Dokumentti: Tyttäresi nimeen – tansanialaiset tytöt pakenevat silpomista turvakotiin

Maanantaina 16.7. Dar es Salaamissa oli ainutlaatuinen tilaisuus nähdä dokumenttielokuva, joka käsittelee Tansaniaa ja jonka aihe on hyvin koskettava ja sensitiivinen. FGM (Female Genital Mutilation) on edelleen kovin yleistä varsinkin Pohjois-Tansaniassa, vaikka se on lailla kielletty v. 1998 ja vaikka YK:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet poistamaan naisten ympärileikkauksen v. 2030 mennessä.

Yksi kymmenestä tansanialaisesta naisesta on kokenut ympärileikkauksen ja heistä 35 % on kokenut sen ennen ensimmäistä ikävuottaan. Vaikka prosentuaaliset osuudet ovat vähitellen laskeneet, on leikattujen tyttöjen määrä kuitenkin kasvanut johtuen voimakkaasta väestönkasvusta. Syyt siihen, että tyttöjä, jopa pikkuvauvoja, edelleen leikataan, eivät ole uskonnollisia vaan enemmän sosiaalisiin normeihin, kulttuuriin tai taloudellisiin seikkoihin liittyviä.

Kuva: Alliance Francaise
Tyttäresi nimeen -juliste.

Dokumentti ”In the Name of Your Daughter” on tositarina rohkeista tytöistä, jotka pakenevat kotoaan välttääkseen suunnitellun ympärileikkauksen sekä tansanialaisesta Rhobi Samwellystä, joka on päättänyt tehdä elämäntyönsä perustamalla turvakodin auttaakseen näitä tyttöjä. Hän toimii kiinteässä yhteistyössä paikallisen poliisin kanssa. Paitsi antamalla turvaa Rhobi Samwelly kouluttaa ja muokkaa yhteisön asenteita, jotta ympärileikkauksesta luovuttaisiin kokonaan ja tilalle luotaisiin muita tapoja ilmaista nuoren tytön siirtymistä aikuisuuteen. Tutkimukset osoittavat, että jos ympärileikkauskäytäntö saadaan jossakin yhteisössä loppumaan, se ei enää palaa takaisin.

Elokuvaillan isäntinä toimivat YK:n väestörahasto UNFPAja lukuisat lähetystöt (mm. EU, Kanada ja Irlanti). Tilaisuudessa kuultiin Tansanian hallituksen puheenvuoro (Ministry of Health, Community Development, Gender, Elderly and Children) sekä Tansanian poliisin puheenvuoro. Dokumentin esitteli sen kanadalainen ohjaaja Giselle Portenier.  Paikalla oli myös useita median edustajia.

Kuva: EU Tansaniassa, European Union in Tanzania
Elokuvaillan yleisöä.

Elokuvan jälkeisessä paneelikeskustelussa yleisö sai esittää kysymyksiä elokuvassa esiintyneille tytöille, elokuvan ohjaajalle, turvakodin perustajalle, Serengetin poliisille (Gender and Children´s Desk) sekä UNFPAn suomalaisasiantuntija Anna Holmströmille. Keskustelu oli vilkasta ja esiin nousivat mm. tyttöjen asema yhteisöissä, miesten ja poikien rooli FGM:n estämisessä sekä poliisin resurssien kohdentaminen. Monilukuinen ja värikäs yleisö oli kiinnostunut ja vaikuttunut illan annista.

Suomen suurlähetystö on tukenut FGM:n vastaista työtä tansanialaisten kansalaisjärjestöjen kautta paikallisen yhteistyön määrärahan avulla. YLE oli mukana dokumenttifilmin tuotantoryhmässä.

www.inthenameofyourdaughterfilm.com(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)