inom utbildningsområdet till Finlands ambassad i Kiev. Finlands stöder därtill en energieffektivitetsfond som grundats av Nordiska miljöfinansieringsbolaget Nefco. Det ingår fler än 20 finländska observatörer i OSSE:s civila krishanteringsinsats som bevakar konflikten i Ukraina (Special Monitoring Mission).

Ytterligare information: Tuomas Kinnunen, ansvarig tjänsteman (Ukraina), tfn +358 295 350 054