Suurlähettiläs Riitta Swanin tervehdys

Suurlähettiläs Riitta Swan lähettää terveisiä Tansaniasta. Hän kertoo lyhyesti kuluneesta vuodesta ja siitä, miten vallitseva koronatilanne on vaikuttanut edustuston työskentelyyn Tansaniassa.

Suurlähettiläs Riitta Swan

Hyvää tansanialaisittain kevättä ja suomalaisittain syksyä Suomen suurlähetystöstä Dar es Salaamista!

Olemme eläneet puolitoista vuotta korona-aikaa, mikä on tuntunut meidän jokaisen elämässä ja myös suurlähetystön työskentelyssä. Suurlähetystössä olemme olleet joko kokonaan tai osittain etätöissä sekä työskennelleet kahdessa eri ryhmässä. Olemme välttäneet suuria tapahtumia ja kokouksia emmekä ole matkustaneet maasta toiseen emmekä Tansanian sisäisesti. Olemme pitäneet välttämättömät kokoukset ulkotiloissa ja työpäivän jälkeen korvia on usein kuumottanut lukuisten etäkokousten jälkeen.

Nyt voin iloksemme kertoa, että koko suurlähetystömme henkilökunta on korona-rokotettu ja teemme paluuta normaaliin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että näkisimme korona-vaaran olevan ohi meidänkään kohdallamme. Olemme edelleen varovaisia, pidämme huolta käsihygieniasta ja pidämme mielessämme turvavälit.

Toimintamme on palaamassa normaaliksi. Otamme vastaan kriteerit täyttävien henkilöiden viisumihakemuksia ja teemme oleskelulupahaastatteluja. Matkustamme Tansaniassa, kuitenkin aina vasta tiukan harkinnan jälkeen. On elvyttävää nähdä jälleen enemmän ihmisiä ja päästä juttelemaan kasvoista kasvoihin, varotoimet muistaen.

Korona on hidastanut joidenkin kehitysyhteistyöohjelmiemme toimeenpanoa, mutta toisaalta olemme osallistuneet koronan seurauksia lieventäviin toimiin Tansaniassa mm. YK:n väestörahasto UNFPA:n ja lastenjärjestö UNICEFin kautta. Olemme pystyneet nopealla aikataululla reagoimaan koronan mukanaan tuomiin tansanialaisen yhteiskunnan muutoksiin ja haittojen ehkäisyyn tai korjaamiseen.

Harras toiveeni on, että tansanialaiset näkevät korona-rokotteen ottamisen hyödylliseksi ja käyttävät nyt käsillä olevan tilaisuuden hyväkseen. Se on meidän kaikkien etu.

Tansanian yhteiskunnassa on tapahtumassa monia myönteisiä uudistuksia. Toivomme, että ne etenevät ripeästi ja kykyjemme mukaan olemme tukena. Suuri toiveeni on, että Tansanian matka kohti taloudellisesti vauraampaa, demokraattisempaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa saa nyt hyvää vauhtia.

Riitta Swan
Suurlähettiläs