Suomen suurlähettiläs Tansaniassa, Burundissa ja Ruandassa

Riitta Swan on Suomen suurlähettiläs Tansaniassa, Burundissa ja Ruandassa.

Suurlähettiläs Riitta Swan

Tervehdys Dar es Salaamista!

Aloitin työni Suomen suurlähettiläänä Tansaniassa, Ruandassa ja Burundissa kesäkuun 2019 alussa. Afrikka on minulle uusi kokemus ja innolla odotan oppivani paremmin tuntemaan sitä.

Aikaisempi toimipaikkani, josta suoraan tulen, oli Suomen suurlähetystö Abu Dhabissa, jossa toimin suurlähettiläänä. Opin toimikauteni neljänä vuonna paljon arabimaailmasta ja –kulttuurista sekä islamista. Luulen, että tästä opista ja kokemuksesta on minulle paljon hyötyä työssäni Tansaniassa. Maat ovat monessa suhteessa hyvin erilaisia ja tulen pitämään kirkkaana mielessäni Saharan eteläpuolisen Afrikan historialliset ja kulttuuriset erityispiirteet.

Suomen toiminta Tansaniassa on kautta aikojen keskittynyt kehitysyhteistyöhön, onhan kyseessä vanhin kehitysyhteistyökumppanimaamme. Kehitysyhteistyö on edelleen toimintamme keskiössä, mutta toiveeni on, että tulevaisuudessa kaupalliset suhteet maidemme väillä lisääntyvät. Kaikessa toiminnassa tulee luonnollisesti ottaa huomioon Tansanian talouden ja poliittisen kehityksen suomat mahdollisuudet. Myös asenteemme on tärkeä; emme tule kertomaan, miten asiat pitäisi tehdä Tansaniassa. Meidän roolimme on keskustella, vaikuttaa ja jakaa omia kokemuksiamme ja hyviä käytäntöjämme.

Viennin edistäminen oli keskeisiä tehtäviäni Abu Dhabissa ja toivonkin, että voin käyttää tätä kokemusta hyväkseni työssäni Tansaniassa, Ruandassa ja Burundissa. Ilokseni Business Finland on saanut lisäresursseja Nairobiin ja voi nyt paremmin palvella myös Tansaniassa.

Oma urani ulkoasiainhallinnossa on kestänyt jo yli 30 vuotta. Tämä tuo mukanaan laajan näkökulman diplomaatin työhön ja sen mahdollisuuksiin. Kahdenvälisten suhteiden lisäksi työhön kuuluu olennaisesti yhteistyö useiden muiden kumppaneiden, eri kansainvälisten järjestöjen, EU:n ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Toivon, että suhteistani Tansaniassa asuvien suomalaisten ja täällä toimivien suomalaisten kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa tulisi vilkkaat ja elävät. Te olette oppaitani tässä minulle uudessa maassa ja läheisiä yhteistyökumppaneitani. Uskon, että hyvällä koordinaatiolla ja tiedonkululla voimme saavuttaa erinomaisia tuloksia.

Riitta Swan
Suurlähettiläs