Koronavirusuutiset Ukrainassa

Koronavirusuutiset Ukrainassa

Koronatilanne Ukrainassa jatkuu vakavana.

Ukrainan koronavirustilanne ja voimassaolevat rajoitukset

Päivitetty 14.1.2021 

Vahvistettujen tautitapausten määrä Ukrainassa on vähentynyt, mutta noin joka neljäs testattu antaa yhä positiivisen näytteen.

Ukrainan hallitus on määrännyt tiukemmat rajoitustoimenpiteet koko maahan 8.-24.1 väliselle ajalle. Tuolloin mm. koulut ovat etäopetuksessa, ravintoloissa toimivat vain noutopalvelut ja erikoistavaraliikkeet, kuntosalit ja elokuvateatterit ovat suljettuina. Julkinen liikenne kuitenkin toimii, ml. kansainvälinen liikenne. Lisätietoa tulevista rajoituksista löytyy Ukrainan hallituksen verkkosivuilta englannin kielellä.

Ukrainan viranomaiset ovat jatkaneet kansalaisten liikkumista ja kokoontumista rajoittavia toimia ainakin helmikuun loppuun asti. Elokuun alussa Ukraina jaettiin neljään eri epidemologiseen alueeseen (vihreä, keltainen, oranssi, punainen) kunkin alueen tartuntatilanteen mukaan. Rajoitustoimet kiristyvät vihreästä punaista kohti. Ukrainan hallituksen verkkosivuilta löytyy tarkempi tieto kunkin värin osoittamista rajoitustoimenpiteistä. Interaktiivinen kartta näyttää eri alueiden statuksen, mutta Ukrainaan aikovan matkustajan on syytä tarkistaa kohdealueensa rajoitukset Ukrainan viranomaisilta.

Seuraavat rajoitukset ovat voimassa koko maassa, myös vihreillä alueilla.

  • Julkisissa paikoissa sisätiloissa on käytettävä aina maskia.
  • Kulkuneuvoissa on oltava istumapaikka jokaiselle matkustajalle.
  • Suurtapahtumiin on varatta viisi neliömetriä tilaa kutakin osallistujaa kohti.
  • Elokuvateatterit voivat olla avoinna puolella normaalista kapasiteetistaan.
  • Yli 50 hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä.
  • Ravintolat sulkevat ovensa kello 22:00 mennessä.

Ukrainaan saapuvat matkustajat jaotellaan vihreistä ja punaisista maista saapuviksi. Kaikilta saapuvilta vaaditaan kattava matkavakuutus. Punaisista maista saapuvilta vaaditaan mobiilisovelluksen avulla valvottava 14 päivän karanteeni, josta pystyy vapautumaan negatiivisella testituloksella. Lista punaisista ja vihreistä maista sekä muuta hyödyllistä tietoa maahan saapumisesta löytyy Ukrainan viranomaisten verkkosivulta.

Ajantasaiset tiedot avoimista rajanylityspisteistä löydät Ukrainan rajaviranomaisten nettisivuilta

Suomen Kiovan-suurlähetystön asiakaspalvelu on auki rajoitetusti ajanvarauksella.

Suurlähetystö korostaa, että tartuntatilanne Ukrainassa on akuutti ja rajoitukset voivat muuttua nopeasti. Suosittelemme seuraamaan  mm. alla olevia linkkejä.

Ajantasaista tietoa Ukrainan koronavirustilanteesta:

 

Suosittelemme kaikkia Ukrainassa olevia suomalaisia tekemään ulkoministeriön matkustusilmoituksen, jonka voi täyttää osoitteessa: matkustusilmoitus.fi

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.