Finland beviljar ytterligare humanitärt bistånd till flyktingar från Demokratiska Republiken Kongo som befinner sig i Uganda

Pressmeddelande 155/2013
18.7.2013

Utrikesministeriet har den 18 juli  med utvecklingsminister Heidi Hautalas beslut beviljat 70 000 euro i humanitärt bistånd till flyktingar från Demokratiska Republiken Kongo som befinner sig i Uganda. Hjälpen kanaliseras via finska Fida International.

Det beviljade stödet är en fortsättning på humanitärt bistånd som Finland tidigare har finansierat i området kring Afrikas stora sjöar. På grund av upprepade humanitära kriser finns det närmare en halv miljon flyktingar från Kongo i området, och de interna flyktingarnas antal uppskattas till 2,6 miljoner.

Den senaste flyktingströmmen från Kongo till Uganda började den 11 juli när rebellgruppen Allied Democratic Front anföll staden Kamango i östra Kongo. Attacken och de våldsamheter som följde ledde till att ungefär 66 000 människor har flytt till västra Uganda under senaste vecka.

Fida International stödjer staten Ugandas och FN:s biståndsorganisationers strävanden att fylla de nyanlända flyktingarnas omedelbara humanitära behov. Med Finlands finansierings hjälp skaffas bland annat filtar och liggunderlag. Utrikesministeriet har i år understött Fida Internationals humanitära arbete för att lindra den nöd som krisen i Kongo har lett till med sammanlagt 980 000 euro.

Mera information: Anna Gebremedhin, chef för enheten för humanitärt bistånd, tel. 0295 351 038 och ambassadråd Kaisa Heikkilä, tel. 0295 350 546