Suurlähetystö 50 vuotta: Sinikka Antilan tervehdys

Sinikka Antila aloitti kautensa Suomen Dar es Salaamin suurlähettiläänä näyttävästi muutettuaan ensimmäisenä lähettiläänä kaupunkiin junalla. Antilan kauden aikana Tansania kehittyi IT-alalla, korkealuokkaisia vieraita kävi maassa ja metsäohjelmaa tuettiin. Antila muistelee lämmöllä residenssiä, Tansanian matkailukohteita ja entisiä työkavereitaan.

Sinikka Antila. Kuva: Suurlähetystön arkisto
Sinikka Antila. Kuva: Suurlähetystön arkisto

Saavuimme mieheni Markon, Suska -koiran ja kissojemme kanssa Dar Es Salaamin rautatieasemalle TAZARA-junalla elokuun lopussa 2011. Siellä meitä oli vastassa TV-kamerat ja toimittajat, jotka halusivat tallettaa nauhalle Tansanian historian ensimmäisen suurlähettilään, joka saapui uuteen asemapaikkaansa junalla. Uskoakseni olen yhä ainoa tällä tavalla muuttanut suurlähettiläs.

Palvelin Sambiassa suurlähettiläänä 2007–2011 ja hullunkurinen ajatus siirtyä seuraavaan asemapaikkaani junalla tuli mieleeni, kun suunnittelimme muuttoa. Varmuuden vuoksi soitin tuntemalleni silloiselle TAZARA-yhtiön toimitusjohtajalle kysyäkseni, onko hän sitä mieltä, että voin tehdä muuton tällä tavoin. Hänen vastauksensa oli: ”tietenkin voit, minäkin muutin tänne TAZARA-junalla!”

Yhtiön toimitusjohtaja lupasi meille lainaksi oman vaununsa. Tätä ennen olin testannut ajatusta junamuutosta kollegoilla ja ystävilläni. Ainoa, joka oli yhtä vakuuttunut kuin TAZARA:n toimitusjohtaja, oli Suomen edellinen Tansanian suurlähettiläs Juhani Toivonen – hän piti siirtymistä junalla Sambiasta Tansaniaan suorastaan loistavana ajatuksena.

Edustuston sisäinen suunnittelupäivä. Kuva: Sinikka Antilan arkisto

Oppi miten diplomaattina toimitaan sosiaalisessa mediassa

Tansania on aina ollut tärkeä yhteistyömaa Suomelle ja maiden väliset yhteydet ovat tiiviitä joka tasolla. Kehitysyhteistyöohjelma on ollut tärkeä suhteiden kannalta, mutta minun aikanani, ja jo ennen sitä, painotus on ollut suhteiden monipuolistumisessa sekä kaupan, liikekumppanuuksien ja investointien lisäämisessä.

Minun aikanani Tansaniassa kiinnosti erityisen paljon sen dynaaminen startup- ja digiliiketoiminnan alue. TANZICT-ohjelma tuki maan nuorten yrittäjien kehittymistä tällä alueella ja houkutteli paljon suomalaisia IT- ja startup -yrityksiä maahan. Kokemukset ja edistysaskeleet tällä alueella ovat mielessäni tärkeitä muistoja Tansanian ajoilta.

Tuimme myös metsäohjelmaa, jonka painotus siirtyi yksityismetsätalouden tukemiseen. Tansaniassa palveluni aikana keskeiseksi kehitysalueen tehtäväksi muodostui budjettitukipuheenjohtajuus vuosina 2014–2015. Tämä alue osoittautui haasteelliseksi, eikä vähiten juuri tuolloin esiin tulleen korruptiotapauksen takia. Budjettituki jouduttiin jäädyttämään tapauksen selvityksen ajaksi.

Tuolloin opin toimimaan diplomaattina sosiaalisessa mediassa. Muistan vieläkin jouluaaton 2014, jota olin viettämässä perheen kesken, kunnes puolenyön jälkeen vilkaisin kännykkääni ja näin siellä noin 100 Twitter-viestiä. Budjettituen maksuista oli lähtenyt kulkemaan ”fake news” –tyylisiä viestejä ja minun täytyi oikaista ne verkossa jouluaamun varhaisina tunteina.

Antila koki Serengetin "suuren eläinvaelluksen". Kuva: Sinikka Antilan arkisto

Mangrovepuut ja kaupungin siluetti jäivät mieleen

Suomen suurlähettiläällä on Dar es Salaamin paras residenssi – ainakin sijaintinsa puolesta. Emme milloinkaan kyllästyneet ihailemaan maisemia laguunin yli kaupunkia kohti. Residenssin edessä vedestä nousevat mangrovepuut ja niiden takana näkyvä kaupungin siluetti on jäänyt mieleeni ainiaaksi.

Toinen erityisen rakas asia virka-asunnolla oli tietenkin sauna. Siellä emännöin Lady Saunaa ja Marko isännöi korkea-arvoisia saunavieraita, mukaan lukien Jyrki Katainen ja Presidentti Benjamin Mkapa, Kimmon tai muiden miespuolisten edustuston jäsenten toimesta.

Tansaniassa kävi paljon vieraita Suomesta. Korkean tason vierailuilla muistan emännöineeni ulkoministeri Alexander Stubbia, kehitysministeri Heidi Hautalaa ja pääministeri Jyrki Kataista. Myös arkkipiispan delegaatio vieraili maassa aikanani. Viimeisimpiä työtehtäviäni oli Tansanian Presidentti Kikweten Suomen vierailuun osallistuminen kesällä 2015.

Suomen entinen ulko- ja pääministeri Alexander Stubb näyttää lapsille puhelinta. Kuva: Sinikka Antilan arkisto

Muistelee lämmöllä työtehtäviä ja ammattitaitoista henkilökuntaa

Tansanian edustustossa palveli valtavan ammattitaitoista ja kaikin puolin taitavaa henkilökuntaa. Muistelen lämmöllä edustuston kokouksia, palavereita, vuosittaisia suunnittelupäiviä sekä virkistyspäiviä. Meillä oli aina myös henkilöstön taholta tarjolla omaa taide- ja musiikkitarjontaa, joten edustuston tilaisuuksien viihdeohjelmat sujuivat omin voimin. Kiitos siitä!

Virka-asunnon henkilökunta on aina keskeistä suurlähettiläspariskunnan työn onnistumisessa. Kokki Gaston sekä taloudenhoitajat Joseph ja Esther antoivat kaikkensa, jotta virka-asunto täytti tehtävänsä. Gaston osallistui kautemme aikana Suomessa järjestettyyn suurlähettiläiden kokkien koulutukseen laajentaakseen repertuaariaan.

Läheisin ja tärkein kollegani oli tietenkin Arja Wakuwile, joka piti suurlähettilään ”kurissa” ja ajankäytön hallinnassa. Muistelen häntä, kuten kaikkia muitakin edustuston työntekijöitä, autonkuljettajia ja hallintoihmisiä, lämmöllä.

Tansanian ajoilta jäi luonnollisesti mieleen Sansibarin eksoottiset rannat ja vanhakaupunki, lukuisat safarit, mukaan lukien Serengeti ja sen ”suuri eläinvaellus”, sekä Kilimanjaro, jolle kiipesin ystävieni kanssa vuonna 2014. Myös kulttuurikokemukset, kuten Mtwaran kulttuurifestivaali, loivat unohtumattomia muistoja.

Näköala Suomen residenssistä laguuniin. Kuva: Sinikka Antilan arkisto